Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Προτάσεις για την ανακύκλωση στο νησί της Σύμης

b6a8440d701400eaf85c439c855d3b28

Τη 17η μηνός Δεκεμβρίου ημέρα Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης συνεδρίασε για λήψη αποφάσεων διαφόρων θεμάτων.

Το 4ο θέμα ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη λήψη απόφασης για την υποβολή πρότασης : Προμήθεια – Εξοπλισμός διαχείρισης απορριμμάτων και κατασκευής σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων (Σ.Μ.Α) Δήμου Σύμης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο», άξονα προτεραιότητας 5 «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Δράσεις Εφαρμογής Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στα μικρά νησιά».

Η παράταξη αντιπολίτευσης “ΠΡΩΤΑ.ΣΥ.”, ούσα υπέρμαχος της ανακύκλωσης, ήταν σύμφωνη με τη δημιουργία συστήματος ανακύκλωσης στη Σύμη, ωστόσο αναγκάστηκε να καταψηφίσει το θέμα για τους εξής λόγους:
1. Υπήρχαν ανακρίβειες στη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, βασισμένες σε αναληθή στοιχεία, γεγονός που θα οδηγήσει μελλοντικά στη δυσλειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης, άρα σπατάλη των χρημάτων και αποτυχία του έργου.
2. Η μελέτη του συστήματος ανακύκλωσης βασίστηκε σε στοιχεία λειτουργίας των ΧΥΤΑ Σύμης, τα οποία δε μπορούν να αποδειχθούν (γίνεται αναφορά για απογραφή ετήσιου απολογισμού απορριμμάτων σε τόνους, τη στιγμή που δε γίνεται χρήση ζυγαριάς άρα και καταγραφή).  

Παρόλο που υπάρχουν αποδείξεις δυσλειτουργίας των ΧΥΤΑ  αλλά και παράνομης λειτουργίας των ΧΑΔΑ (χώροι, οι οποίοι έχουν απαγορευτεί από το κράτος εδώ και πολλά έτη και η μη συμμόρφωση του Δήμου Σύμης με τους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς επιφέρει χρηματικά πρόστιμα ετησίως εις βάρος του νησιού), η Δημοτική Αρχή αρνείται να το παραδεχθεί και ισχυρίζεται το αντίθετο.

Η κατάσταση του ΧΥΤΑ Σύμης δεν είναι ανάλογη με τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ που δαπανούνται ετησίως (50.000 ευρώ για λειτουργία ΧΥΤΑ και άνω των 50.000 για προμήθειες, χωρίς να υπολογίζονται και τα ποσά που υποτίθεται πως δαπανούνται για αποκαταστάσεις βλαβών) μα ούτε και σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, οι οποίες βασίζονται σε κανονισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η κατάσταση αυτή εν τέλει οδηγεί σε ρύπανση της χλωρίδας και πανίδας (ανεξέλεγκτη κυκλοφορία ζώων εντός των εγκαταστάσεων) αλλά και σε προσβολή της δημόσιας υγείας.

Για τους λόγους αυτούς, η παράταξη αντιπολίτευσης “ΠΡΩΤΑ.ΣΥ.” ήταν αντίθετη με την ψήφιση – υποβολή πρότασης για σύστημα ανακύκλωσης, έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία των ΧΥΤΑ και αναμορφωθεί η τεχνική μελέτη, ώστε να βασίζεται σε αληθή στοιχεία. 

Ζητάμε λοιπόν, για το καλό όλων, την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών προστασίας περιβάλλοντος για έλεγχο της παρούσης κατάστασης και εντολή για αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, ώστε το νησί της Σύμης, να μπορέσει να εδραιώσει ένα σωστό λειτουργικά σύστημα ανακύκλωσης.

Μετά τιμής,
ο Πρόεδρος παράταξης “ΠΡΩΤΑ ΣΥ,”
Σκιαθίτης Αγαπητός Γ.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!