Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

To PKK καλεί στα όπλα τους Κούρδους της Τουρκίας κατά του IS στη Συρία

To PKK καλεί στα όπλα τους Κούρδους της Τουρκίας κατά του IS στη Συρία

Να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS) στη βόρεια Συρία καλεί τους νεαρούς Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας το PKK, ζητώντας τους να μεταβούν στην πόλη Αΐν αλ-Αράμπ και να λάβουν μέρος στην «ιστορική αντίσταση». Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει 16 χωριά στα περίχωρα της Αΐν αλ-Αράμπ, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την τρίτη σε μέγεθος κουρδική πόλη της χώρας.

Εάν το Ισλαμικό Κράτος καταφέρει να καταλάβει την Κομπάνι -όπως λέγεται στα κουρδικά η Αΐν αλ-Αράμπ- οι τζιχαντιστές θα απειλήσουν άμεσα τις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι μαχητές του IS εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση που τους επέτρεψε να καταλάβουν τουλάχιστον 16 χωριά στα ανατολικά και τα δυτικά της Κομπάνι δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό, πυροβολικό και άρματα, προσέθεσε διευκρινίζοντας ότι η πόλη, την οποία υπερασπίζονται χιλιάδες Κούρδοι μαχητές, είναι πλέον περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές.

Η Κομπάνι, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, είναι η τρίτη σε μέγεθος κουρδική συριακή πόλη μετά το Καμισλί και το Αφρίν. 

Η κατάληψη της Αΐν αλ-Αράμπ θα επέτρεπε στους τζιχαντιστές να έχουν υπό τον έλεγχό τους μια μεγάλης έκτασης ενιαία εδαφική περιοχή πάνω στα σύνορα των δύο χωρών. Για τους Κούρδους πρόκειται για μάχη ζωτικής σημασίας γιατί εάν πάρει την πόλη αυτή, το Ισλαμικό Κράτος θα είναι σε θέση να φτάσει πολύ γρήγορα και σε άλλες κουρδικές περιοχές της Συρίας, όπως η Χασάκα, στα βορειοανατολικά.

Τον Ιούλιο οι Κούρδοι είχαν απωθήσει «μεγάλη» επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, όμως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες 24 ώρες είναι ακόμη μεγαλύτερη, σημείωσε ο Ραχμάν.

Εκατοντάδες Κούρδοι της Τουρκίας είχαν σπεύσει τον Ιούλιο στην Κομπάνι για να βοηθήσουν στον αγώνα των Σύρων αδελφών τους.

Μετά την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το 2013, οι Κούρδοι μάχονται με κάθε τρόπο τους τζιχαντιστές, υπερασπιζόμενοι τις ζώνες όπου έχουν εγκαθιδρύσει μια σχεδόν αυτόνομη περιοχή μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, τον Μάρτιο του 2011.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!