Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Πως ένας εσπρέσο μπορεί να γίνει καύσιμο

Τον καφέ σε καύσιμο μετατρέπει εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ελληνικό εγχείρημα, το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες του υπολείμματος καφέ, καθώς πρόκειται για μια ανεκτίμητη πρώτη ύλη.

Η κίνηση αυτή συμβάλλει στη κυκλική οικονομία, ως απάντηση στην κατασπατάληση πόρων και την υπερπαραγωγή οργανικών αποβλήτων.

Στους τόνους υπολειμμάτων που πετούν οι καφετέριες κάθε φορά που φτιάχνουν εσπρέσο, καπουτσίνο, γαλλικό ή και ελληνικό, μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη είδε μια εξαιρετική ευκαιρία για την παραγωγή ενέργειας.

Έτσι μετατρέπει τον καφέ σε καύσιμο. Στόχος της εταιρείας είναι κανένας κόκκος να μην καταλήξει στη χωματερή ξανά και να αξιοποιήσει τρόπους ώστε να κάνει το δημοφιλέστερο ρόφημα όλου του πλανήτη πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Έως τώρα στο εγχείρημα συνεργάζονται 70 καφετέριες σε Θσσαλονίκη και Κιλκίς, που πετούν τα υπολείμματα καφέ σε ειδικούς πλαστικούς κάδους. Στη συνέχεια συλλέγονται και μεταφέρονται σε θερμοκήπια.

Εκεί πραγματοποιείται η ξήρανσή τους με φυσικό τρόπο. Στο τέλος γίνεται επεξεργασία για τη δημιουργία πέλετ που χρησιμοποιούνται σε σόμπες και τζάκια ή καταλήγουν σε βιομηχανίες ως βιομάζα που καίνε σε λέβητες. Το αποτέλεσμα είναι ένα, η παραγωγή θερμότητας.

Πηγή: https://www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!