Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε στη Σύρο την εκδήλωση της ΕΥΔ Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής καμπάνιας “Europe In My Region”.

AU1A1010

Γ. Χατζημάρκος: «Η αξιοποίηση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, όταν δουλεύουμε με όραμα, σχέδιο, αφοσίωση»

Στον επιβλητικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, με την παρουσία  των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η εκδήλωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τίτλο  «Το Νότιο Αιγαίο γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής»,  στο  πλαίσιο της επικοινωνιακής καμπάνιας “Europe In My Region”.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, που σκοπό είχε να αναδείξει τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αναπτυξιακή πορεία και τη βελτίωση της ζωής στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη σε απολογισμό των επιτευγμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο Νότιο Αιγαίο και παρουσίασε τους επιδιωκόμενους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, η οποία εξελίσσεται με εξαιρετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς. 

Επίσης, έγινε προβολή παρουσίασης των έργων που χρηματοδοτήθηκαν στο Νότιο Αιγαίο από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και έργων που χρηματοδοτούνται κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο Δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Κέας – Κύθνου  Παναγιώτης Βιτάλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Δαδάος, ο τέως Επίσκοπος Καθολικών Σύρου Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο Πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ  Απόστολος Αντωνούδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου  που φιλοξένησε την εκδήλωση, επελέγη ως χαρακτηριστικό δείγμα αποκατάστασης ενός εξαιρετικά σημαντικού μνημείου, στον  ιστορικό  μεσαιωνικό  Οικισμό της  Άνω Σύρου, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από το έτος 1170. Τη σημερινή του μορφή πήρε μετά την κατεδάφιση του παλαιού κτηρίου το 1832 και την εκ θεμελίων ανοικοδόμησή του. Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν το 1834 ενώ το κωδωνοστάσιο χτίστηκε το 1855. Για την αποκατάστασή του, διατέθηκε το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

AU1A0998

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Τα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στα νησιά μας μέσω των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το τι είμαστε ικανοί να κάνουμε όταν δουλεύουμε με όραμα, με σχέδιο, με αφοσίωση, όταν σεβόμαστε και αξιοποιούμε τους πόρους του ευρωπαίου φορολογούμενου. Και βέβαια πάνω από όλα είναι η απόδειξη ότι οι συγχρηματοδοτούμενοι πόροι αποτέλεσαν και αποτελούν το κυρίαρχο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα μας».

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάζονται για την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων  και διαβεβαίωσε ότι « σε αυτή την όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι προσπάθειές τους πιάνουν τόπο. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή συνεργασία, την ενότητα και την πορεία ανάπτυξης στη χώρα μας δεν σταματά εδώ».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μουσική εκδήλωση με την Ορχήστρα των Κυκλάδων (καλλιτεχνική διεύθυνση: Νίκος Κυπουργός) και μικρή δεξίωση.

ΕΣΠΑ 2007 – 2013

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, όσον αφορά το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και  στο πλαίσιο των πόρων που διαχειρίστηκε η ΕΥΔ, εντάχθηκαν συνολικά 156 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού 236 εκ. €. Με το κλείσιμο του Προγράμματος τα έργα που τελικά χρηματοδοτήθηκαν από αυτό ανήλθαν σε 59 και ο συνολικός προϋπολογισμός τους σε 91,3 εκ. €, ενώ τα υπόλοιπα 97 ολοκληρώθηκαν με εθνικούς πόρους.

Το φυσικό αντικείμενο των έργων που υλοποιήθηκαν μεταξύ των άλλων αφορά σε:

 • 60,8 χλμ. νέου ή βελτιωμένου οδικού δικτύου
 • 3 αναβαθμισμένα λιμάνια
 • 130 νέες/αναβαθμισμένες αίθουσες διδασκαλίας
 • 18 παρεμβάσεις για την ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων
 • 4 έργα κατασκευής/βελτίωσης υποδομών υγείας
 • 2 παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης και
 • 3 παιδικούς / βρεφονηπιακούς σταθμούς

 

Εκτός όμως από το φυσικό αντικείμενο και τους προϋπολογισμούς των έργων που υλοποιήθηκαν, τη μεγαλύτερη σημασία έχουν τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών και το κατά πόσο συνέβαλαν στους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Σύμφωνα με την  τελική έκθεση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο τέλος Μαρτίου 2017, ορισμένα από τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν είναι:

 • ωφελήθηκαν πάνω από 9.600 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης
 • δημιουργήθηκαν 18 νέες νοσοκομειακές κλίνες
 • δημιουργήθηκαν πάνω από 130 νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ
 • κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των έργων δημιουργήθηκαν πάνω από 2.000 θέσεις απασχόλησης.

Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο η ΕΥΔ διαχειρίστηκε επίσης πόρους που της εκχωρήθηκαν από το Ε.Π. Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013, για έργα διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού, έργα διαχείρισης λυμάτων και έργα διαχείρισης οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ κτλ.).

Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα 79 έργα – την αρμοδιότητα των οποίων έχουν κυρίως οι Δήμοι- με συνολικές πληρωμές 71,7 εκ. €, από τα οποία μετά τον μηδενισμό της εθνικής συμμετοχής παρέμειναν στο Πρόγραμμα οι 60, ενώ τα υπόλοιπα 19 είτε θα μεταφερθούν στο ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, είτε θα ολοκληρωθούν από εθνικούς πόρους.

Τα έργα αυτά ανά κατηγορία αφορούν σε:

 • 12 νέους ή επεκτάσεις Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)
 • 15 αποκαταστάσεις Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)
 • 3 δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων
 • 20 δίκτυα ύδρευσης / αφαλατώσεις και
 • 10 δίκτυα αποχέτευσης / εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

 

ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Με ταχύτατους ρυθμούς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιεί το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 με προϋπολογισμό 168,2 εκ. ευρώ. Ποσοστό 50% προέρχεται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 62,2 εκ. € και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 21,9 εκ. €), ενώ το υπόλοιπο 50% αποτελεί εθνική συμμετοχή.

Κεντρικός αναπτυξιακός στόχος του ΕΠ είναι το Νότιο Αιγαίο να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του τουρισμού εμπειρίας παγκοσμίως, μέσα από την υιοθέτηση μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού.

Η υλοποίησή του ξεκίνησε ουσιαστικά ξεκίνησε το 2016 με την έκδοση προσκλήσεων και την ένταξη πράξεων για μεγάλο εύρος των δράσεων του Προγράμματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων, που έχουν εξειδικευτεί ως σήμερα ανέρχεται σε 128,6 εκ. €, ποσό που αντιστοιχεί στο 76% των πόρων του Προγράμματος [115 εκ. € για δράσεις συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΤΠΑ (92%) και 13,6 εκ. € συγχρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΚΤ (31%)].

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος,   και μέχρι σήμερα:

 • έχουν δημοσιοποιηθεί 45 προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων προς ένταξη
 • έχουν ενταχθεί 84 πράξεις με προϋπολογισμό 75,1 εκ. €
 • οι νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις που έχουν υπογραφεί) ανέρχονται σε 39,1 εκ. €
 • οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται σε 15,1 εκ. €

 

Στα έργα που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται:

 • 15 έργα κατασκευής δικτύων ύδρευσης ή μονάδων αφαλατώσεων
 • 13 έργα κατασκευής, επέκτασης και εξοπλισμού σχολικών μονάδων
 • 11 έργα κατασκευής και αναβάθμισης υποδομών υγείας και πρόνοιας
 • 3 έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και κατασκευής αρχαιολογικού μουσείου
 • 1 έργο για τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος
 • 1 έργο για τη βελτίωση ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων
 • 1 έργο κατασκευής οδικού δικτύου
 • 13 Κέντρα Κοινότητας
 • 5 δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (κοινωνικά φαρμακεία)
 • Δράσεις παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με στόχο την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με 800 ωφελούμενους ανά έτος

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,2 δις € και καλύπτει έργα και δράσεις περιβάλλοντος και μεταφορών. Από το ποσό αυτό έχει εκχωρηθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας η αρμοδιότητα διαχείρισης ποσού δημόσιας δαπάνης 27,7 εκ. €, με το οποίο χρηματοδοτούνται -με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής- έργα συλλογής ή και επεξεργασίας λυμάτων. Τον Οκτώβριο του 2016 εκδόθηκε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων και εντάχθηκαν 5 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 36,7 εκ. €, πετυχαίνοντας μια σημαντική αύξηση του ποσού που είχε αρχικά εκχωρηθεί στην Περιφέρεια.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!