Στα αποτελέσματα της ευρείας και πολύωρης σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και στην οποία συμμετείχε, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Λιμενικών και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων της χώρας , κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Εκτός από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κωνσταντίνος Μουτζούρης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.
Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, εντός δύο εβδομάδων το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για τις αφαλατώσεις των νησιών. Ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη και για την λειτουργία – ηλεκτροδότηση των μονάδων αφαλάτωσης , ευθύνη από την οποία θα απαλλαγούν οι νησιωτικοί δήμοι. Το νερό θα φθάνει δωρεάν στους δήμους των νησιών, καθώς το κόστος θα καλύπτεται από το υπουργείο. Στον ίδιο διαγωνισμό προβλέπονται και κινητές μονάδες αφαλάτωσης, που θα αντιμετωπίζουν τις έκτακτες ανάγκες. «Πρόκειται για παρέμβαση – τομή που ανατρέπει τα δεδομένα δεκαετιών ως προς την υδροδότηση των άνυδρων νησιών» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
Έναρξη διαλόγου για τα λιμάνια
Ειδικότερα για το θέμα των λιμανιών, που ήταν το βασικό της σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θεσμικό επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας των λιμενικών και δημοτικών λιμενικών ταμείων της χώρας, καθώς και στη χάραξη μίας νέας, ενιαίας λιμενικής πολιτικής η οποία θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το θέμα αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο το οποίο έχει 118 λιμάνια, το 15% του συνόλου των ελληνικών λιμένων. Το υπουργείο δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, αφού η συζήτηση είχε σκοπό την έναρξη του διαλόγου αποτύπωσης της κατάστασης και της διερεύνησης λύσεων. Αποφασίστηκε να συσταθεί τριμερής επιτροπή (Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου – ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ) για να μελετήσει διεξοδικά το θέμα. Επίσης, συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες να εξετασθούν τα ζητήματα που προκύπτουν κατά περίπτωση, καθώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων, των ιδιομορφιών και των διαφορετικών αναγκών, δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια λύση για όλα τα λιμάνια της χώρας. «Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στοχευμένα και κατά περίπτωση, ώστε τα λιμάνια να καταστούν λειτουργικά και βιώσιμα» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος ενώ διευκρίνισε ότι «δεν τέθηκε ζήτημα ιδιωτικοποίησης των λιμενικών ταμείων».