Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Πολιτισμός είναι κυρίως ο τρόπος συμπεριφοράς μας – Του Σπύρου Τσαούση

Σε συνέχεια της ενημέρωσης για την εξαιρετική εμπειρία που βιώσαμε με την πρώτη εγγραφή της Άνδρου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, θα ήθελα να μοιραστώ με τους συμπατριώτες μου και την αντίστοιχη εμπειρία που είχα με τον Δήμο Άνδρου.

(το link της ενημέρωσης: https://www.androsfilm.gr/2022/01/21/andros-for-the-first-time-in-the-national-index-of-intangible-cultural-heritage-of-greece-by-spyros-tsaousis/)

Στις 10 Ιανουαρίου 2020 αποστέλλω την εισήγησή μου στον Δήμο, με αποδέκτη τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γιαννίση, όπου αναφέρω: «…Συμβολικά λοιπόν θα ήθελα να εισηγηθώ στο πρώτο Συμβούλιο του έτους την πρωτοβουλία για υποβολή πρότασης εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με την Ανδριώτικη βεγγέρα».

(το link της εισήγησής μου: https://www.androsportal.gr/andriotiki-veggera-pros-entaxi-stin-ayli-politistiki-klironomia-tis-elladas/)

Στο 25 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιείται συνεδρίαση του Δ.Σ. και η εισήγησή μου αγνοείται από τον κ. Γιαννίση. Ζητώ να συζητηθεί ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης για να μη χαθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής που ήταν 15 Φεβρουαρίου 2020.

Στις 23 Ιουνίου 2020, και ενώ η ομάδα προχωράει με την έρευνα, μελέτη και καταγραφή του υλικού τεκμηρίωσης, κάνουμε δημόσια ανακοίνωση για συλλογή επιπρόσθετων στοιχείων. Ο Δήμος Άνδρου αγνοεί και πάλι την προσπάθειά μας.

(το link της ανακοίνωσής μας: https://www.androsfilm.gr/2020/06/23/syllogi-ylikoy-gia-tin-tekmiriosi-tis-andriotikis-veggeras/)

Στις 13 Απριλίου 2021, ο κ. Γιαννίσης κάνει στο Συμβούλιο ενημέρωση επί του πολιτισμού, παρουσία της ειδικής συμβούλου του Δήμου, κ. Κοντάκη. Προς μεγάλη έκπληξη όλων αγνοείται ξανά το εγχείρημά μας από τις δράσεις και το πλάνο πολιτισμού του νησιού, παρόλο που είχε λάβει ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο!

Ζητώ το λόγο και αναφέρω ότι η πρωτοβουλία μας, καταφέραμε να περάσει στο επόμενο στάδιο των υποψηφιοτήτων και ρώτησα να μάθω γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλάνο πολιτισμού.

Επιπλέον, υπενθυμίζω ότι στις 13 Μαΐου 2020 απέστειλα εισήγηση για τα «Μικρά Πανεπιστήμια της Άνδρου» για την οποία προσφέρθηκα άλλη μια φορά να αναλάβω. Πρόκειται για τα νεοκλασικά κτίρια – διαμάντια που διαθέτει το νησί μας σε πολλά χωριά, τύπου Καλλία, που έχουν μοναδική ιστορική αξία και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Και αυτή η εισήγησή μου αγνοείται.

(το link της έρευνας και εισήγησής μου: https://www.androsfilm.gr/2020/05/14/ta-mikra-panepistimia-tis-androy/#comments)

Υπενθυμίζω επίσης ότι στις 24 Μαρτίου 2021 απέστειλα εισήγηση για «Τα Καΐρεια». Πρόταση προς τον κ. Γιαννίση να εξετάσει με συναρμόδιους φορείς, συλλόγους και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη τη σκοπιμότητα και βιωσιμότητα ενός θεσμού, σταθμίζοντας το πλαίσιο και τη μορφή των εκδηλώσεων. Και αυτή η εισήγησή μου αγνοείται.

(το link της εισήγησής μου: https://www.androsportal.gr/ta-ka-reia-toy-spyroy-tsaoysi/)

Σε απάντηση των παραπάνω, ο κ. Γιαννίσης με αλαζονικό ύφος περιφρονεί την παρέμβασή μου, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλύψει την εμφανή αμηχανία του στο Συμβούλιο, με παρόμοιο τρόπο που αγνοεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και ο έμμισθος σύμβουλος κ. Κυριάκος Θωμάς στα μαθήματα που παραδίδει μέσω του «Εν Άνδρω».

Παρομοίως αγνοήθηκαν και τα αιτήματα χρηματοδότησης του πολιτιστικού φεστιβάλ «Αιγαίου Μέθεξις» και του αγώνα τρεξίματος βουνού «Andros Trail» που ματαιώθηκαν, περιφρονήθηκε η εκδήλωση για τους «Μπιρίκους» και την «Κανάρια» του Κληροδοτήματος Μωραΐτη κτλ.

Να σημειώσω ότι η προσπάθειά μας βασίστηκε στη μεθοδολογία που αναπτύξαμε, στον ελεύθερο χρόνο που διαθέσαμε και στο αληθινό μας ενδιαφέρον για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία του νησιού μας. Σε ένα ιδιαίτερο γεγονός δηλαδή για την Άνδρο ο κ. Γιαννίσης δεν μας διέθεσε την ειδική σύμβουλο επί του πολιτισμού που ο ίδιος ζήτησε και η οποία στοιχίζει 25 χιλιάδες ευρώ!

Αντίθετα, λοιδορήθηκα προσωπικά, ο κ. Λοτσάρης ανέφερε με ειρωνεία «ο κ. Τσαούσης έχει φέρει στο συμβούλιο μόνο την πρόταση για τις βεγγέρες!» και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιαννίσης, επί δύο χρόνια δεν πήρε ούτε ένα τηλέφωνο μήπως χρειαζόμαστε κάτι, δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον και μας αγνοούσε επιδεικτικά.

Ας κατανοήσουν λοιπόν οι συμπολίτες μας γιατί άραγε ο Δήμος Άνδρου δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση, τη στιγμή που τα μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα πανελλήνιας εμβέλειας και το ΥΠΠΟΑ προβάλαν το νησί μας, βουλευτές του Νομού μας έστειλαν συγχαρητήρια, και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας αναγνώρισε ως καλό παράδειγμα ευαισθητοποίησης μιας τοπικής κοινωνίας για τη διαφύλαξη και προβολή της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης, και ζήτησαν η καταγραφή της εμπειρίας μας να συμπεριληφθεί στον φάκελο του Εθνικού Φορέα προς την UNESCO.

Τέλος, παράλληλα με την απαξίωση της προσπάθειάς μας από το Δήμο Άνδρου, λειτουργούσε και ο de facto επικοινωνιολόγος του κ. Λοτσάρη και διαχειριστής του «Εν Άνδρω».  Ο κ. Μπασαντής που πρόσφατα εκτέθηκε σε όλο το νησί για άθλιο ρατσιστικό, απαξιωτικό και σεξιστικό σχόλιο κατά του Συλλόγου Γυναικών, δικαιολογήθηκε ότι το γεγονός έγινε από «αβλεψία» του.

Στα ανώνυμα και ψευδώνυμα σχόλια που φιλοξενεί, εκεί που θίγονται υπολήψεις θεσμικών προσώπων, φορέων, συλλόγων, πολιτών, επί δυόμισι χρόνια με χαρακτηρίζει με πλήθος επιθετικών προσδιορισμών, στοχοποιώντας την προσωπικότητά μου. Μέσω μιας άλλης «αβλεψίας» του ενέκρινε και δημοσίευσε χυδαίο βίντεο που δείχνει τον Χίτλερ και τους συνεργάτες του να αναφέρονται σε δεκάδες πρόσωπα του νησιού μας. Παραθέτω το σημείο που ο Χιτλερ αναφωνεί: «Ο Σπύρος ξέμεινε στη βεγγέρα…». Η λέξη ντροπή είναι φτωχή!

Η αισθητική και η πολιτική έκφραση της Διοίκησης Λοτσάρη – Γιαννίση – Μπάλλα, η οποία συνεπικουρείται από τον έμμισθο σύμβολο κ. Κυριάκο Θωμά και τον διαχειριστή του «Εν Άνδρω», είναι γνωστή πια σε όλους.

Κρατάω ως πολύτιμο θησαυρό, την αγάπη και το πάθος τόσων ανθρώπων που δεσμεύτηκαν στο εγχείρημά μας, μοιράστηκαν απλόχερα προσωπικές στιγμές τους, μας φιλοξένησαν στα σπίτια τους. 

Πολιτισμός είναι κυρίως ο τρόπος συμπεριφοράς μας.

Σπύρος Τσαούσης


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!