Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

«Όχι στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Σύρου σε Πειραματικό»

Α΄  ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 

 ΛΕΜΕ OXI ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΡΟΥ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ

ΚΥΡΗΣΣΟΥΜΕ ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΗ 11:00 – 14:00

ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΔΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΙΣ 12:00

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, καταγγέλλουμε τη μεθόδευση και  την πρόταση της ΔΔΕ Κυκλάδων, παρά την αντίθετη γνώμη των συναδέλφων και του συλλόγου διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Σύρου, να μετατραπεί το 1ο Γυμνάσιο Σύρου σε Πειραματικό Σχολείο, πρόταση που έγινε αποδεκτή και θα υλοποιηθεί άμεσα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Αυτή η απόφαση θα οδηγήσει, βάσει της διασύνδεσης των βαθμίδων εκπαίδευσης και όπως προβλέπει και η νομοθεσία, στη δημιουργία ενός κλειστού αριθμού μαθητών οι οποίοι θα συνεχίζουν από τα αντίστοιχα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που θα μετατραπούν σε Πειραματικά (6ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης και 4ο Δημοτικό Ερμούπολης) και θα φοιτούν, χωρίς κλήρωση στο 1ο Γυμνάσιο και ίσως μετά και στο Λύκειο! (μήπως ήδη μεθοδεύεται η μετατροπή του σε Πειραματικό Σχολείο;;;).

   Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί συνθήκες ξεκάθαρης ανισότητας εις βάρος των μαθητών μας και η ίδρυση ενός σχολείου των «ολίγων – αρίστων», σε ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας από αυτό των άλλων δημόσιων σχολείων, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση όλων των άλλων σχολείων στη Σύρο.

   Εμείς ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων διεκδικούμε να είναι άριστες οι συνθήκες διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία της Σύρου και των Κυκλάδων. Διεκδικούμε σχολεία που θα χωράνε όλους τους μαθητές μας και όχι ένα σχολείο για την «ελίτ».

Καταγγέλλουμε λοιπόν τη συγκεκριμένη ενέργεια για μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Σύρου σε Πειραματικό, η οποία ενέργεια μεδοθεύτηκε εν κρυπτώ και παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας του Συλλόγου Διδασκόντων του συγκεκριμένου σχολείου και της ΕΛΜΕ. Τέτοιες ενέργειες που δεν λαμβάνουν υπόψιν τη βούληση των συναδέλφων και του συνδικαλιστικού οργάνου δείχνουν αυταρχισμό και δεν έχουν θέση στον χώρο της εκπαίδευσης.

   Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι του 1ου Γυμνασίου Σύρου χάνουν τις οργανικές τους θέσεις στο σχολείο, τις οποίες απέκτησαν με χρόνια εργασίας και δεν τους χαρίστηκαν και πολλοί από αυτούς είναι πιθανόν να «εκτοπιστούν» από το σχολείο. Την ίδια στιγμή, η απώλεια των συγκεκριμένων οργανικών θέσεων σημαίνει πως αρκετοί εκπαιδευτικοί, που θα ήθελαν οργανική σε σχολική μονάδα της Σύρου εξακολουθούν να παραμένουν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ η να υπηρετούν για χρόνια ακόμα σε άλλα νησιά, θα εξακολουθούν να υπηρετούν για χρόνια ακόμα από το νησί της Σύρου. Εξάλλου όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενο κείμενο της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων στο οποίο δηλώσαμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας απέναντι στη δημιουργία Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, η «πρόσληψη» εκπαιδευτικών ή η συνέχιση υπηρεσίας εκπαιδευτικών στα Πειραματικά Σχολεία περνάει μέσα από κατάθεση φακέλου (portfolio) και συνεχή αξιολόγηση, η οποία γίνεται από συγκεκριμένο Εποπτικό Συμβούλιο, από Σύμβουλο Εκπαίδευσης και φυσικά τον Διευθυντή του Σχολείου. Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τι συνθήκες που διαμορφώνονται στον χώρο εργασίας (συνθήκες χειραγώγησης, υποταγής και εξάρτησης) και τον ρόλο πλέον του συλλόγου διδασκόντων μέσα στο σχολείο.

   Όλες αυτές όμως, είναι προφανώς «παράπλευρες απώλειες» για το Υπουργείο Παιδείας και τον ΔΔΕ Κυκλάδων που οραματίζονται «σχολεία αρίστων», δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα και που ουδεμία σχέση έχει με την αναγκαία αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από την περιοχή, τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και τη σύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις και να αγωνιζόμαστε για:

  • Υγειονομικά ασφαλή σχολεία
  • Αξιοπρεπή σχολικά κτίρια που θα χωράνε όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση
  • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικού, διοικητικού προσωπικού και καθαριότητας
  • Ολιγομελή τμήματα
  • Πολιτικές που θα ενισχύουν το Δημόσιο Σχολείο
  • Κατάργηση όλων των αντιδραστικών, αντιδημοκρατικών, αντιεκπαιδευτικών, αντιεργατικών νόμων της κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν την Τρίτη 18 Μάη στις 12:00 στην παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Κυκλάδων.

Γι αυτόν το λόγο κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας 11:00 – 14:00  την ίδια μέρα.

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

 

 

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Η Γενική Γραμματέας

 

 

Σοφία Κουτίδου


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!