Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Προσπάθεια αποδυνάμωσης του Δ.Σ. Άνδρου με περικοπές αρμοδιοτήτων

Ακόμα μία προσπάθεια αποδυνάμωσης του κορυφαίου οργάνου του Δήμου Άνδρου,  επιχείρησε η Δημοτική Αρχή, με εισήγηση που έφερε στην τελευταία συνεδρίαση για μεταφορά τριών αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή.

Μεθοδευμένα πλέον, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τίθενται ανάλογο θέμα σε συνεδρίαση, η Διοίκηση του Δήμου ενεργεί τεχνηέντως ώστε να αποδυναμώσει, υποβαθμίσει, απαξιώσει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν κατέχει την πλειοψηφία και πασχίζει να μεταφέρει αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή που έχει την άνεση να περνάει ορισμένα θεματάκια που… μπορεί να κρύβουν άλλα σοβαρότερα ζητήματα.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της, όχι άδικα, αφού στην εισήγηση του Γενικού Γραμματέα κ. Θεόφιλου Λάζαρου, τσουβαλιάστηκαν τρεις περιπτώσεις με διαφορετική βαρύτητα. 

Οι μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων αφορούσαν τα εξής ζητήματα:

  • Δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικών ακινήτων
  • Εκμίσθωση ακινήτων
  • Δωρεάν παραχώρηση κινητών και καταστροφή κινητών αντικειμένων άνευ αξίας

Σε μία εισήγηση έθεσαν τρεις ξεχωριστές προτάσεις μεταφοράς αρμοδιοτήτων και κλήθηκαν οι Σύμβουλοι να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι σε όλες. Γιατί άραγε ομαδοποιήθηκαν; Στην περίπτωση που το θέμα είχε θετική έκβαση και δεν κατανοούσαν οι σύμβουλοι τη διαφορετικότητα των αποφάσεων, θα είχαν εγκριθεί και οι τρεις αβίαστα. Βολικό… Στη δεύτερη περίπτωση, όπου θα εκφράζονταν αντιρρήσεις, θα έβγαζαν μπροστά τις καταστροφές αντικειμένων, για να βαφτίσουν «κακή» την αντιπολίτευση που λέει «όχι» σε ασήμαντα θέματα. Όπως και έγινε.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι κανείς Δημοτικός Σύμβουλος δεν θα είχε αντίρρηση να μεταβιβαστούν  στην Οικονομική Επιτροπή οι αποφάσεις για καταστροφή αντικειμένων όπως ενός εκτυπωτή, παράδειγμα που έγινε σημαία τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τον Γενικό Γραμματέα σε μία προσπάθεια να πιέσουν και να ρίξουν στο φιλότιμο το Σώμα για να αποδεχθεί την εισήγηση. Η δωρεά ή καταστροφή ενός αντικειμένου, σαφώς αποτελεί ζήτημα ήσσονος σημασίας. Η παραχώρηση δημοτικών χώρων, πόσο μάλλον η εκμίσθωση ακινήτων, είναι άραγε τόσο ασήμαντο θέμα, όσο το παρουσίασε η Διοίκηση; Δηλαδή, η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να παραδώσει στην ευχέρεια της Δημοτικής Αρχής τις αποφάσεις εκμίσθωσης ακινήτων χωρίς να έχει λόγο και άποψη για τους χώρους παραχώρησης και την αξία των μισθωμάτων;

Αφού η Δημοτική Αρχή εντόπισε δισταγμό και έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά της μειοψηφίας, θα μπορούσε απλώς να διαχωρίσει τα θέματα της εισήγησης. Έτσι έπρεπε να εισαχθεί στο Συμβούλιο από την αρχή και όχι να εξισώσουν καταστροφές ή δωρεές πραγμάτων χαμηλής αξίας με εκμισθώσεις ακινήτων!

Τελικά ο Γ.Γ. μπορεί να εισηγείται θέματα στο Δ.Σ.;

Οι απόψεις διίστανται. Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Καπάκης, αντέδρασε για δεύτερη φορά σε θέμα που φέρνει στο Συμβούλιο ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεόφιλος Λάζαρος, υποστηρίζοντας πως δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία. 

Ωστόσο ο Γ.Γ. κ. Λάζαρος Θεόφιλος αντέκρουσε το επιχείρημα του κ. Καπάκη, επισημαίνοντας πως προβλέπεται ως Υπηρεσιακός παράγοντας, και προϊστάμενος των υπαλλήλων μετά το Δήμαρχο, να εισάγει στο συμβούλιο Διοικητικά θέματα.

Στο ζήτημα παρενέβη και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπάλλας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ως νομικός γνωρίζει πως ο Γ.Γ. μπορεί να εισηγείται θέματα και ότι προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Άκρη δεν βγήκε…

Σουσούδης VS Γιαννίσης

Η αλήθεια είναι πως ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γιαννίσης σπάνια τοποθετείται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όποτε λαμβάνει το λόγο, απευθύνεται πάντα δια μέσω του Προέδρου, κυρίως όταν επιθυμεί να συνομιλήσει -πλαγίως πάντα- με τον κ. Θεοδόση Σουσούδη.

Όλο το νησί γνωρίζει άλλωστε πως οι δύο αιρετοί έχουν τις δικές τους πολιτικές διαμάχες που κρατούν χρόνια. Επιχειρώντας να ασκήσει για πολλοστή φορά πολιτική κριτική στον κ. Σουσούδη, τον παρότρυνε να αποκτήσει διοικητική επάρκεια! Τα «αίματα άναψαν» και ο κ. Σουσούδης ανταπάντησε αναφέροντας χαρακτηριστικά «εσείς με τα πολλά πτυχία, έχετε διοικητική επάρκεια;» ενώ νωρίτερα σχολίασε το γεγονός ότι η Μεσαριά και το Νειμποριό παραμένουν απροσπέλαστα από τα έργα και τις κακοκτεχνίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Ακολούθησαν τέσσερα ακόμα θέματα, έκλεισε η πλατφόρμα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, άνοιξε η καινούρια για το ειδικό συμβούλιο του Ισολογισμού έτους 2016, ξεκίνησε η τοποθέτηση του λογιστή και πέντε λεπτά αργότερα, αφού είχε περάσει σχεδόν μία ολόκληρη ώρα από το μικρό διάλειμμα της κόντρας που πυροδότησε ο κ. Γιαννίσης, ο ίδιος ζήτησε το λόγο από τον Πρόεδρο, θυμήθηκε ότι είχε θιχτεί από τις αναφορές του κ. Σουσούδη και αποχώρησε διαμαρτυρόμενος. Μαζί του και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Τηνιακός….


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!