Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Σε δημοπρασία η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα όλων των εποχών

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα που τυπώθηκε για εμπορικούς σκοπούς διατίθεται προς πώληση. Η σκηνή βικτωριανής ευτυχίας, όμως, που απεικονίζεται στο μπροστινό της μέρος, είχε… σκανδαλίσει ορισμένους κατά την πρώτη της κυκλοφορία, το μακρινό 1843.

Η κάρτα, η οποία πωλείται online από μια κοινοπραξία, υπό τη διοίκηση του Marvin Getman, ενός επιχειρηματία του κλάδου των σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων, απεικονίζει μια αγγλική οικογένεια που εύχεται στον παραλήπτη πίνοντας κόκκινο κρασί.

«Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος», αναγράφει η κάρτα. Όμως για εκείνους που απέφευγαν εντελώς το αλκοόλ -και υπήρχαν πολλοί τέτοιοι στη διάρκεια του 19ου αιώνα- η εικόνα ήταν πιο… χαρούμενη από ό,τι θα ήθελαν: Στο μπροστινό μέρος, ένα μικρό κοριτσάκι φαίνεται να απολαμβάνει μια γουλιά κρασί από το ποτήρι ενός ενήλικα.

Η λεπτομέρεια αναστάτωσε την πουριτανική Temperance Society, που διαμαρτυρήθηκε τόσο έντονα ώστε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι την παραγωγή της επόμενης χριστουγεννιάτικης κάρτας.

«Είχαν αναστατωθεί πολύ επειδή σε αυτή τη σκανδαλώδη εικόνα, παιδιά συμμετείχαν στην πρόποση με ένα ποτήρι κρασί, όπως και οι ενήλικες. Έκαναν ολόκληρη εκστρατεία για να τη λογοκρίνουν και να σταματήσουν την κυκλοφορία της», εξηγεί στον Guardian ο Justin Schiller, ιδρυτής και πρόεδρος μιας εταιρείας πωλήσεων σπάνιων παλιών βιβλίων, μέσω της οποίας πρόκειται να πωληθεί και η κάρτα.

Ο Getman σημειώνει ότι η ζωγραφισμένη στο χέρι λιθογραφία πιστεύεται ότι ήταν το δείγμα ενός εμπόρου. Συνολικά είχαν τυπωθεί μόλις 1.000 αντίτυπα, εκ των οποίων θεωρείται ότι έχουν επιβιώσει λιγότερα από 30.

Η κάρτα πιστεύεται ότι διατέθηκε προς πώληση την ίδια εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 1843 που εκδόθηκαν και τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Καρόλου Ντίκενς.

Ο οίκος Christie;s του Λονδίνου πρόκειται επίσης να πουλήσει φέτος μία από τις σπάνιες κάρτες και πιστεύει ότι το αντικείμενο θα πωληθεί εντέλει έναντι $6.725 έως $10.800.

Πηγή: Guardian


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!