Δυο ώρες θαλασσινός δρόμος χωρίζει τους Αθηναίους απ’ την Άνδρο, με το πλοίο απ” τη Ραφήνα, γι’ αυτό εύκολα μπορούμε να τη διαλέξουμε ως μίνι πασχαλινή απόδραση με μάξι απολαύσεις. Θαλασσινός αέρας, φανταστικά ορεινά χωριουδάκια, καλοδιατηρημένη χώρα με επιβλητικά αρχοντικά παλιών καραβοκύρηδων, γραφικά ταβερνάκια και καφενεδάκια και το πιο παραφουσκωμένο γεμιστό αρνί του Πάσχα που μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι όλα εδώ…
Ο λαμπριάτης πρέπει να είναι το πιο πλούσιο πασχαλινό έδεσμα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Πρωταγωνιστές της γέμισης εκτός από την κλασική συκωταριά και το ρύζι, που τα συναντούμε συχνά στα γεμιστά λαμπριάτικα αρνάκια της νησιωτικής λαϊκής γαστρονομίας, είναι τα τοπικά τυριά και τα αμέτρητα αυγά που την κάνουν σχεδόν συμπαγή. Το φρέσκο κρεμμυδάκι κι ο άφθονος δυόσμος, άνηθος και μαϊντανός αναλαμβάνουν να ισορροπήσουν την πληθωρική γεύση με την ελαφράδα και τη δροσιά των ανοιξιάτικων αρωμάτων.
Εμείς γευτήκαμε τον λαμπριάτη με μπόλικο κρασί, ντόπια χλωροτύρια και λεμόνι γλυκό του κουταλιού για το τέλος στην ιδανική για υπαίθριο γλέντι βεραντούλα του παραδοσιακού καφενείου «Δροσιά» -όνομα και πράγμα-στους Μαίνητες. Εκεί είχαμε τρυπώσει και τη Μεγάλη Πέμπτη για σουπιές κρασάτες, πέρυσι αυτά που οκαιρός εκείνη τη μέρα θύμιζε πιο πολύ Χριστούγεννα και το ορεινό χωριό ήταν ό,τι έπρεπε…
Φέτος όμως που το Πάσχα πέφτει Μάη οι φανταστικές ακρογιαλιές θα περιμένουν όλους όσους αποφασίσουν να ξεκλέψουν κανά τριήμερο για το πανέμρφο νησί, μαζί με τις τοπικές ανδριώτικες λιχουδιές. Το ίδιο και η μαγική της Χώρα. Διαβάστε περισσότερα στο Θα Πάω να βγω στην Άνδρο πατώντας εδώ…
Tip για γερά νεύρα. Την Κυριακή του Πάσχα στη δεύτερη Ανάσταη στο γραφικό χωριό Στενιές γίνεται το έλα να δεις Ή καλύτερα το …έλα ν” ακούσεις. Αμέτρητα βεγγαλικά και κροτίδες στρώνονται κατά μήκος του δρόμου, αλλά και πάνω στις περιμετρικές μάντρες και τα μπαλκόνια. Οι δύο ενορίες του χωριού, περιφέρουν τις εικόνες της Ανάστασης στα σοκάκια και μόλις καταλήξουν να συναντηθούν στην πλατεία, δίνεται το σύνθημα και τα «μάσκουλα» σκάνε απ” άκρη σ” άκρη, σε ένα τεράστιο θορυβώδες ντόμινο!
Αφιέρωμα από το www.icookgreek.com