Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Παυλόπουλος: Υπεράσπιση της Ευρώπης «από τον εφιάλτη της παρακμής»

zappeio-foro-thumb-large

Την ανάγκη «να υπερασπισθούμε την Ευρώπη από τον εφιάλτη της παρακμής», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Στρασβούργου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για τις οποίες δεν είναι αποκλειστικώς υπεύθυνος και επισήμανε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται με συνέπεια και με υποδειγματική αλληλεγγύη έναντι των εταίρων της, για την εκπλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος. Υπ” αυτό το πρίσμα, ο Πρ. Παυλόπουλος εξέθεσε τις απόψεις του για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «μέσα στους τωρινούς ταραγμένους καιρούς», διατυπώνοντας προς όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας την έκκληση: «Ας υπερασπισθούμε την Ευρώπη από τον εφιάλτη της παρακμής και ας την στηρίξουμε στα στέρεα θεμέλια που εγγυώνται, όχι μόνο την «intra muros», αλλά και την παγκόσμια αποστολή της».

Συνεχίζοντας, ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η αποτελεσματική υπεράσπιση των αξιών του δυτικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού προϋποθέτει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό, προσέθεσε, δεν είναι άλλο από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, δηλαδή το σύστημα πολιτειακής οργάνωσης που επινόησε ο δυτικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός, το οποίο παρ” όλες τις επιμέρους ελλείψεις του, είναι το καταλληλότερο για να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο στον «σισύφειο» αγώνα του να υπεραμυνθεί της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία επινοήθηκε για να επιτρέψει τη διαιώνιση, ιδίως των αρχών και αξιών του δυτικού, άρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού (της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης).

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ΕΕ έχει χρέος να οδηγηθεί στον τελικό της προορισμό, τον οποίο δρομολόγησαν οι εμπνευστές της ως μέσο οριστικής αποσόβησης των εφιαλτικών κινδύνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Πράγματι, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη αποφάσισε να παραμερίσει οριστικώς τα στείρα εθνικιστικά της ένστικτα και να εναρμονίσει τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα σε μια νέα κοινή πορεία μέσω μιας υπερεθνικής οργάνωσης. Η Ευρώπη πέρασε έτσι στον υπερεθνικό της χρόνο, διότι συνέλαβε υπερεθνικώς την πεμπτουσία του μελλοντικού προορισμού της. Και ο προορισμός αυτός είναι η διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, η οποία λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Μόνον αυτή η Ευρώπη μπορεί να φέρει σε αίσιο πέρας τη σύμφυτη με τη δημιουργία της αποστολή της, ως ασπίδα και δόρυ υπεράσπισης των αρχών της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, πριν από την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Στρασβούργου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ προηγουμένως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γκουίντο Ραΐμόντι, με τον Έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο και με τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ρόντερικ Λίντελ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια τελετής και παρουσία του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπορν Γιάγκλαντ, δώρισε προς το Συμβούλιο, προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!