Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Σε διαδικτυακή συζήτηση για την αγροτική πολιτική συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Μία ιδιαίτερη πρόσκληση στάλθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για συμμετοχή της στη δημιουργία ομάδων εστίασης.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγει η Ευρωπαική Επιτροπή ενόψει της κατάρτισης ενός «Μακροπρόθεσμου Οράματος για τις αγροτικές περιοχές» με ορίζοντα το 2040 η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προσκαλεί τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονα Ζαννετίδη μαζί με άλλους φορείς να συμμετάσχει σε Ομάδα Εστίασης στην οποία θα συζητηθούν οι τρέχουσες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. Παράλληλα θα συζητηθούν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη τους μέχρι το 2040, καθώς και προτάσεις για απαιτούμενες δράσεις και πολιτικές.

Στόχος των διαδικτυακών συναντήσεων είναι η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση προτάσεων για το μέλλον και τις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίες και θα αποσταλούν στην Ευρωπαική Επιτροπή μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021.

Λόγω των χρονικών αυτών περιορισμών και των περιστάσεων εξαιτίας των μέτρων προστασίας από την πανδημία οι συζητήσεις των Ομάδων Εστίασης θα γίνουν διαδικτυακά και θα αφορά 4 Ομάδες περιοχών, οι οποίες συστήθηκαν με χωρικά κριτήρια και με κοινά ή παρεμφερή αντιπροσωπευτικά κοινωνικό-οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Το Νότιο Αιγαίο συμμετέχει στην Ομάδα 3 μαζί με το Βόρειο Αιγαίο και η διαδικτυακή συνάντηση ορίσθηκε και πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Από το Νότιο Αιγαίο εκτός του αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη συμμετείχαν, η πρόεδρος των Οινοποιών Αιγαίου (Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου), εκπρόσωποι της ΑΝΔΩ, (Κώστας Ζήφος), του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου (Μάνθος Βίλλας)  της Αναπτυξιακής Κυκλάδων (Πόπη Τσαγκαράκη) και εκπρόσωποι από το Βόρειο Αιγαίο. Η όλη συζήτηση διήρκεσε πλέον των τριών ωρών με τους υπευθύνους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης να δείχνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, και την συζήτηση που αναπτύχθηκε. Ο κ. Ζαννετίδης εστίασε την δική του παρέμβαση στην έλλειψη υποδομών και  υπηρεσιών, καθώς επίσης, και στο υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στα νησιά, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, και ζήτησε να ληφθούν ελκυστικότερα μέτρα για τους νέους αγρότες. Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε ευχαριστημένος από την όλη συζήτηση και ευχήθηκε οι προτάσεις του να γίνουν αποδεκτές  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Το Γραφείο Τύπου


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!