Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Σε δύο στάδια οι ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών αγροτών που υπέβαλαν αίτηση έως 30/9

farmers-with-laptop_30

Διευκρινίσεις ως προς τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, σχετικά με τις 120 δόσεις των ασφαλιστικών οφειλών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, περιλαμβάνονται σε διατάξεις του νέου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε  στην Βουλή και ήδη ξεκίνησε η επεξεργασία από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί ως άρθρο 70 στο πολυνομοσχέδιο και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αφορούν στα εξής:

«Με την προτεινόμενη διάταξη διευκρινίζεται ότι ως προς τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, όπως ορίζεται στο άρθρο 11 παρ. 3 του παρόντος νόμου, προβλέπονται δύο στάδια ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό των οφειλών του. Εφόσον το ποσό των οφειλών έχει υπολογιστεί και διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υπαγωγή στην ρύθμιση ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, ήτοι η υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑΟ.

Με την παρούσα διάταξη προστίθεται παρ. 2 στο άρθρο 13 του ν. 4611/2019 και προβλέπεται ότι η 30η Σεπτεμβρίου 2019, η οποία έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, αφορά στην υποβολή και μόνο της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προκειμένου εν συνεχεία να υπολογιστεί το ποσό των οφειλών. Ως υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής θεωρείται και η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στις περιπτώσεις οφειλετών που απαιτείται επιβεβαίωση και διόρθωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων ή οι οφειλές τους είναι υπό επεξεργασία και σε κάθε περίπτωση χωρίς να απαιτείται η τελική επιλογή του επανυπολογισμού ή μη των οφειλών. Ακόμα και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, δύναται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στην ρύθμιση με την υποβολή της αίτησης (δεύτερο στάδιο) η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβληθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2019. Σημειώνεται ότι με την διάταξη αυτή εξασφαλίζεται η θεμελίωση του δικαιώματος και κατοχυρώνεται η υπαγωγή στην ρύθμιση, ήδη κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, με μόνη την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, όπως ως άνω ερμηνεύεται, μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2019».

Πηγή: https://www.agro24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!