Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Πολύτιμα αγριόχορτα: H βιολογική καλλιέργεια «προστατεύει τη βιοποικιλότητα»

FFFBE26129580A9B4556A30859EFC0B7

Οι εκτάσεις με βιολογικές καλλιέργειες φιλοξενούν μεγαλύτερη ποικιλία αγριόχορτων και επομένως μπορούν να συντηρήσουν και περισσότερα είδη εντόμων και άλλων ζώων, υποδεικνύει μελέτη σε περιοχή εντατικής γεωργίας στη Γαλλία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιολογική γεωργία αφενός δεν προσφέρει προϊόντα μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας, αφετέρου δίνειμικρότερες σοδειές και επομένως απαιτεί μεγαλύτερες εκτάσεις. Και η αποψίλωση νέων εκτάσεων για τη δημιουργία καλλιεργειών αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόβλημα καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται.

Η νέα μελέτη, η οποία συνέκρινε βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες σιτηρών στη Γαλλία, δείχνει ότι η βιολογική γεωργία θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη συμβατική προκειμένου να προστατευτεί η βιοποικιλότητα.

«Ακόμα και όταν καλλιεργούνται με βιολογικές πρακτικές μόνο το 25% των εκτάσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά» λέει στο BBC ο Δρ Λούκα Μπόργκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Σουάνσι της Βρετανίας.

Τα ενδεχόμενα οφέλη από το συνδυασμό βιολογικών και συμβατικών πρακτικών θα πρέπει να αποδειχθούν με επόμενες μελέτες, επισήμανε ο ερευνητής.

Με στόχο τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, οι κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ απαιτούν από τους αγρότες να αφήνουν λωρίδες ακαλλιέργητης γης ανάμεσα στα φυτά τους, οι οποίες προσελκύουν έντομα και άλλα ζώα.

Η τελευταία μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Πηγή: http://news.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!