Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

«Ρωγμή»: Αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Γυάρο

ρωγμή-1021x580

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ΡΩΓΜΗ έγιναν στη Γυάρο, παρουσία του του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Οερισσότερα από 500 άτομα, παλιοί εξόριστοι, τα παιδιά και οι οικογένειές τους, παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς. Στο «σώμα» του γλυπτού είναι καρφωμένα είκοσι ένα, όσα και τα χρόνια λειτουργίας των κολαστηρίων, θραύσματα από υλικό ανοξείδωτο, μόνιμα λαμπερό και αναλλοίωτο στο χρόνο.

«Εμείς θα ανοίγουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα, και μια καινούργια ρωγμή σε αυτό το σάπιο σύστημα, ώσπου να καταρρεύσει μέσα από τις ίδιες τις αντιφάσεις του, κάτω από τα σφοδρά χτυπήματα της επαναστατημένης εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Για αυτό είμαστε εδώ. Να βεβαιώσουμε τους συντρόφους που χάθηκαν σε άνιση μάχη κι αγώνα, πως όχι μόνο τίποτα δεν πάει χαμένο μα και πως ακριβώς η θυσία τους είναι το λίπασμα στους αγώνες που έρχονται», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η στρατιωτική δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου 1974. Δύο ημέρες αργότερα επέστρεψαν οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι από την εξορία της Γυάρου.

Η Γιούρα, όπως την έλεγαν οι εξόριστοι, είναι ένα ξερονήσι των Κυκλάδων. Την είπαν «θανατονήσι» και «Νταχάου της Μεσογείου».

Ένα στρατόπεδο – φυλακή, στο οποίο συμπυκνώθηκαν και εφαρμόστηκαν πάνω στους πολιτικούς κρατουμένους οι πιο βάρβαρες εγκληματικές μέθοδοι βασανισμού.

Το ΚΚΕ ανέλαβε την τοποθέτηση μνημείου, προκειμένου να συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της Γυάρου ως ιστορικό τόπο.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!