Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Πρόγευση για τη φορολογία αγροτών στον προϋπολογισμό

agrotes

Εντός της ημέρας και αφού πρώτα πάρει την έγκριση του Eurogroup στο οποίο συμμετέχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016.

Στο προσχέδιο θα δίνεται κατά πάσα πιθανότητα και μια πρώτη γεύση, τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών, για τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογία αγροτών και οι οποίες δεν έχουν ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί. Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στο Euroworking Group της Παρασκευής, θα έρθουν στη Βουλή με το δεύτερο «κύμα» των προαπαιτούμενων, δηλαδή μετά τις 15 Οκτωβρίου. 

Μειωμένο θα εμφανίζεται το κονδύλι που προορίζεται για το αγροτικό πετρέλαιο καθώς, όπως έγραψαν η Agrenda και το Agronews, η αύξηση του ΕΦΚ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο θα οδηγήσει σχεδόν σε μισές επιστροφές προς τους αγρότες το 2016.

Κατά τα άλλα το προσχέδιο αναμένεται να προβλέπει ύφεση για το πρώτο εξάμηνο του 2016 ενώ με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα αναφέρεται ότι κλείνει και η φετινή χρονιά.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το βάθος της ύφεσης της τρέχουσας χρονιάς ούτε για το τελικό αποτέλεσμα της είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Τα επίσημα στοιχεία (έστω και προσωρινά) για την πορεία του ΑΕΠ και τις επιπτώσεις των capital controls θα είναι γνωστά στις αρχές Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο καταρτίσθηκε με βάση τις προβλέψεις του Αυγούστου, με τα νούμερα και τα στοιχεία δηλαδή που στηρίχθηκε το τρίτο μνημόνιο. Γι’ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο θα περιέχει αρκετές αλλαγές.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», όλη η δημοσιονομική προσπάθεια θα εξαντληθεί στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και στη συγκέντρωση εσόδων 49 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την αγορά λόγω των αυξήσεων των συντελεστών του ΦΠΑ. Το συνολικό ποσό αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα του 2015, τα οποία θα παρουσιάσουν υστέρηση άνω των 3 δισ. ευρώ.

Στις δαπάνες η προσπάθεια συγκράτησης εξαντλείται στις περικοπές επιδομάτων και στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών (ειδικά για τους αγρότες), ενώ το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που προβλέπεται για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ θα «παγώσει» και το 2016 στο επίπεδο των 13,5 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες στο σύνολό τους θα κινηθούν στα ίδια εφετινά επίπεδα παρά τις περικοπές επί μέρους κονδυλίων, καθώς υπάρχει ανάγκη να εξοφληθούν υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Κατόπιν τούτων γίνεται σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Ταμεία, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν τα ελλείμματά τους μέσω της αύξησης των εσόδων είτε μέσω νέων περικοπών συντάξεων και παροχών.

Και αυτό είναι συνάρτηση του ρυθμού ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης στην οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο πολλά θα κριθούν από την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο στόχος για το 2015 παραμένει ο ίδιος. Οι δαπάνες να ανέλθουν σε 6,4 δισ. ευρώ, αν και αυτό μοιάζει ανέφικτο, δεδομένου ότι ως το τέλος Αυγούστου ήταν μόλις 1,6 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το επίπεδο είναι εμφανής η αποτυχία του οικονομικού επιτελείου, καθώς το ΠΔΕ είναι το πιο βασικό από τα εργαλεία ανάπτυξης.

Πάντως η κυβέρνηση θέτει στόχο οι δαπάνες του ΠΔΕ να αυξηθούν και άλλο το 2016, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της αναμενόμενης ύφεσης.

Αυτό όμως προϋποθέτει το Δημόσιο να καταβάλει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους και να εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του προς προμηθευτές και εργολάβους για να τρέξουν προγράμματα και έργα που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά προγράμματα.

Η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού αναμένεται να αποτελέσει βάση για ισχυρό αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση από τη ΝΔ, δεδομένου ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων ανατράπηκε πλήρως ο προϋπολογισμός του 2015.

Το πρώτο σχέδιο που κατέθεσε, πέρυσι τέτοια μέρα, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, ενώ (μετά και την πληρωμή των τόκων) το έλλειμμα περιοριζόταν στο 0,2% του ΑΕΠ.

Από το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν προκύπτουν μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο, παρότι συνεχίζεται η προετοιμασία του νέου μισθολογίου.

Για το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί το 2016 η τρόικα επιμένει σε μειώσεις αποδοχών των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο ψαλίδισμα αποδοχών υπαλλήλων ορισμένων υπουργείων που έχουν υψηλότερες αποδοχές από το ενιαίο μισθολόγιο (π.χ. υπουργεία Υποδομών, Ανάπτυξης κ.ά.).

Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα που εξακολουθεί να απασχολεί την κυβέρνηση είναι οι ανατροπές της εισοδηματικής πολιτικής μέσω των δικαστικών αποφάσεων.

Το «μέτωπο» με τους δικαστές παραμένει ανοιχτό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2008 ως σήμερα οι δικαστές έχουν πάρει 620 εκατ. ευρώ (!) μετά τις αποφάσεις που ακύρωναν τις αποφάσεις εισοδηματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

Πηγή: http://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!