Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Πρόγραμμα εορτασμού Παναγίας Θεοσκεπάστου Άνδρου

theoskepasti1

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τον εορτασμό της Παναγίας Θεοσκεπάστου Άνδρου.

Αναλυτικότερα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 Απριλίου 2019
ΩΡΑ 19:00 -Έναρξη Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου.
ΩΡΑ 22:00- Έναρξη Παρακλήσεως, Όρθρου και Θείας Λειτουργίας (Αγρυπνία)

ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 Απριλίου 2019
ΩΡΑ 07:00- Έναρξη Όρθρου
ΩΡΑ 08:15 – Αρχιερατική Χοροστασία.
ΩΡΑ 09:00 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
ΩΡΑ 10:45 – Εκκίνηση Λιτανεύσεως της Θαυματουργού Εικόνας, η οποία, κατ’ αρχάς, θα κατευθυνθεί στην Πλατεία του «Αφανούς Ναύτου», όπου θα τελεσθεί Δέηση υπέρ αναπαύσεως των εν θαλάσση πνιγέντων Ναυτικών και θα ριφθεί δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα και εν συνεχεία, προς την Πλατεία Γηροκομείου. Ακολούθως, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση εκ μέρους του Συλλόγου «εκ Καμπάνης» Κιλκίς στην πλατεία Εμπειρίκου στην προτομή του Αντ/χη Καμπάνη.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΩΡΑ 17:30 – Μεθεόρτιος Εσπερινός
ΩΡΑ 18:30 – Παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Χώρας-Άνδρου και Μεσαριάς και του Εμπειρικείου Γυμνασίου Άνδρου και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμπάνη Κιλκίς, του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου και του Χορευτικού Ομίλου Υδρούσας.
ΩΡΑ 19:45 – Εκκίνηση Λιτανευτικής Πομπής της Εικόνος της Ευρέσεως, προπορευομένης Λαμπαδηφορίας, κατά την άφιξη της οποίας στην Πλατεία Γηροκομείου θα αναπεμφθεί Δέηση γιά την μαθητιώσα καί εργαζομένη νεότητα της Άνδρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 Απριλίου 2019
ΩΡΑ 07:30 – 10:30 – Όρθρος & Θεία Λειτουργία
ΩΡΑ 11:00 – Συναυλία Φιλαρμονικών Συλλόγων στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου
Τις παραπάνω εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν και λαμπρύνουν οι φιλαρμονικές Δήμου Κορινθίων, Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, τα Δημοτικά Άνδρου & Μεσαριάς, Εμπειρίκειο Γυμνάσιο, Λύκεια Άνδρου άλλοι Όμιλοι και Σύλλογοι.

Διοργανωτής: Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Ιερός, Ναός Παναγίας Θεοσκεπάστου
Συνδιοργανωτές: Δήμος Άνδρου
Χορηγός: το φιλογενές «Ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως»

Λίγα λόγια για την ιστορία της εκκλησίας
Κάτασπρη και μεγαλόπρεπη υψώνεται κοντά στο όμορφο λιμάνι η Εκκλησιά της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, που γιορτάζει του Ακαθίστου Ύμνου.

Σύμφωνα με την παράδοση ένα φουρτουνιασμένο βράδυ η εικόνα της Παναγίας ερχόταν από το πέλαγος προς την ακρογιαλιά με ένα παράξενο φως. Άνθρωποι του νησιού ακολούθησαν το φως που τους οδήγησε σε μια μικρή σπηλιά. Έκπληκτοι, μέσα στην σπηλιά, πάνω σε φύκια, είδαν την εικόνα της Παναγίας. Την προσκύνησαν και την μετέφεραν στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Την άλλη μέρα όμως η εικόνα γύρισε στην σπηλιά της! Έτσι, οι νησιώτες αποφάσισαν να χτίσουν Ναό πάνω από την σπηλιά. Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού έγιναν με γοργούς ρυθμούς και η Εκκλησιά ήταν σχεδόν έτοιμη σε ελάχιστο χρόνο. Έλειπε όμως η σκεπή, γιατί δεν υπήρχε ξυλεία. Η ίδια η Παναγία φρόντισε γι’ αυτό.

Ένα καράβι φορτωμένο με ξυλεία κινδύνευσε ανοιχτά στο πέλαγος έξω από την Άνδρο. Ο καπετάνιος μαζί με τους ναυτικούς παρακαλούσαν την Παναγία να τους σώσει από τον επικείμενο κίνδυνο. Φωτισμένος ο καραβοκύρης έριξε την ξυλεία στη θάλασσα. Έτσι το πλοίο σώθηκε. Η ξυλεία σιγά σιγά βγήκε στην ακτή κοντά στην σπηλιά, για να σκεπάσουν οι μάστορες την ξεσκέπαστη Εκκλησία. Επειδή η ξυλεία βρέθηκε αναπάντεχα και μάλιστα στην ώρα της, πραγματικά θεόσταλτη, η Εκκλησία της Παναγίας ονομάστηκε «Θεοσκέπαστη». Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!