Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

Πρόωρη “εβδομάδα παθών” με σενάρια μέτρων και μάχη για το χρέος

maximou-620x320

Με ξεκάθαρες τις γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί στο μέτωπο του δημοσιονομικού σεναρίου το κουαρτέτο επέστρεψε το οικονομικό επιτελειο από την Ουάσιγκτον. Η εκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματευσης αναμενεται να γίνει άμεσα, με τους θεσμούς, οπως φάνηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα, να έχουν έλθει κοντά στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός “μαξιλαριού μέτρων”, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο 2018. Ωστοσο παραμενει η διαφορά στο τι θα γίνει για το χρέος.

Μάλιστα σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται λόγος για σενάριο συνεννόησης που συζητήθηκε στη έδρα του ΔΝΤ μεταξύ των θεσμών για “περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018”.

Η συγκεκριμένη πρόταση κατά το Μαξίμου προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3%, δηλαδή να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%, θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

Η ελληνική πλευρά πάντως δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση ωστόσο όπως λένε κυβερνητικές πηγές  η τελική της θέση “θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το πλαίσιο συμφωνίας που θα τεθεί που, όπως επιδιώκει η Αθήνα,θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα εμφανίζεται πρόθυμη να συμφωνήσει με τους “θεσμούς” αποδεχόμενη ακόμη και τους “αστερίσκους” του ΔΝΤ στο stuff level agreement, με την προϋπόθεση όμως να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που όμως διχάζει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Μάχη για το χρέος

Η Αθήνα βέβαια επενδύει πολλά στην πίεση που μπορεί να ασκήσει και ο Λευκός Οίκος στο Βερολίνο, ενόψει της συνάντησης Ομπάμα-Μέρκελ στο Αννόβερο το προσεχές Σαββατοκύριακο ώστε να υπάρξει μια λύση-“πακέτο” που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμμαχους για την Ελληνική πλευρά εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξιμου οτι θα είναι  η δημοσιοποίηση την προσεχή Πέμπτη από την Eurostat των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας για το 2015. Στην Αθήνα εκτιμούν οτι στο ύψος του ελλείμματος θα υπαρχει σύγκλιση με την ελληνική εκδοχή κάτι που θα βοηθήσει ώστε να προκριθεί μια ήπια δόση μέτρων.

Πολιτικές εξελίξεις

Πάντως το άτυπο Eurogroup την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ενδεχομένως και ένα ακόμη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα εφόσον έχει κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές θα κρίνουν το οικονομικό αύριο της χώρας οπως έδειξε και η πρόσφατη κίνηση Ντράγκι με τα ομόλογα efsf των τραπεζών, αλλά και τις πολιτικές εξέλιξεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει όλα τα σενάρια ανοιχτά αναλόγως της κατάληξης των διαπραγματεύσεων, διαμηνύοντας προκατοβολικά τους “θεσμούς” και την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί “τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο” από την συμφωνία της 13ης Ιουλίου 2015. Αυτό και μόνο τον δεσμεύει σε πολιτικές πρωτοβουλίες σε περίπτωση αδιεξόδου ή και προώθησης τιυ μεταβατικού σεναρίου κλιμακωτής αξιολόγησης και υλοποίησης δεσμεύσεων. Άλλωστε η κυβερνηση πρέπει στη δεύτερη περίπτωση  να αποδείξει ότι επιδιώκει την τήρηση της συμφωνίας δίνοντας διαπιστευτήρια στους εταίρους. Κι αυτο σε μια κυβερνητική ομάδα με αρρυθμίες…

Στο ίδιο μήκος κύματος  και το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ως άτυπος επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας 53+” θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση των εξελίξεων εντός των επόμενων ημερών καθως ήδη  προειδοποίησε με κείμενο 11 σημείων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

– “Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων”.

– “Είναι σαφές ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία”.

Τα όσα έγινα στην Ουάσιγκτον αλλά και η απόφαση Ντράγκι για ένταξη των ελληνικών συστημικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή της EKT αμφισβητούνται ουσιαστικά τα αρνητικά στοιχεία του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και γίνονται αποδεκτά τα θετικά στα οποία συμφωνούν η Αθήνα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Η εβδομάδα συνεπώς που ξεκινά και οδηγεί στο Πάσχα αναδεικνύεται καθοριστική για τη μορφή και το μέλλον της κυβέρνησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!