Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Πουθενά προς το παρόν οι αγρότες στα μέτρα της κυβέρνησης

Ζωηρές αντιδράσεις καταγράφονται από την πλευρά των αγροτών για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πουθενά, τουλάχιστον ονομαστικά ως κλάδος, στο δεύτερο πακέτο μέτρων και διευκολύνσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ ελάχιστη σημασία έχουν γι’ αυτούς κάποιες επί μέρους ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες.

Ανάμεσα στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό οι αγρότες περιλαμβάνονται οι οφειλές προς τη ΔΕΗ και η ανάγκη επανασύνδεσης του ρεύματος, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η εαρινές εργασίες και καθίστανται υποχρεωτικά πρώτα ποτίσματα. Τις τελευταίες μέρες επανέρχεται επιτακτικά το θέμα του συμψηφισμού υποχρεώσεων προς την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με απαιτήσεις των αγροτών από το Δημόσιο και φορείς δημόσιου χαρακτήρα, όπως ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η δυνατότητα των αγροτών να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, είτε με άμεση και πλήρη λειτουργία της Κάρτας του Αγρότη για το 2020, διαδικασία που κολλάει στη διακοπή συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, είτε και με την επέκταση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων των αγροτών προκειμένου να στηρίξουν τη δραστηριότητά τους αυτή την κρίσιμη περίοδο. Εδώ οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Μάκη Βορίδη, να βρίσκεται σε διαβούλευση με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια λύση στο θέμα της ενεργοποίησης της Κάρτας Αγρότη για το 2020, ανεξαρτήτως του αν υπέβαλλαν ή όχι νέα δήλωση ΟΣΔΕ. Παράλληλα θα πρέπει να επανεξετασθεί βέβαια και το θέμα της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, λειτουργία η οποία είναι ανεξάρτητη από την υποδοχή ή όχι δηλώσεων από τα ΚΕΔ και εξυπηρετεί ποικιλοτρόπως τις συναλλαγές των αγροτών τόσο με τις τράπεζες όσο και με τα ταμεία και τις λοιπές δημόσιες αρχές. 

Ακόμα, μείζον θέμα τίθεται με τις καθυστερήσεις ή τις μειωμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα αιτήματα για άμεση καταβολή προκαταβολών προς τους αγρότες, εκεί όπου οι ζημιές ήταν οφθαλμοφανείς, ανεξάρτητα από την πρόοδο του έργου εξατομίκευσης των ζημιών. Μια τέτοια προκαταβολή ή μια τέτοια βεβαίωση θα μπορούσε να λειτουργήσει συμψηφιστικά με παλιότερα χρέη προς τη ΔΕΗ ή και με επικείμενες δαπάνες για ηλεκτροδότηση.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ για τα θέματα αυτά και να αναμένει τη γραπτή απάντηση της εταιρείας, η οποία σημειωτέον, αντιμετωπίζοντας τα δικά της προβλήματα ρευστότητας εμφανίζεται αδιάλλακτη. Υψηλά ιστάμενοι της επιχείρησης θέτουν καθαρά θέμα επιδότησης της εταιρείας από το κράτος προκειμένου να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση ή ρύθμιση προς τους αγρότες. Είναι πάντως βέβαιο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι θα πρέπει να γίνει.  

Πηγή: https://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!