Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Οι περιφέρειες προειδοποιούν ότι τα σχέδια της ΕΕ θα πλήξουν τον ακμάζοντα κλάδο της βιολογικής παραγωγής

biologiki-620x320

Οι τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες προειδοποιούν ότι η μεταρρύθμιση του κλάδου των βιολογικών τροφών που προβλέπει η ΕΕ θα οδηγήσει σε ύφεση έναν ακμάζοντα σήμερα κλάδο. Η Επιτροπή των Περιφερειών– η συνέλευση των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ – συμφωνεί ότι η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τον κανονισμό και να εγκαινιάσει νέο σχέδιο για τη στήριξη της βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του κλάδου της βιολογικής παραγωγής, υποστηρίζει ωστόσο ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι απλώς αντιπαραγωγικές και ότι απαιτείται μεγαλύτερος βαθμός ευελιξίας, καθώς και πραγματικές επενδύσεις.

Η γνωμοδότηση με εισηγήτρια την κ. Hester Maij που υιοθετήθηκε από την ΕτΠ αποτελεί απάντηση στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιλαμβάνουν αλλαγή στο δίκαιο της ΕΕ και τα οποία επιχειρούν να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να ενδυναμώσουν τους κανόνες, να προωθήσουν τον ανταγωνισμό και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα της ΕΕ. Η ΕτΠ επιδοκιμάζει εν γένει το στόχο της Επιτροπής για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου, ο οποίος ανθίζει τα τελευταία χρόνια: το 2011 η αξία του έφτανε τα 19,7 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης γύρω στο 9%. Η ΕΕ, υποστηρίζει η κ. Maij, πρέπει να επιδείξει φιλόδοξο πνεύμα και να βελτιώσει την υγεία των μελλοντικών γενεών προστατεύοντας το περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, η ΕτΠ προειδοποιεί ότι οι ριζοσπαστικές προτάσεις ενδέχεται αντιθέτως να οδηγήσουν σε ύφεση την βιολογική παραγωγή στην Ευρώπη.

Η ΕτΠ υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να εξασφαλιστεί πως οι κανόνες της ΕΕ θα προσαρμοστούν στο τοπικό κλίμα και την αγορά. Η ακεραιότητα των επιχειρηματιών αποτελεί τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, και η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων θα επηρεάσει τον κλάδο. Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η κ. Maij, μέλος του συμβουλίου της ολλανδικής επαρχίας Overijssel, ανέφερε: «Θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιο ανταγωνισμό στην αγορά, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει απλώς με αυστηρότερους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ». Απαιτείται ευελιξία, υποστηρίζει, γιατί η βιολογική παραγωγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της γεωργίας και τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Τα σχέδια της Επιτροπής για την κατάργηση της πρακτικής των μικτών εκμεταλλεύσεων – που επιτρέπει στους γεωργούς να εκμεταλλεύονται τόσο συμβατικές όσο και βιολογικές καλλιέργειες στην ίδια έκταση – ενδέχεται επίσης να πλήξουν τον κλάδο, προειδοποιεί η ΕτΠ. Η ΕτΠ επισημαίνει πως ένα τέταρτο όλων των βιολογικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη παράγουν τόσο συμβατικά όσο και βιολογικά προϊόντα, κατά συνέπεια «η απαγόρευση των μικτών εκμεταλλεύσεων θα οδηγήσει στην εξαφάνιση ορισμένων βιολογικών παραγωγών».

Επιπλέον, η ΕτΠ διερωτάται για ποιο λόγο οι προτάσεις δεν περιλαμβάνουν ειδικό προϋπολογισμό και καλεί την ΕΕ να καταρτίσει συγκεκριμένους στόχους. «Στην παρούσα μορφή τους, οι προτάσεις αποτελούν χαμένη ευκαιρία, καθώς δεν έχουν δεσμευτεί ειδικά κονδύλια για τη στήριξη του κλάδου. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές συμμετέχουν άμεσα στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας ως συγχρηματοδότες προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, και η επιτυχία της μεταρρύθμισης πρέπει να ενισχυθεί και να χρηματοδοτηθεί καλύτερα». Προς τούτο, η ΕτΠ συνιστά επίσης τη θέσπιση πανευρωπαϊκής πλατφόρμας για την προώθηση και την αξιολόγηση της επιτυχίας των σχεδίων, η οποία θα περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, την κυβέρνηση και την εκπαίδευση και την έρευνα.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!