Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Πρεμιέρα για το my data – Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ξεκινάει σήμερα η υποχρεωτική έκδοση και διαβίβαση τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ MyData, θέτοντας οριστικό τέλος στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών .

Ηδη η ΑΑΔΕ έχει στείλει επιστολή στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για τις προθεσμίες εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής τιμολογίων διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μέσα από την εφαρμογή timologio.gr μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά τους. Το timologio είναι η εφαρμογή που παρέχει δωρεάν η ΑΑΔΕ για ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA.

Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν διαθέτουν κάποιο μηχανογραφικό σύστημα, είτε αυτό που χρησιμοποιούν δεν καλύπτει πλέον τις καθημερινές τους ανάγκες.

Μέσα από ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο περιβάλλον, μια επιχείρηση μπορεί να διαμορφώσει το προφίλ της, να συνθέσει το πελατολόγιο της, να οργανώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και να εκδώσει τα παραστατικά της αποστέλλοντας ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα του myDATA.

Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το timologio, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη της συναλλαγής στο myDATA του εκδότη (έσοδα) και του λήπτη (έξοδα).

Οσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδά άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ετησίως, οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις, πριν τη διαβίβαση των παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA θα πρέπει να γνωρίζουν ότι :

  • τα παραστατικά εσόδων που εκδίδονται 1η Νοεμβρίου διαβιβάζονται στην πλατφόρμα έως και την 31η Μαρτίου
  • για το 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις αν δεν πραγματοποιηθεί διαβίβαση των στοιχείων. Ωστόσο έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση με τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στην περίπτωση που δεν τηρείται ο νόμος.
  • μέσω της εφαρμογής «timologio» επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιο τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν, να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά.
  • η έκδοση παραστατικών μέσω της εφαρμογής «timologio» δίνει τη δυνατότητα κάθε συναλλαγή να αποστέλλεται αυτόματα στο myDATA (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA (έξοδα) της επιχείρησης – πελάτη.
  • Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στο λήπτη. Η αποστολή είναι ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.
  • Ο επαγγελματίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών
  • Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!