Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Περί συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου πράξη 2η… Επίδειξη δύναμης και επικράτησης!

dimotiko sumvoulio andros

Μετράμε μόλις 24 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής Άνδρου και ήδη από τον πρώτο μήνα έχει φανεί ξεκάθαρα πως έχουμε μπει για τα καλά σε ένα παιχνίδι «επικράτησης» και «επίδειξης δύναμης». 

Ειδικότερα, μετά την αναβολή της τελευταίας τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω μη απαρτίας, εντέχνως δημιουργήθηκε κλίμα από συγκεκριμένους κύκλους, περί μη συνεργασίας και συνεννόησης από πλευράς της μειοψηφίας.

Κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν την αποχή… κατά το δοκούν, την ίδια στιγμή που η ουσιαστική ένσταση των συμβούλων των παρατάξεων Θ. Σουσούδη και Γ. Καπάκη εστίαζε στην έλλειψη εισηγήσεων!

Παρ” ότι η ένσταση αυτή γνωστοποιήθηκε εγγράφως και αποτελούσε νόμιμο αίτημα, τελικά υπεύθυνη για την αναβολή της συνεδρίασης κρίθηκε από τον «δικαστή» του νησιού αλλά και από τη Δημοτική Αρχή, η μειοψηφία!!! 

Προσωπικά αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν να καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να συμμετάσχουν στην οποιαδήποτε συζήτηση, χωρίς να έχουν ενημερωθεί και να έχουν μελετήσει τα θέματα που θα τεθούν προς ψήφιση. Απορώ επίσης με τη στάση των συμβούλων της πλειοψηφίας, αφού θεωρώ πως θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα πιέσουν και θα απαιτήσουν τις εισηγήσεις! 

Μπορώ να δικαιολογήσω την όποια απειρία της νέας Δημοτικής Αρχής μέχρι ένα σημείο, αλλά αδυνατώ να δεχτώ τη διεξαγωγή ενός συμβουλίου χωρίς τη στοιχειώδη προεργασία. Και αναφέρομαι πάλι στο σύνολο των συμβούλων πλειοψηφίας – μειοψηφίας, γιατί όλοι οφείλουν να είναι ενημερωμένοι.

Θα μπορούσε λοιπόν να προετοιμαστεί κατάλληλα η Δημοτική Αρχή και το συμβούλιο να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα συμβούλια της χώρας!

Αναφορικά με τη στάση της μειοψηφίας, το εξέλαβα περισσότερο ως διαμαρτυρία σε όσα μπορούν να γίνουν… συνήθεια και τελικά να έχουμε ένα συμβούλιο «ξέφραγο αμπέλι» που η διοίκηση του Δήμου κάνει ότι θέλει! Δεν εντόπισα κάποια σκοπιμότητα, κάθε άλλο… ένιωσα ότι όντως έχουν πάρει σοβαρά το ρόλο τους και δεν θα επιτρέψουν  να είναι απλώς «μαϊντανοί».

Να είστε σίγουροι πως κανείς δεν κέρδισε… όμως αυτοί που χάνουμε μονίμως είμαστε εμείς οι πολίτες. 

Τα πράγματα είναι απλά… αν θέλουμε να επιτέλους να αποκτήσουμε πολιτικό πολιτισμό σε αυτόν τον τόπο… θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε βάσει των κανονισμών… Στη συγκεκριμένη περίπτωση ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Να κοινοποιούνται οι εισηγήσεις πριν τις συνεδριάσεις  και αν υπάρχει θέληση για συνεργασία ας οριστεί ημέρα και ώρα που θα διευκολύνει τόσο τους συμβούλους όσο και τους πολίτες να παρευρίσκονται.

Κι επειδή στο κομμάτι της ώρας των συνεδριάσεων ακούστηκαν  διάφορα περί εξυπηρέτησης των υπαλλήλων  για να μην πηγαινοέρχονται στο Δήμο την ίδια μέρα (αυτός ο λόγος προβλήθηκε και αναφέρθηκε), θα αναφέρω μονάχα ότι ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων έχει προβλέψει και για αυτό…

Απόσπασμα από το Άρθρο 100 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων: «Το δημοτικό συμβούλιο, δια του προέδρου του, δύναται να καλεί στη συνεδρίαση δημοτικούς υπαλλήλους ή ιδιώτες για να του δώσουν πληροφορίες σχετικές με τα θέματα που συζητούνται. Η παρουσία των καλούμενων υπαλλήλων είναι υποχρεωτική και σε αυτούς καταβάλλεται, για την παράστασή τους, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, αποζημίωση αντίστοιχη με εκείνη που λαμβάνουν τα μέλη συλλογικών οργάνων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄), όπως ισχύει.»

Πάντα με φιλική διάθεση και ελπίδα για μία διαφορετική Άνδρο…

Αντριάνα Μπόθου

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!