Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Ψύχραιμος τουριστικός παλμός

d074208da7031e8083571826e98263e5

Ανεπηρέαστος από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα “χτυπά” μέχρι στιγμής ο τουριστικός παλμός στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, με την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου να τονίζει σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” πως, παρά την ομαλή τουριστική πορεία που καταγράφεται, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ρύθμισης των πολιτικών ζητημάτων, ώστε να μην προκληθούν προσεχώς, δυσμενείς συνέπειες.

Δεδομένου ότι ο Τουρισμός αποτελεί τον οικονομικό πυλώνα της νησιώτικης οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα και η χώρα στηρίζει τις οικονομικές “ελπίδες” της σε έναν κρίσιμο βαθμό στο συγκεκριμένο πεδίο, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, υπογραμμίζει πως, επιβάλλεται η προάσπισή του, με φόντο και τη μελλοντική πορεία του. Αναφερόμενη στην εικόνα που διατηρεί σε θέμα κρατήσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνει πως, δεν έχουν υπάρξει σημαντικές ακυρώσεις, καθώς, οι αφίξεις έχουν προγραμματισθεί εδώ και πολλούς μήνες μέσω τουριστικών πρακτορείων, τα οποία μεριμνούν για την ασφάλεια των επισκεπτών σε κάθε επίπεδο.

Προσθέτει δε, πως, η πιθανότητα ακυρώσεων, ακόμη κι αν υπάρχει σε θεωρητικό επίπεδο σε μία μερίδα επισκεπτών, ωστόσο, αυτή είναι δύσκολη να γίνει πράξη, καθώς για τους ίδιους θα προκληθεί οικονομική ζημία, ενδεχομένως και άνευ ουσιαστικού λόγου.

Τα λεγόμενά της, επιβεβαιώνει, ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, ο οποίος εκπροσωπώντας έναν από τους τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, δηλώνει πως, στην παρούσα φάση όλα κυλούν ομαλά. Τον προβληματισμό του όμως, σχετικά με τη συμπεριφορά όχι των ξένων, αλλά των Ελλήνων επισκεπτών κυρίως, διατυπώνει ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Μ. Παπαβασιλείου: Ελάχιστες ακυρώσεις, αλλά όχι νέες την παρούσα σεζόν

“Τα πρώτα στοιχεί δείχνουν ελάχιστες ακυρώσεις. Θεωρώ ότι οι τουρίστες επειδή είναι προετοιμασμένοι σχετικά με το ότι, όταν έρθουν στην Ελλάδα, πρέπει να έχουν μαζί τους ρευστό, ώστε αν συμβεί κάτι να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, δεν ακυρώνουν τις διακοπές τους” δηλώνει αρχικά η κ. Παπαβασιλείου, λέγοντας μάλιστα πως, “Αν ακυρώσουν τις κρατήσεις, θα πρέπει να έχουν πρόστιμο”. Ως εκ τούτου, σημειώνει κατηγορηματικά πως, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας σε πρώτο επίπεδο σχετικά με τις ήδη προγραμματισθείσες αφίξεις, παρά μόνον όσον αφορά σε καινούργιες κρατήσεις που ενδεχομένως να επιθυμούν να κάνουν κάποιοι επισκέπτες. “Τα ταξίδια είναι πολλούς μήνες πριν “κλεισμένα”. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται με tour operators, που τους παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Οπότε αν ξέρουν ότι έχουν και ρευστό μαζί τους, θεωρώ ότι δεν θα ακυρώσουν το ταξίδι τους. Θα το σκεφθούν δύο φορές” προσθέτει, εκτιμώντας παρακάτω, πως, “Καινούργιες κρατήσεις βέβαια, το θεωρώ λίγο δύσκολο να έχουμε”.

Με φόντο τις ανακοινώσεις των αρμόδιων Υπουργείων άλλων χωρών, τα οποία προτρέπουν τους τουρίστες να μεριμνήσουν για την εκ των προτέρων λήψη επαρκούς χρηματικού ποσού, στην περίπτωση που κάποιες Τράπεζες δεν μπορούν να τους παρέχουν το ύψος των χρημάτων, το οποίο επιθυμούν, η ίδια τονίζει πως, “Όλες οι χώρες ή μέσω των Υπουργείων τους ή μέσω τουριστικών γραφείων προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους, λέγοντάς τους την αλήθεια. Ότι όταν έρθουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν την ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους. Αυτό, τους το παρέχει το τουριστικό πρακτορείο ή η αεροπορική εταιρεία” αναφέρει, επισημαίνοντας πως, είναι ενέργεια στην οποία κάθε χώρα θα προέβαινε.

Σε αυτό το σημείο πάντως, αξίζει να αναφερθεί, πως ανέκαθεν υπήρχε όριο στις ημερήσιες αναλήψεις των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την πλευρά των τραπεζών.

Πρόληψη συνεπειών για την επόμενη περίοδο, με την άμεση διευθέτηση πολιτικών εξελίξεων

Πεποίθηση της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού αποτελεί πάντως, πως, είναι χρήσιμο σε κάθε επίπεδο να δρομολογηθούν ομαλά οι πολιτικές εξελίξεις, ώστε να αποφευχθεί μελλοντικό ζήτημα στην επισκεψιμότητα των τουριστών στη χώρα μας και ειδικότερα στο Νότιο Αιγαίο. “Οι κρίσιμοι μήνες για να πεις ότι αντέχει ο Τουρισμός είναι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης” σημειώνει στη συνέχεια, εξηγώντας πως, “η σεζόν δεν μπορεί να στηριχθεί μόνον στους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Αν αυτοί οι μήνες δεν “προχωρήσουν” γιατί θα υπάρχουν θέματα, νομίζω ότι θα είναι καταστροφή για τον Τουρισμό και βέβαια για την Ελλάδα γιατί, τίποτα άλλο δεν κρατάει τη χώρα, πέρα από τον Τουρισμό”.

Στην ερώτηση δε, αν κρίνει πως υπάρχει πιθανότητα αλλαγής των τουριστικών εκτιμήσεων – μέχρι στιγμής – σχετικά με την επόμενη σεζόν, η ίδια συμπληρώνει αναλυτικά τα ακόλουθα: “Αν δεν εξελιχθούν τα πράγματα ομαλά, η επόμενη τουριστική σεζόν, πιστεύω ότι θα έχει ένα τεράστιο πλήγμα. Τόσο η Ελλάδα, όσο και ιδιαίτερα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, διότι τα περισσότερα νησιά βασίζονται σε tour operators. Οι ίδιοι κλείνουν αεροπορικές θέσεις, τις οποίες προπληρώνουν για να μπορούν να έρθουν στα νησιά οι επισκέπτες”. Επισημαίνει μάλιστα, πως, “Θα είναι ρίσκο γι αυτούς” ένα σενάριο εκτεταμένης παράτασης των πολιτικών εξελίξεων και απρόσμενων συνεπειών, καθώς όπως υπογραμμίζει, τον Σεπτέμβριο γίνονται οι πρώτες κινήσεις για τα νέα συμβόλαια μέσω των τουριστικών πρακτορείων. “Συνήθως εμείς αυτό το βλέπουμε τον Νοέμβριο όταν πηγαίνουμε στην World Travel Market όπου εκεί φαίνεται τί διάθεση έχουν οι tour operators όσον αφορά στην αύξηση ή τη μείωση των αεροπορικών θέσεων που ουσιαστικά και καθορίζει την τουριστική σεζόν. Από εκεί και πέρα, βλέποντας πώς βαδίζει η κίνηση τον Μάρτιο πάλι αυξάνουν ή μειώνουν. Επειδή ο Νοέμβριος είναι πάρα πολύ κοντά, θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους” τονίζει, εκφράζοντας την επιθυμία, “να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, το κομμάτι των πολιτικών εξελίξεων”.

Συστολή και ανησυχία για την οικονομική ευελιξία των ξενοδοχείων

Στο πλαίσιο των δηλώσεών της σχετικά με τον Τουρισμό αυτήν τη χρονική περίοδο που “τρέχουν” οι πολιτικές εξελίξεις, η κ. Παπαβασιλείου, διατυπώνει την ανησυχία της, σε επίπεδο λειτουργίας των μεγάλων κυρίως, τουριστικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των ξενοδοχείων. Πάση θυσία, όπως υποστηρίζει, πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι τα ξενοδοχεία είναι σημαντικό να μπορούν να παρέχουν, αυτό που διαφημίζουν ότι προσφέρουν – και κατ΄ επέκταση πωλούν – στους πελάτες τους. “Θεωρώ ότι ο κάθε επιχειρηματίας βασίζεται στον εαυτό του. Αν κάποιος έχει προνοήσει αυτό το οποίο πρόκειται να συμβεί ενδεχομένως όλο αυτό να το προσπεράσει λίγο πιο εύκολα, από κάποιον άλλον που δεν το έχει προβλέψει” σημειώνει με φόντο τη λειτουργία των τραπεζών και τη δυνατότητα οικονομικής ευελιξίας των επιχειρηματιών, προσθέτοντας πως, “Σίγουρα οι επιχειρηματίες, κυρίως οι ξενοδόχοι θα περάσουν πολύ δύσκολα. Πρέπει ένας ξενοδόχος να προμηθευτεί τα απαραίτητα για τη λειτουργία του ξενοδοχείου του. Οι έμποροι δεν μπορούν να δώσουν προϊόντα με πίστωση και πλέον δεν μπορούν να φέρουν πράγματα γιατί δεν έχουν δύναμη μέσω της τράπεζας. Η πιστοληπτική ικανότητα δε θα είναι όπως ήταν πριν” εξήγησε, καταλήγοντας πως, “Αυτό είναι ένα κομμάτι που βάζω ένα μεγάλο ερωτηματικό και είναι το κομμάτι που με φοβίζει. Αν έρχονται πελάτες σε ξενοδοχεία και δεν μπορούν να βρουν αυτό που έχουν πληρώσει, τότε δεν νομίζω ότι θα σωθεί η σεζόν. Γι αυτό λέω ξανά, όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτό το κομμάτι, τόσο περισσότερο θα έχουμε ελπίδες”.

Ν. Ζώρζος: Προς το παρόν όλα κυλούν ομαλά

Με λιτές δηλώσεις προς την “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος γνωστοποιεί πως, μέχρι στιγμής οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος εν μέσω θερινής περιόδου, δεν έχουν προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στον κλάδο του Τουρισμό στο νησί της Σαντορίνης, στο οποίο εξακολουθούν να συρρέουν οι επισκέπτες από ξένες χώρες. “Αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχουμε δει κάτι ανησυχητικό. Ασφαλώς η παράταση μίας τέτοιας κατάστασης είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα θέμα. Δεν έχουμε ακυρώσεις” δηλώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, αυτή είναι η εικόνα που διατηρεί από την επικοινωνία του με τους επαγγελματίες τους κλάδου και τους ξενοδόχους. “Όλα στον τουρισμό μέχρι τώρα κυλούν ομαλά στη Σαντορίνη” επαναλαμβάνει, λέγοντας ταυτόχρονα, πως, “Μίλησα με επιχειρηματίες και σήμερα που συζητάμε, δεν έχουμε επιπτώσεις”. Υπογράμμισε δε, πως, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός, πως, ο επιχειρηματικός κόσμος, “είναι αρκετά οργανωμένος”, γεγονός που βοηθά στη “διασφάλιση του καλού κλίματος, παρά τη γενικότερη κατάσταση”, που όπως σημείωσε, “φαίνεται να έχει επηρεάσει τους Έλληνες πολίτες”. Ολοκλήρωσε την αναφορά του, μάλιστα, λέγοντας, πως από την πλευρά του Δήμου Θήρας, “παρακολουθούμε την κατάσταση”.

Δ. Λιανός: Μεγάλο ερώτημα η συμπεριφορά των Ελλήνων επισκεπτών

Ανησυχία σε λογικό πλαίσιο εκφράζει προς το παρόν ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του νησιού, Δημήτρης Λιανός σχετικά με τη ροή επισκεψιμότητας εστιάζοντας την αναφορά του κυρίως στη συμπεριφορά των Ελλήνων επισκεπτών. “Οι ξένοι επισκέπτες είχαν ενημέρωση από τις χώρες τους και γνώριζαν τί θα συμβεί. Μειώνουν την κατανάλωσή τους στα άκρως απαραίτητα κάτι που είναι σημαντικό για εμάς όμως και σαφώς, δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα” σημειώνει, προσθέτοντας πως, “το μεγάλο ζήτημα για τα νησιά των Κυκλάδων και για τη Νάξο κατ΄ επέκταση είναι ο ελληνικός Τουρισμός, με τον οποίο αρκετά από αυτά δουλεύουν”. “Θα δούμε το επόμενο διάστημα, πώς θα συμπεριφερθεί ο Έλληνας επισκέπτης” υπογραμμίζει, αναφέροντας παρακάτω, πως, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους Έλληνες πολίτες. “Υπάρχει μία στασιμότητα στις κρατήσεις και μικρός αριθμός ακυρώσεων” συμπληρώνει στη συνέχεια, υποστηρίζοντας πως, όσοι ξένοι επισκέπτες έχουν αφιχθεί ήδη στη Νάξο, ή ακόμη και στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, συναντούν εύλογα κάποια θέματα σε επίπεδο εξυπηρέτησης από τα ΑΤΜ των τραπεζών. “Το ΑΤΜ του Κουφονησίου δεν είχε χρήματα, με αποτέλεσμα να μεταβούν επισκέπτες στη Νάξο και να επιστρέψουν μετά στον αρχικό προορισμό τους” ανέφερε περιγράφοντας την εικόνα που εισπράττει συνολικά από τα νησιά που ανήκουν στον Δήμο Νάξου, βάσει της οποίας, συμπληρώνει πως, “Γενικά η κατάσταση απαιτεί σύνεση κι ενημέρωση”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του επί του θέματος, επισημαίνει πως, “Παρατηρούνται κάποια ζητήματα αρχικά, καθώς υπάρχουν και επαγγελματίες που δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να πρέπει να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ τράπεζας. Αυτό, δημιουργεί μία αναστάτωση στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι δεν έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση μετρητών, αλλά προτιμούν σχεδόν πάντοτε τις κάρτες”.

Καταλήγοντας δε, τονίζει πως, κρίνεται απαραίτητη η δρομολόγηση της ομαλής πολιτικής πορείας της χώρας ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, λέγοντας όμως τέλος, πως, “Η κατάσταση δημιουργεί αναστάτωση για την επόμενη τουριστική σεζόν, καθώς αυτό το διάστημα εξετάζουν τις νέες κρατήσεις και τις συμφωνίες τους, οι tour operators”.

Πηγή: http://www.koinignomi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!