Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Πρεμούρα για τη σύσταση νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Άνδρο

Ο ασυγκράτητος πόθος της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία ενός νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Άνδρο, είναι παραπάνω από εμφανής. Για δεύτερη φορά, σε διάστημα μικρότερο από όσο προβλέπει ο Κανονισμός, επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα αποσπάσει από την αντιπολίτευση το επιθυμητό – βολικό «ναι», αλλά και πάλι τα κουκιά δεν βγήκαν…

Η Διοίκηση του Δήμου έλαβε ξανά αρνητική στάση από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας, οι οποίοι εστίασαν για ακόμα μία φορά στις καταστροφικές συνέπειες της προηγούμενης αναπτυξιακής που πληρώνει ακόμα και σήμερα η Άνδρος αλλά και στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μία Ανώνυμη Εταιρεία που θα απαξιώσει τις υπηρεσίες.

Τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και ο Δήμαρχος, προσπάθησαν να μεταπείσουν το Σώμα για τα οφέλη, αλλά είναι ξεκάθαρο πλέον πως έχει χαθεί κάθε ίχνος εμπιστοσύνης σε ανάλογα ζητήματα.

«Θα έρθει η εποχή που λείπει αυτό το εργαλείο από την Άνδρο»

«Ο Δήμος δεν θα χρεωθεί καμία αποτυχία της Αναπτυξιακής», επεσήμανε ο Πρόεδρος κ. Λευτέρης Μπάλλας, υποστηρίζοντας πως το θέμα τέθηκε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω επιπλέον στοιχείων που δεν είχαν ενταχθεί στην εισήγηση την προηγούμενη φορά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και οι Δήμοι Τήνου, Μυκόνου έχουν εγκρίνει τη σύσταση ανάλογων Οργανισμών ενώ ξεκαθάρισε πως το νέο αυτό εργαλείο δεν θα έχει καμία σχέση με την παλιά Αναπτυξιακή.

«Δεν θα ανοίγει δρόμους, δεν θα παίρνει δουλειές από το Δήμο, δεν θα περάσει το προσωπικό της στο Δήμο, δεν θα επιχορηγείται από το Δήμο και δεν θα χρεωθεί καμία αποτυχία αυτής», τόνισε. Συνεχίζοντας υποστήριξε πως θα έρθει η εποχή που αυτό το εργαλείο θα λείψει από την Άνδρο και ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός είναι μονόδρομος για παρακολούθηση, χρηματοδότηση και ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η αντίκρουση της αντιπολίτευσης ότι ο Δήμος ήδη διαθέτει πολλούς υπαλλήλους δεν έχει καμία απολύτως σχέση γιατί ο Οργανισμός θα έχει μία και μοναδική δουλειά, να κυνηγάει την ένταξη σε προγράμματα.

«Την προηγούμενη φορά το θέμα εγκλωβίστηκε στο περιτύλιγμα»

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ζήτησε από τους Συμβούλους να δώσουν το πράσινο φως μόνο για τη διερεύνηση  δυνατότητας σύστασης Αναπτυξιακής ψηφίζοντας να γίνει μία οικονομική μελέτη που θα καθορίσει τελικά αν θα προχωρήσουν ή όχι. 

«Επαναφέραμε το θέμα για κάποιες απόψεις που πιθανόν να είχε λανθασμένα αφήσει η προηγούμενη εισήγηση ως προς το σκέλος της εξουσιοδότησης», ανέφερε ο κ. Λοτσάρης ενώ συνεχίζοντας τόνισε πως το θέμα εγκλωβίστηκε στο περιτύλιγμα και όχι στην ουσία, όπου δημιουργήθηκαν προσωπικές αντιπαραθέσεις για το «τι» ψήφισαν και όχι «γιατί». 

Επιπλέον ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα προτεινόμενο εργαλείο με το οποίο ο Δήμος θα μπορεί να διαχειριστεί χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο θα αξιοποιήσει η επόμενη Δημοτική Αρχή, αφού μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση θα έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας επεσήμανε πως ο Οργανισμός θα υπογράφει μελέτες, θα επιβλέπει και θα υλοποιεί έργα, δημιουργώντας δυνατότητες μεγαλύτερης απορρόφησης. Ξεκαθάρισε δε, πως τυχόν χρέη και προσωπικό δεν θα μεταφερθούν στο Δήμο, καλώντας το Σώμα να μην εγκλωβιστεί στη στείρα λογική της αντιπαράθεσης για την αντιπαράθεση. 

«Να βάλουμε στέρεα βάση για το μέλλον»

Βάση για το μέλλον και εργαλείο για την επόμενη γενιά χαρακτήρισε το νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γιαννίσης. Αναφερόμενος στη δική του θητεία επί καποδιστριακών Δήμων (1998-2002) τόνισε ότι υπήρχε δημοτική επιχείρηση Ανάπτυξης – Πολιτισμού αλλά η επόμενη Δημοτική Αρχή την ακύρωσε και ότι από τότε υπάρχει η επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης στα όρια του τότε μικρού Δήμου Άνδρου. 

«Να θυμίσω ότι άλλοι δήμοι με εταιρείες αντίστοιχες έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Εμείς έχουμε μείνει πίσω. Μας δίνεται ένα εξαιρετικό εργαλείο. Όλοι έχουμε ένα μέσο μυαλό. Δεν θα αποδώσω ευθύνες, θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από τη δική μου στάση που εκτιμάται από τον κόσμο να πάμε όλοι μαζί», τόνισε. 

Τέλος κάλεσε τους συμβούλους να βάλουν στέρεα βάση για το μέλλον και την επόμενη γενιά. Με επίκληση στο συναίσθημα ανέφερε πως δεν έχει παιδιά καλώντας τους Συμβούλους να σκεφτούν τα δικά τους,  που θέλουν να ευδοκιμήσουν στην Άνδρο και δεν μπορούν, επισημαίνοντας πως έχουν υποχρέωση απέναντι στη νεολαία και σε ένα νησί που είναι γερασμένο. 

«Ο Δήμος χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του» 

Κατά την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεοδόσης Σουσούδης, υπενθύμισε ότι έχουν ήδη ψηφίσει για το θέμα και μάλιστα σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή είχε προτάξει καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2020.  Ο ίδιος τόνισε πως δεν τίθεται κανένα απολύτως πολιτικό θέμα και «όχι για το όχι». «Ο Δήμος χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το Συλλογικό Όργανο και έχει εκλεγεί από τους δημότες», ανέφερε.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως με μία τέτοια Ανώνυμη Εταιρεία μειώνεται ο δημοσιονομικός έλεγχος, τα έργα θα δίνονται σε εταιρείες της βούλησης της Αναπτυξιακής με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ τα χρέη όπως έχει αποδειχθεί και από το πρόσφατο παρελθόν θα πέσουν στους μετόχους, τους δήμους. «Ήδη έχουμε τα χρέη της προηγούμενης αναπτυξιακής, την οποία ακόμα δεν έχουμε λύσει και υπάρχει τεράστιο θέμα. Ο Δήμος διαθέτει καλά στελεχωμένη Οικονομική Υπηρεσία, η Τεχνική Υπηρεσία έχει διαχειριστική επάρκεια. Να θυμίσω ότι εμείς παλαιότερα επιβλέπαμε έργα της Τήνου. Με την πρόσληψη δύο μόνιμων μηχανικών και με τοποθέτηση μέχρι την επαρκή στελέχωση της Υπηρεσίας ειδικών συνεργατών δεν θα έχουμε πρόβλημα», επεσήμανε ο κ. Σουσούδης. 

Επιπλέον αναφέρθηκε στο Νόμο 4412 ο οποίος θα ισχύσει από τον προσεχή Μάρτιο, όπου προβλέπεται να μπορεί να γίνει η επίβλεψη έργων και μελετών από πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς, έξοδα τα οποία καλύπτονται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αναφορικά με τα λιμενικά έργα που επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή στην εισήγηση, ο κ. Σουσούδης τόνισε πως υπάρχει ήδη Αναπτυξιακός Οργανισμός για αυτά, που είναι το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου – Τήνου. «Η σημερινή διοίκηση έχει βάλει στόχο να ανεβάσει την συνεργασία με την Τήνο. Εμείς φτάσαμε στο παρά πέντε να έχει η Άνδρος αυτόνομο Λιμενικό Ταμείο. Θα μπορούσε η νέα Δημοτική Αρχή να επιμείνει. Όμως η ανάπτυξη των λιμανιών έγκειται στο Λιμενικό Ταμείο και εκεί πρέπει να δώσουμε βάση», υποστήριξε. 

Στο τέλος της τοποθέτησής του έκανε λόγο για χειραγώγηση μέσω κάποιων προτάσεων που περιχέονται στην εισήγηση, όπως η φράση «θα έχουμε συνέπειες», επισημαίνοντας πως πρέπει επιτέλους να εισακουστεί η βούληση της πλειοψηφίας και όχι να παρακάμπτεται. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Δημιουργείται μια δομή μέσα στο Δήμο και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», ανέφερε. 

«Κακώς επανέρχεται ένα θέμα για το οποίο έχουμε αποφασίσει»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άνδρος της Ζωής μας» κ. Γιάννης Καπάκης αναρωτήθηκε για τους λόγους που επανήλθε η ίδια εισήγηση, για ένα θέμα που το Σώμα αποφάσισε αρνητικά πριν ένα μήνα. Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Γιαννίση ανέφερε πως έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους Συμβούλους ότι κάτι δεν κατάλαβαν, επισημαίνοντας πως όλοι έχουν προσλαμβάνουσες από το παρελθόν και το παρόν και γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. «Έχουμε την κακή εμπειρία που δεν έχουν άλλα νησιά. Στην Τήνο και τη Μύκονο το ίδιο θέμα πέρασε οριακά. Έχουμε ως νησί τραυματικές εμπειρίες τις οποίες δεν έχουμε ξεπεράσει και δεν γνωρίζουμε καν ποιο θα είναι το τελικό τίμημα, όχι μόνο στο επίπεδο των βαρών που γέννησε ο προηγούμενος Αναπτυξιακός Οργανισμός αλλά κυρίως τι κουλτούρα αποκομίσαμε από αυτό. Πολίτες διεκδικούν ακόμα χρήματα για τα οποία δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπάκης. 

Παράλληλα τόνισε πως με τον συγκεκριμένο Οργανισμό ο Δήμος αντικαθιστά, υποκαθιστά και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που ο Δήμος ευχαριστεί ένθερμα τους υπαλλήλους με κάθε ευκαιρία ενώ στην ουσία καταργεί την Τεχνική υπηρεσία, ανοίγοντας δρόμο στον οποίο οι δημοκρατικές διαδικασίες του εκλογικού σώματος παλυουν να υφίστανται, αφού η Αναπτυξιακή θα λογοδοτεί με τρόπους που ήδη έχουμε ζήσει. 

Αιχμές για τον τρόπο που επιχειρεί η Δημοτική Αρχή να περάσει το θέμα

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αιχμές από την αντιπολίτευση, αφού οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων κατήγγειλαν ευθέως τον τρόπο που επιχειρεί η Δημοτική Αρχή να περάσει το θέμα. Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφεραν πως πρόκειται για ενημέρωση και ότι δεν καλείται να ψηφίσει το Σώμα, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα ο κ. Μπάλλας ανέφερε πως καλεί τους Συμβούλους «Να αποφασίσουν μέσα στο μυαλό τους και θα επανέλθουν…». Ο κ. Σουσοδύσης εμφανώς ενοχλημένος τόνισε πως η Διοίκηση υποτιμά τη νοημοσύνη των συμβούλων αφού δεν έγινε στην ουσία καμία περαιτέρω ενημέρωση σε σχέση με την προηγούμενη φορά και άφησε να εννοηθεί πως η Δημοτική Αρχή διερευνητικά έφερε το θέμα μήπως τύχει… να ¨πετύχουν» πλειοψηφία για να περάσει το θέμα έστω και οριακά. 

Αφαιρώντας το λόγο από Δημοτικό Σύμβουλο

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η στάση του Προέδρου κ. Μπάλα, όταν ζήτησε το λόγο ο  ανεξάρτητος Σύμβουλος κ. Γιάννης Μπακέλας και δεν τον άφησε να τοποθετηθεί. Η μοναδική αναφορά που πρόλαβε να κάνει ο κ. Μπακέλας μη καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τη σκέψη του, ήταν για την «κληρονομιά» τυχόν χρεών της Αναπτυξιακής και μεταφορά αυτών στο Δήμο, ενώ στην προσπάθεια του να επικαλεστεί το ΦΕΚ 53 του Νόμου 4518/2018 έπεσε «κόφτης». Σταματώντας την ροή του λόγου του, ο κ. Μπάλλας ξεκαθάρισε αυστηρά πως γνωρίζει πολύ καλά το ΦΕΚ και ότι ο κ. Μπακέλας προσπαθεί να πείσει έναν δικηγόρο… ότι έχει περισσότερες νομικές γνώσεις από εκείνον.

Τι ακριβώς προβλέπει το ΦΕΚ ποτέ δεν μάθαμε… 


 

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Καίγεται η καρδούλα τους

    Επειδή ο δήμος είναι υποστελεχωμένος, επειδή λείπει επιστημονικό προσωπικό, φροντίζει ο κύριος Λοτσαρης να προσλαμβάνει 8μηνιτες κι 6μηνιτες εργάτες καθαριότητας και οδηγούς και να έχει ειδικούς συμβούλους εμμισθους κι άμισθους άσχετους με όλες αυτές τις ειδικότητες που τώρα θυμήθηκε πως του λείπουν. Ας επιλέξει επιτέλους μερικά σταθερά ψέματα γιατί με τόσα που λέει έχει μπερδευτεί ο ίδιος κι οι καημένοι οι συνεργαζόμενοι (πάντα καλά όμως συνεργαζομενοι, μην τους ματιαξουμε).

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!