Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Προχωρούν τα έργα ανάδειξης του ανεκτίμητου πολιτιστικού κεφαλαίου των Κυκλάδων

Δημοπρατείται η Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων

Υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για την προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου

Σύγχρονους μουσειακούς χώρους και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή  και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, εκδηλώσεων, δρώμενων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνολικά του πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουν, αποκτούν τα νησιά των Κυκλάδων, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2014 – 2020,  προέβη στην προέγκριση δημοπράτησης του έργου «Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων».

Το έργο φορά την υλοποίηση μιας πλατφόρμας διαχείρισης και προβολής αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και κινητών ευρημάτων με διαδραστική αφήγηση, με στόχο την αξιοποίηση του μοναδικής αξίας πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων για την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας του τουρισμού εμπειρίας στην ευρύτερη περιοχή, την ποσοτική αύξηση των επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία μοναδικής πολιτιστικής αξίας και την ποιοτική ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Η πλατφόρμα θα εστιάσει στην ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου των Κυκλάδων, και ειδικότερα, αφενός στην αποτύπωση της ιστορικής εξέλιξης των Μικρών Κυκλάδων ήδη από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3.200 – 2.000 π.Χ.), και αφετέρου στην ψηφιακή ανάδειξη των εξαιρετικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας οχυρωματικών έργων (ακροπόλεων, κάστρων, οχυρωμένων οικισμών, πύργων, κ.λπ.) του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, αξιοποιώντας ‘έξυπνες’ τεχνικές και τεχνολογίες αιχμής.

Επιπλέον, στο αντικείμενο περιλαμβάνονται και εργασίες συγκέντρωσης πρωτογενών στοιχείων και ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο θα καθίσταται διαθέσιμο στους τελικούς χρήστες μέσω της πλατφόρμας.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη  ανέρχεται σε 155.000,00 €.

Επισημαίνεται ότι  η Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων είναι ένα από τα δέκα (10) έργα,  συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.207.300,00 €, που αφορούν σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο του συνόλου του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων , όσο και εξειδικευμένα τα νησιά Σύρος, Κέα, Αμοργός, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος,  Άνδρος και Κύθνος. 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, είναι ενταγμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας»  του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Παράλληλα,  η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2014 – 2020, ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου», που αποτελεί τμήμα της Πράξης «Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου», συνολικού προϋπολογισμού 1.075.723,00 €.

Σημειώνεται ότι η  δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου,  εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 το καλοκαίρι του 2016, με αρχικό προϋπολογισμό  750.000,00 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου εν συνεχεία αυξήθηκε σε 1.075.723,00 ευρώ.

Είναι  έργο το οποίο αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο νησί,  καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά της Κύθνου η πολιτιστική της κληρονομιά αποκτά στέγη σε ένα σύγχρονο μουσείο και γίνεται προσβάσιμη σε κάθε μελετητή και επισκέπτη.

Η μόνιμη έκθεση των πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων, που ήρθαν στο φως από το 2002 μέχρι σήμερα,  θα περιλαμβάνει εκθέματα από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά και από άλλες προϊστορικές θέσεις, από την αρχαία πόλη και τη νεκρόπολη των ιστορικών χρόνων  (Βρυόκαστρο), αλλά και από την «εκτός άστεως» ύπαιθρο χώρα των ιστορικών χρόνων. Επιπλέον, θα εκτεθούν και ευρήματα των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων.  Παράλληλα, θα γίνουν η συντήρησή των αρχαίων αντικειμένων (κεραμικών, μεταλλικών αντικειμένων, γλυπτών, αρχιτεκτονικών μελών, κ.λπ.) και σχεδιαστικές αποτυπώσεις αντικειμένων και αρχαιολογικών χώρων.

Η ενημέρωση του κοινού – τοπικής κοινωνίας και επισκεπτών – θα είναι δυνατή και από την ιστοσελίδα του Δήμου Κύθνου ενώ θα υπάρχει συνεχής προβολή του Μουσείου μέσα από τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (κόμβος ΟΔΥΣΣΕΑΣ).

Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων στον χώρο της αυλής, θεματικών ξεναγήσεων κ.ά, ώστε το Μουσείο να αποτελέσει κέντρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για το νησί.

Οι εργασίες υλοποιούνται με ίδια μέσα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων  Κυκλάδων. Το έργο είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής» του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Το Γραφείο Τύπου


Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!