Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Πρόθεση συνένωσης τουριστικών δυνάμεων

20c4d761dfd41e8083571826e98263e5

Στη Σαντορίνη βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, προσκεκλημένος του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στο Φηροστεφάνι με θέμα «Σαντορίνη: Προορισμός όλο το χρόνο».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Παρευρέθηκαν επίσημοι ομιλητές από πολλούς φορείς εκφράζοντας τους κλάδους του τουρισμού, των συγκοινωνιών, του πολιτισμού, της Αρχιτεκτονικής, της οινογαστρονομίας, της κρουαζιέρας, του διαδικτύου.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος, ο Αντιπερειφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Ελισσάβετ Χατζηνικολάου, η Γενική Διευθύντρια Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αγνή Χριστίδου, ο Προϊστάμενος Εφορείας ΑρχαιοτήτωνΚυκλάδων κ. Δημήτρης Αθανασούλης και πολλοί άλλοι.

“Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι Μύκονος και Σαντορίνη είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί”

«Η Μύκονος και εγώ ο ίδιος προσωπικά χαιρετίζω την προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που καταβάλλει ο Δήμος Θήρας αναλαμβάνοντας τη σημερινή πρωτοβουλία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός, το ότι η Σαντορίνη και η Μύκονος κατατάσσονται στα πιο δημοφιλή νησιά του κόσμου, κατέχοντας την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα ή άλλως, έχουν από τα πιο ισχυρά brand names.

Έτσι λοιπόν, οι επίσημοι φορείς τουρισμού οφείλουν όχι μόνο να αφουγκράζονται τις ανάγκες της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας, που δεν είναι άλλη από αυτή του τουρισμού, αλλά πρέπει να είναι μέτοχοι και αρωγοί των θεμάτων και των αναγκών που κάθε φορά προκύπτουν στον κλάδο στην περιοχή του Αιγαίου.

Αυτό πρέπει να γίνεται με σύνεση, με ευελιξία και ταχύτητα, καθώς και με βαθιά γνώση της ταυτότητας των νησιών. Μια ταυτότητα που οι τοπικοί φορείς οφείλουν να διαμορφώσουν και να σταθεροποιήσουν, ώστε να μπορέσει έπειτα να την προβάλλουν προς τρίτους, δηλαδή προς τους επισκέπτες.

Η στάση μου στο θέμα «τουρισμός για όλο το χρόνο» είναι θετική. Κι αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί θα μπορέσει με την παράταση της ήδη υφιστάμενης θερινής τουριστικής σεζόν να υπάρξει επιπρόσθετο οικονομικό όφελος, και ταυτόχρονα περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς εργασίας π.χ. εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Δεύτερον, γιατί ο χειμερινός τουρισμός θα είναι πιο ήπιος, σε ρυθμούς και με διαφορετικά ενδιαφέροντα από τους επισκέπτες, οπότε πλέον θα μπορέσουμε να μιλήσουμε περισσότερο για ταξιδιώτες και λιγότερο για τουρίστες”.

“Παρέχω στήριξη και επιδιώκω στήριξη για τον χειμερινό τουρισμό”

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Κουκάς γνωστοποίησε πως ο Δήμος Μυκόνου εξετάζει το σενάριο πώς θα μπορούσε το νησί να αναπτύξει χειμερινό τουρισμό εστιάζοντας στην ανάδειξη του πολιτισμού και της κουλτούρας του. Χαρακτηριστικά τόνισε, “Αυτή η προοπτική με απασχολεί καιρό τώρα και εμένα προσωπικά αλλά και τους συνεργάτες μου στο Δήμο. Πιστεύω δηλαδή πως ο χειμερινός τουρισμός είναι μια καλή ευκαιρία να διαμορφωθεί μια στρατηγική πολιτική, που θα στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτισμού μας (τοπικού και ευρύτερου) ώστε ο επισκέπτης να γίνεται κοινωνός περισσότερο του τοπικού χαρακτήρα και της κουλτούρας μας, κατορθώνοντας να αναδειχθεί ο τοπικός χαρακτήρας μας, πράγμα που δύσκολα συντελείται κατά τους θερινούς μήνες με τον μαζικότερο ύφος και την ένταση που τους χαρακτηρίζει. Όταν οι συνθήκες είναι ηπιότερες, περιορίζεται η νοοτροπία που έχει συχνά ο τουρίστας, να προβάλλει δηλαδή στον κάθε τόπο που επισκέπτεται τις ιδεοληψίες που έχει ερχόμενος από τη χώρα προέλευσής του, δηλαδή κυρίως ήλιο και θάλασσα. Τα νησιά μας έχουν πολλές και πολυσήμαντες αρετές που μπλοκάρονται από αυτά τα στερεότυπα”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Με τις κατάλληλες υποδομές, τις συγκοινωνίες, την επιχειρηματικότητα που είναι πάντα μπροστά, την στήριξη των φορέων σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ο χειμερινός τουρισμός δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.

Απασχολεί και εμένα προσωπικά αλλά και την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου και επιπλέον τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου, να επινοήσουμε τρόπους και πρωτοβουλίες ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού. Είμαι βέβαιος πως θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που σχεδιάζουμε. Δηλώνω παρών ως Δήμαρχος Μυκόνου σε μια προσπάθεια να συντονιστούμε αμφότεροι όλοι οι φορείς προς αυτή την κατεύθυνση. Παρέχω στήριξη και επιδιώκω στήριξη για το σκοπό αυτό” υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Πηγή:koinignomi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!