Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

«Refuge Project II – Μαρτυρίες» στη Μήλο

Εικαστικές επιτόπιες παρεμβάσεις, στο υπόγειο πολεμικό καταφύγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα, με αφορμή μαρτυρίες κατοίκων της Μήλου από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Η εικαστική δράση – έκθεση «Refuge Project II – Μαρτυρίες», εγκαινιάζεται το Σάββατο 12 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου…

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Μήλου και διοργανώνεται από την «Ένωση Φίλων Αδάμαντα»
Με την υποστήριξη του Δήμου Μήλου     
http://refugeproject2.blogspot.gr/

12 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2014
Εγκαίνια: Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, 8.30 μ.μ.
Ωράριο λειτουργίας: 10.00-14.00 και 19.00-23.00

Η εικαστική δράση – έκθεση «Refuge Project II – Μαρτυρίες», που θα πραγματοποιηθεί στο υπόσκαφο πολεμικό καταφύγιο του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου στον Αδάμαντα της Μήλου, έρχεται ως συνέχεια της περσινής, πολύ επιτυχημένης δράσης «Refuge Project – Το καταφύγιο», με την οποία «επανενεργοποιήθηκε» ο χώρος.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις εικαστικές επιτόπιες παρεμβάσεις 20 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφορμή για τη δημιουργία των έργων τους αποτελούν μαρτυρίες κατοίκων της Μήλου που αφορούν την περίοδο της γερμανικής κατοχής στο νησί. Τον πυρήνα του όλου εγχειρήματος συνθέτουν τόσο μνήμες και ιστορίες μιας δύσκολης καθημερινότητας όσο και αφηγήσεις σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία του νησιού. 
αρχείο λήψης
Οι αφηγήσεις και οι μαρτυρίες του παρελθόντος γίνονται κατανοητές ως προσπάθειες αναπαράστασης πραγμάτων, καταστάσεων ή γεγονότων που είναι ελλειπτικές, αποσπασματικές και ατελείς. Εξάλλου, το παρελθόν δεν μπορεί να ανασυσταθεί παρά μόνο στη μερικότητα του.

Οι διηγήσεις αυτές δεν αναπαριστούν απαραιτήτως τις πραγματικές συνθήκες αλλά προτείνουν νέες νοερές εικόνες στον ακροατή ή τον αναγνώστη τους. Εστιάζονται στην καθημερινότητα, όπως τη βιώνει και έπειτα την αναπαράγει ο εκάστοτε αφηγητής, επιχειρώντας να επανατοποθετήσουν την ιστορία στον χώρο όπου βιώθηκε, αυτόν της τοπικής κοινότητας. Μέσα από το υλικό όλων αυτών των μαρτυριών προβάλει το «ιστορικό γεγονός», εν προκειμένω αυτό του πολέμου. 

Ο πόλεμος φιλτράρεται μέσα από την προσωπική βίωσή του, η αντικειμενικοποιημένη ιστορία υποχωρεί μπρος στην υποκειμενική αφήγησή της, η «μεγάλη» ιστορία υποσκελίζεται από την απτή καθημερινότητα. Ως εκ τούτου, σκοπός της καλλιτεχνικής πράξης δεν καταλήγει να είναι η αποκατάσταση της ιστορικής «αλήθειας» αλλά η ανίχνευση και η απόδοση κάποιων από τα διαφεύγοντα σημεία της πραγματικότητας που ειδάλλως θα ήταν αδύνατον να αναπαρασταθούν με λέξεις, εικόνες ή και ήχους. 

αρχείο λήψης (1)Η επιμέλεια και ο σχεδιασμός του project και της έκθεσης είναι της ομάδας “artspirators”, που από το 2011 έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στην παραγωγή πολυποίκιλων σχεδιασμάτων (projects) σύγχρονης τέχνης στην ελληνική περιφέρεια. Η πρακτική της συνίσταται στην ενεργοποίηση μιας σειράς από χώρους με πλούσιο ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, μέσω της επιτόπιας (in situ) εκπόνησης καλλιτεχνικών έργων. 

Στις δράσεις αυτές, καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργαπου κατασκευάζονται με αφορμή αποκλειστικά έναν συγκεκριμένο τόπο, όπου και παραμένουν προς έκθεση. Δράσεις της που ξεχώρισαν:
 2011 – 2012 http://sanatorioproject.blogspot.gr/, 2013  refugeproject.blogspot.gr/ 
Η “artspirators” αποτελείται από τους: Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου (εικαστικό), Νίκο Ποδιά (εικαστικό), Ράνια Αρμάγου (Γραφίστα) και Σπύρο Τσαλαπάτα (Μηχανικό πληροφορικής).

αρχείο λήψης (2)Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Natalia Agati, Σοφία Γρηγοριάδου, Μιχάλης Ζαχαρίας, Μπέττυ Ζέρβα, Μάντυ Λικερίδου-Βελετά, Matteo Locci, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Serena Olcuire, Γιούλα Παπαδοπούλου, Κώστας Πλέσσας, Νίκος Ποδιάς, Maria Rocco, Παναγιώτης Σαμσαρέλος, Δημήτρης Σκαλκώτος, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Φανή Σοφολόγη, Μαργαρίτα Σταυράκη, Olimpia Fiorentino, Μαρία – Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Κώστας Χριστόπουλος.
Επιμέλεια – σχεδιασμός: Χατζηνικολάου Μαρία – Ανδρομάχη, Ποδιάς Νίκος.
 
Τηλ. Επικοινωνίας: 6932246076 (Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου), 6942945790 (Νίκος Ποδιάς)

Πηγή: http://www.naxos-news.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!