Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

«Το Ημερολόγιο του Ολύμπου» από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη και τις εκδόσεις Gutenberg

Από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη και τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφόρησε το βιβλίο του Θεόφιλου Καΐρη, Το Ημερολόγιο του Ολύμπου. Βασικό κείμενο του τόμου είναι το ημερολόγιο που κράτησε στα χαρακώματα ο ανδριώτης λόγιος και αγωνιστής, συμμετέχοντας στην εκστρατεία του Ολύμπου από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 1822.
Στο ημερολόγιο αυτό κατέγραφε σχεδόν καθημερινά τις μάχες, τις απώλειες, τις πορείες και τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στον χειμώνα. O τόμος περιλαμβάνει επίσης συναφή κείμενα του ίδιου, καθώς και το ημερολόγιο που κράτησε οδεύοντας το 1842 με πλοίο προς την εξορία, καταδικασμένος από την Ιερά Σύνοδο και την ελληνική πολιτεία για αιρετική διδασκαλία.
Η έκδοση εικονογραφείται με φωτογραφία από σελίδες του ημερολογίου, καθώς και τη χαλκογραφία του Edward Dodwell, «Ο Όλυμπος από τη Λάρισα» του 1821. Στον κολοφώνα αναπαράγεται η ξυλογραφία του Σπύρου Βασιλείου, «Οι Μεσολογγίτισσες».
Το βιβλίο προλογίζει η Ειρήνη-Ευανθία Καΐρη-Γιαννουλοπούλου, που διαχειρίζεται το οικογενειακό αρχείο. Τη γενική επιμέλεια του τόμου είχε ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας που έγραψε την εισαγωγή και ένα επίμετρο με τα βασικά ιστορικά δεδομένα της εκστρατείας στον Όλυμπο.
Τα κείμενα του Καΐρη επεξεργάστηκε η φιλόλογος-παλαιογράφος Μαρία Γιουρούκου και τις τυπογραφικές διορθώσεις έκανε η Κλεοπάτρα Κυρτάτα. Την έκδοση σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Μαμάης.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!