Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Πρώτη δοκιμασία με Εκθεση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών

panelladikes-thumb-large

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Εκθεσης δίνεται σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμα των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων -84.441 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ)- μπαίνει πρώτη στη μάχη των φετινών Πανελλαδικών για τη διεκδίκηση μιας από τις 57.991 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Συνολικά 103.402 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα διεκδικήσουν φέτος μία από τις 69.985 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το βάρος των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων δίνεται στον τρόπο με τον οποίο κάθε υποψήφιος θα αναπτύξει και θα τεκμηριώσει τις απόψεις του επί ενός θέματος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το θέμα της Eκθεσης ήταν σχετικό με την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομίας, ενώ το 2014 σχετικό με το έλλειμμα ανθρωπιάς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες προς τους υποψηφίους που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, οι εξεταζόμενοι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους στην αίθουσα εξέτασης βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Αν ο υποψήφιος «περάσει» τον έλεγχο και φέρει μαζί του στην αίθουσα κάποιο από τα απαγορευμένα αντικείμενα ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή σημειώσεις ή από γραπτό άλλου εξεταζομένου, ή αν θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή δολιεύεται με άλλον τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα με αιτιολογημένη απόφαση της λυκειακής επιτροπής και το γραπτό του μηδενίζεται. Βεβαίως, η λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ποινής καλεί σε απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται οι εξεταζόμενοι να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Τότε, ο αναπληρωματικός επιτηρητής συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων.

Πηγή: Καθημερινή 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!