Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ποια λάθη αυξάνουν τον ΕΝΦΙΑ και πώς διορθώνονται

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση στο Ε9 για τη διόρθωση λαθών ή παραλείψεων που οδήγησαν στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα έχουν τις επόμενες μέρες οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής τροποποιητικής δήλωσης η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην έκδοση νέου, διορθωμένου εκκαθαριστικού σημειώματος.

Εφόσον όμως από τις αλλαγές που θα επέλθουν προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του TAXISnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Οπως προαναφέρθηκε, η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2020 αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Οσοι διαπιστώσουν παραλείψεις ή λάθη που έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1.1.2020 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Είναι εξαιρετικά πιθανόν πριν από την καταβολή της πρώτης και δεύτερης δόσης, που λήγουν στις 30 Οκτωβρίου, να έχει εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό από την εφορία και το ποσό να είναι μειωμένο. Τα περισσότερα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι έχουν εντοπιστεί από την ΑΑΔΕ:

• Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τη φορολογική διοίκηση, προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, στη στήλη 10, να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99, που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα», και στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι μη ηλεκτροδοτούμενο ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.

• Λάθη και παραλείψεις στην αναγραφή των στοιχείων για κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 5 και έτσι ο φόρος αυξάνεται σημαντικά. Αν όμως το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν αυξάνεται.

• Πολλοί φορολογούμενοι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής, που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο αυτόν όπου βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας, ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!