Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Πράσινη Ανάπτυξη (Green Deal) δεν γίνεται χωρίς Πράσινο Τουρισμό (Green Tourism)

Hydrogen Energy Autarky in Green Tourism που σημαίνει ενεργειακή αυτονομία υδρογόνου στον Πράσινο Τουρισμό

Τις δυνάμεις τους ενώνουν ο Καθηγητής Σοφοκλής Μακρίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Πατρών και ο γνωστός επιχειρηματίας στον Τουρισμό, CEO εταιρειών τουρισμού Ελλάδα και Κύπρο κος Μάρκος Μαργιολάκης από την Κρήτη.

Σε πρόσφατο άρθρο στο Βήμα της Κυριακής όπου ο κος Μακρίδης παρουσίασε τις δυνατότητες για αυτονομία υδρογόνου σε νησιά δημιουργήθηκε η σπίθα να λειτουργήσουν συμπληρωματικά ως προς την τεχνογνωσία τους για την δημιουργία Καινοτόμων Ξενοδοχειακών μονάδων ή συγκροτημάτων βιλών για τον Τουρισμό.

Τα συστήματα υπάρχουν και για ηλεκτρισμό αλλά και θέρμανση μιας και μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου παράγει ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό. Αν συνδυαστεί με την παραγωγή υδρογόνου, αποθήκευση και χρήση του σε τέτοιες μονάδες θα συνδράμει και στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην ενεργειακή αυτονομία.

Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν υπέρογκες καταναλώσεις ρεύματος από τη ΔΕΗ (λιγνίτης). Οι δυνατότητες της συνεργασίας Ακαδημίας-επιχειρηματικοτητας δεν σταματά στην Ελλάδα μιας και ο επιχειρηματίας προωθεί αυτές τις λύσεις σε μεγάλες μονάδες τόσο στη Μάλτα και την Τενερίφη όπου υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα εύρη τουριστικής σεζόν.

Σε επικοινωνία που είχα με τον καθηγητή τα business plan είναι έτοιμα και τροποποιούνται εύκολα ανάλογα με την ενεργειακή απαίτηση αλλά και την εγκατάσταση ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου που υπάρχει συνήθως στα ξενοδοχεία. Το υδρογόνο μπορεί να καεί σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο ή ακόμα και σκέτο.

Εντυπωσιακές οι δυνατότητες και είμαστε σε αναμονή να οριστούν όλα τα νομικά πλαίσια χρήσης του από τη ΡΑΕ και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Μάρκος Μαργιολάκης, CEO

Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πατρών

Πηγή: http://lefkasnews.gr

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Βαρώνος Μινχαουζεν

    Πώς…
    θα έχουμε τόσο πράσινο τουρισμό με τα αιολικά πάρκα που θα δρομολογηθούν και πούλμαν να μεταφέρουν τους εκστασιασμένους τουρίστες στις μοναδικής ομορφιάς ανεμογεννήτριες.
    Κάποιοι δεν ντράπηκαν ούτε το κοινό στο οποίο απευθυνόταν, ούτε τον εαυτό τους και ξεστομισαν δημοσίως τέτοιες μπουρδες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν τους Ανδριωτες για τα καλά των αιολικών πάρκων.

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!