Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Προς νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% υπό προϋποθέσεις

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Του Γιώργου Κούρου

Στο τραπέζι βάζει εκ νέου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 8%, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, που σε κάθε περίπτωση εξαρτώνται πλέον από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού τους επόμενους μήνες.

Στόχος, άλλωστε, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της Κομισιόν, αλλά πριν από το «χτύπημα» του κορονοϊού, ήταν η όλη διαδικασία αναπροσαρμογής να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2021, προκειμένου -εκτός απροόπτου- από το δεύτερο εξάμηνο να τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε ότι ο φόρος θα μειωθεί σε κάποιες περιοχές, ενώ θα αυξηθεί όπου είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι το έδαφος για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα αφορούν αλλαγές στην κλίμακα και στους συντελεστές του συγκεκριμένου φόρου έχει «στρώσει» και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, αφού το πόρισμά της προτείνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Στην περίπτωση φυσικά που υλοποιηθεί η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εκπληρωθεί ταυτόχρονα και η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για συνολική μείωση του φόρου κατά 30%, αφού έχει προηγηθεί η μείωση κατά 22% το 2019.

Αλλαγές σε φόρους και τέλη

Η υιοθέτηση, πάντως, των νέων αντικειμενικών αξιών θα φέρει αλλαγές και στον προσδιορισμό 20 φόρων και τελών που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα:

1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση / δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου: 3% επί αντικειμενικής αξίας.

2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης.

3. Αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) διαβίωσης.

4. ΕΝΦΙΑ.

5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας – αφορολόγητο ποσό 200.000 ευρώ. Φυσικά πρόσωπα: 1‰-1%. Νομικά πρόσωπα: 2,5‰-5‰.

6. Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας (κτίσματα και οικόπεδα): 0,25‰-0,35‰.

7. Φόρος ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων εταιρειών: 15%.

8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (επί της αξίας των κτισμάτων): 24%.

9. Φόρος μεταβίβασης/χρησικτησίας ακινήτων: 3%.

10. Επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: α) δημοτικός φόρος 3% επί του ΦΜΑ, β) φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας: 7% επί του ΦΜΑ.

11. Φόρος ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων): 1,5%.

12. Φόρος διανομής ακινήτων: 0,75%.

13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί ΦΜΑ.

14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων.

15. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων.

16. Φόρος δωρεάς ακινήτων.

17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών.

18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων.

20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.

Όσον αφορά, εξάλλου, την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται για τους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Κυρίως, πρόκειται για φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας που βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Κέρκυρα, αλλά και σε ακριβές περιοχές, ακόμα και στην Αττική, και οι οποίοι είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν χαμηλό ΕΝΦΙΑ. 

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!