Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στον Αγ. Πέτρο

14580342_584346191771090_111921453_n

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που καίει εδώ και αρκετή ώρα στον Αγ. Πέτρο. Στο σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 35  Πυροσβέστες του Π.Κ. Άνδρου  αλλά και εθελοντές δασοπυροσβέστες καθώς και 10 πυροσβεστικά οχήματα. Το πρώτο τμήμα της ΕΜΑΚ έχει ήδη καταφθάσει στο νησί και σπεύδει και αυτό για να βοηθήσει στην κατάσβεση. Έχουν δοθεί στους πολίτες προφορικές εντολές – οδηγίες  για να διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών ούτως ώστε να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο το δυνατό συντομότερα. Δυστυχώς οι ισχυροί ανέμοι που πνέουν από χθες στο νησί δε βοηθούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να προσεγγίσουν τη θάλασσα και να κάνουν πλήρωση με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στη βάση τους.

14627955_584346065104436_1916262319_n

14628017_584346068437769_1214458192_n

14741630_584346128437763_256228546_n

14793730_584346231771086_1263908623_n

14798991_584346145104428_1213825582_n

 

Διαδώστε!

5 Σχόλια

 1. leonardos

  Αγαπητό ΕΝ ΑΝΔΡΩ,
  Σχετικά με την ανάρτησή σου : «Ανοικτή Κυβερνητική Παρέμβαση….για ΧΥΤΥ στην Άνδρο!!!», παραθέτω το κατωτέρω σχόλιο, με την επιθυμία όπως αναρτηθεί χωρίς περικοπές, χωρίς τμηματικό σχολιασμό και κοπτοραπτική. Βεβαίως, ως διαχειριστής του site, έχετε το αυτονόητο δικαίωμα να το σχολιάσετε ή να μην το αναρτήσετε. Σας ενημερώνω εκ προοιμίου ότι διατηρώ το δικαίωμά μου να αποστείλω το παρόν προς δημοσίευση σε οποιονδήποτε ιστότοπο έχει αναπαράξει το δικό σας ανωτέρω κείμενο.
  Γνωρίζετε ότι, από το 2012, είτε μόνος μου είτε στο πλαίσιο της Επιτροπής κατοίκων κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, έχω δημόσια , με άπειρα έγγραφα και παραστάσεις τοποθετηθεί σε Δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, ακόμη και στο φιλόξενο ΕΝ ΑΝΔΡΩ, για το εξ αρχής άτοπο και λανθασμένο της επιλογής της θέσης Πλούσκα για ΧΥΤΥ. Εσείς ο ίδιος με έχετε αποκαλέσει «γραφικό ή τρελό» γιατί επέμενα στην άποψή μου αυτή.
  Δεν επιχαίρω για την επιβεβαίωση των θέσεών μου και δεν επιθυμώ να ανακαλέσετε τους χαρακτηρισμούς σας. Άλλωστε αυτοί νομοτελειακά επιστρέφουν στους αδίκως εκφέροντες.
  Θλίβομαι όμως βαθύτατα γιατί σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος και χρήμα (5 χρόνια περίπου) σε μια άσκοπη και αδιέξοδη διαδικασία, που ζημιώνει την Άνδρο, καθυστερεί την επίλυση ζωτικής σημασίας θέματος, με πλήρη αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών. Δυστυχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα αναφέρω, οι αιρετοί της Άνδρου στάθηκαν διαχρονικά κατώτεροι των περιστάσεων, εγκλωβισμένοι σε παλαιοκομματικές διαδικασίες για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών φιλοδοξιών, χωρίς συνισταμένη το κοινό πανανδριακό συμφέρον.
  Εγκαλείτε στο ανωτέρω άρθρο σας τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κο Ευάγγελο Καπετάνιο για την επιτόπιο αυτοψία του και για την έκθεση που υπέβαλε, σχολιάζοντάς την αρνητικά, σκωπτικά και κατά το δοκούν, χωρίς προηγουμένως να ανατρέξετε, ως οφείλατε εκ της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, στην αναζήτηση των αρμοδιοτήτων του.
  Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος ΠΔ 4/ΦΕΚ/Α/9/10.1.2014 οι αρμοδιότητες του κ.Γενικού επεκτείνονται σε όλο το φάσμα και εύρος: εποπτείας, συντονισμού, ελέγχου, παρακολούθησης, αξιολόγησης, (με «αυτεπάγγελτους δειγματοληπτικούς ελέγχους») όλων των συναρμοδίων Υπουργείων, Υπηρεσιών, ΟΤΑ, ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, των φορέων αδειοδότησης, των φορέων διαχείρισης που εμπλέκονται στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επιπροσθέτως μεριμνά για την νομοθετική εναρμόνιση με τις Κοινοτικές Οδηγίες για το περιβάλλον, την εφαρμογή και τήρηση της νομοθεσίας αυτής, εκπροσωπεί την χώρα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για παραβάσεις της νομοθεσίας κλπ.
  ΔΗΛΑΔΗ, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ είναι Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΡΧΗ για το αντικείμενο του θέματος.
  Είναι λοιπόν ΑΞΙΟΣ συγχαρητηρίων ο κος Γενικός, που πιστός στο καθήκον και της επιταγές της Πολιτείας, περιήλθε όλες και τις 8 θέσεις που προτείνονται από την ΜΠΕ για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, για να σχηματίσει ιδίαν άποψη για τους λόγους που αυτή η χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο ταλανίζεται ατελέσφορα επί πενταετία στην παρούσα φάση και επί 17ετία
  εάν λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες προσπάθειες. Δεν θα αναφερθώ στο κόστος των μελετών αυτών, υπάρχουν οι αρμόδιοι για να επιληφθούν.
  Τι διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας; Αυτά που οι κάτοικοι επί πενταετία και εγγράφως στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης έχουμε αναδείξει: Την πλήρη ακαταλληλότητα της θέσης Πλούσκα (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η θέση Πλούσκα έπρεπε να αποκλειστεί στο αρχικό στάδιο της μελέτης λόγω των γεωλογικών-υδρογεωλογικών-υδρολογικών χαρακτηριστικών της και δεν έπρεπε να είχε προχωρήσει στο στάδιο της βαθμολόγησης κριτηρίων, δηλαδή έπρεπε να είχε αποκλειστεί εκ προοιμίου).Για τα «λάθη» της μελέτης έχουμε εγγράφως αναφερθεί τόσο στις Υπηρεσίες, όσο και δια παραστάσεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου τον Οκτώβριο του 2015, της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τον Δεκέμβριο του 2015, του ΠΕΣΠΑ τον Ιανουάριο του 2016.
  Προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι λοιδορείτε τον Κο Γενικό για τα ευρήματα της διήμερης αυτοψίας του αλλά ουδέποτε σχολιάσατε τα πορίσματα μονοήμερων ή διήμερων αυτοψιών άλλων υπηρεσιών, οι οποίες δεν εντόπισαν, παραδόξως πως, τίποτε από αυτά που το έμπειρο μάτι του Κου Γενικού είδε. Αυτά βέβαια δεν σας προξένησαν τότε αισθήματα χλευασμού και λοιδορίας!
  Μέχρι σήμερα η παρούσα Δημοτική Αρχή κρυβόταν πίσω από το τσιτάτο «ότι πουν οι υπηρεσίες». Να όμως που όταν οι Υπηρεσίες λένε την αλήθεια, αυτή δεν σας είναι αρεστή!! Για να πάψετε να αποπροσανατολίζετε την κοινή γνώμη με δόσεις αφελούς παραπληροφόρησης, μάθετε ότι, η ΜΠΕ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΛΟΥΣΚΑ. Είναι Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 8 συγκεκριμένων εναλλακτικών θέσεων που βαθμολογήθηκαν (όπως βαθμολογήθηκαν!) και μπήκαν σε σειρά κατάταξης από 1 έως 8 από τον μελετητή. Όλες είναι εν δυνάμει θέσεις προς περιβαλλοντική αδειοδότηση για ΧΥΤΥ . Αυτό είναι το κατά νόμο έργο της Δ/νσης ΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου. Η διαβούλευση επί της ΜΠΕ αφορούσε το σύνολο των περιεχομένων της ΜΠΕ ήτοι και τις 8 θέσεις και όχι αποκλειστικά και μόνο την θέση Πλούσκα. Επειδή η ΜΠΕ για την θέση Πλούσκα περιείχε ασάφειες, και δεν αντιμετώπιζε κορυφαία θέματα (πχ δημοτικές υδρευτικές γεωτρήσεις Μπατσίου κλπ) η αδειοδοτούσα υπηρεσία προσέφυγε στο ΠΕΣΠΑ το οποίο έχει κατά νόμο γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα. Το ΠΕΣΠΑ στις 14.1.2016 επιβεβαίωσε τις ελλείψεις και ζήτησε από τον Δήμο Άνδρου την συμπλήρωση της ΜΠΕ κυρίως για τα υδρογεωλογικά δεδομένα της περιοχής. Έκτοτε δηλ επί δεκάμηνο αγνοείται η τύχη αυτής, αφού ο Δήμος Άνδρου δεν ολοκλήρωσε και δεν υπέβαλε στο ΠΕΣΠΑ τα ζητηθέντα συμπληρωματικά στοιχεία.
  Τώρα, με την Έκθεση Αυτοψίας της ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως την ακαταλληλότητα όχι μόνο της θέσης Πλούσκα αλλά και των τεσσάρων επόμενων στη σειρά θέσεων, επιτέλους απεμπλέκεται η διαδικασία και η αδειοδοτούσα αρχή δύναται να αξιολογήσει και αδειοδοτήσει με περιβαλλοντικούς όρους την πρώτη επόμενη κατάλληλη θέση από την ίδια μελέτη, που όπως προκύπτει είναι και η θέση επιλογής του νυν Δημάρχου Άνδρου, ο οποίος επαίρεται για τον εμπλουτισμό της αρχικής μελέτης με νέες κατάλληλες θέσεις, όπως η θέση Αγία Θέκλα.
  Εν κατακλείδι, ο Κος Γενικός με την έκθεσή του «ξέπλυνε» το όνειδος μιας δημόσιας διοίκησης η οποία από το 2012 άγεται και φέρεται σε μια ατέρμονη διελκυστίνδα, χωρίς ποτέ να έχει το θάρρος να βάλει οριστικό τέλος σε μια διαδικασία αλόγιστης δαπάνης πόρων και κόπων επί σκοπού να αδειοδοτηθεί ΧΥΤΥ σε περιβαλλοντικά ακατάλληλη θέση, με φαραωνικό κόστος κατασκευής, σε σχέση με ΧΥΤΥ σε άλλες περιοχές, λαμβανομένων υπόψη συγκριτικών στοιχείων μεγεθών πληθυσμού και παραγωγής αποβλήτων.
  Αξίζει εδώ να αναφερθώ στους αιρετούς του νησιού μας που θαρραλέα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με την στάση και την ψήφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, τίμησαν τον Ανδριώτικο λαό:
   Κο Ιωάννη Καπάκη, Δημοτικό Σύμβουλο, Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης
   Κα Μαρία Μαμάη , Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης
   Κα Άννα Βολίκα, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης
   Κο Ανδρέα Βόσσο, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης
   Κα Νίκη Μαμάη, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης
   Κα Ελένη Πολίτου, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της συμπολίτευσης
   Κα Αθηνά Μακρή, Δημοτικό Σύμβουλο, μέλος της Μείζονος αντιπολίτευσης
   Κο Φραντζέσκο Αθανασίου, μέλος της Μείζονος αντιπολίτευσης,
   Κο Μιλτιάδη Κάρλο, Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Γαυρίου
  Ιδιαίτερα δε εκείνους εξ αυτών που διαχρονικά σήκωσαν το βάρος εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο, και όπου αλλού χρειάστηκε υποστήριξη της αλήθειας για την ακαταλληλότητα της θέσης Πλούσκα.
  Επίσης, αξίζει να αναφερθεί η θέση του Έπαρχου Κου Δημήτρη Λοτσάρη, που με την δημόσια τοποθέτηση και επιχειρηματολογία του στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (Δεκ. 2015), ανέδειξε το θέμα περί του λανθασμένου της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα.
  Η Άνδρος, αγαπητό ΕΝ ΑΝΔΡΩ, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες είναι ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ, ο δε λαός της δεν χωρίζεται όσο και εάν κάποιοι το προσπαθούν. Η λύση είναι πλέον εφικτή και πιο κοντινή από ποτέ άλλοτε, χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Κου Γενικού Γραμματέα.
  Λεονάρδος-Οδυσσέας Βλάμης

  Reply
 2. LEONARDOS

  Ανακοίνωση του Επικεφαλής της παράταξης μας Γιάννη Καπάκη

  Η παντελής ασέβεια προς τους θεσμούς της Πολιτείας, οι απειλές και η χονδροειδής ανήθικη προσπάθεια επηρεασμού αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, τα διχαστικά ψεύδη και ψευτοδιλήμματα, η λογοκρισία, ο πανικός και η λάσπη της παραπαίουσας δημοτικής αρχής και των παρατρεχάμενών της…

  Παρακολουθώντας με εύλογη ανησυχία εδώ και ημέρες το λυσσαλέο παραλήρημα του κ. Δημάρχου Άνδρου και των γραφικών γκεμπελίσκων της τοπικής δημοσιογραφίας σχετικά με την – απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένη, θεσμικά κατοχυρωμένη και επιβεβλημένη από τα υπομνήματα διαμαρτυρίας μεγάλης μερίδας κατοίκων του νησιού μας – εκδοθείσα επιστολή του καθ’ ύλη θεσμικά και πολιτειακά αρμόδιου Οργάνου για τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών, κ. Ε. Καπετάνιου, οφείλω πρωτίστως, ως απλός πολίτης Άνδρου, και ακολούθως ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας, να εκφράσω τις απόψεις μου. Νοείται ότι σε αυτές δεν λαμβάνω υπόψη την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχομαι κατά του προσώπου μου -λόγω κυρίως της ιδιότητάς μου ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της χώρας-, από τον κ. Δήμαρχο και το άσπονδο φιλικό του περιβάλλον με αήθεις κατηγορίες τους, τις οποίες και αντιπαρέρχομαι, μην επιθυμώντας, επί του παρόντος τουλάχιστον, να δώσω νομική προέκταση στο θέμα.

  Η δημιουργία του ΧΥΤΥ, μείζον θέμα για τον τόπο μας, είναι σε όλους γνωστό ότι με αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής κριτηρίων και ύστερα από παλινωδίες ετών, με υπαιτιότητα των προηγούμενων δημοτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, κατέληξε στην επιλογή της Πλούσκας στην Υδρούσσα, παρά τις εύλογα έντονες διαμαρτυρίες μεγάλης μερίδας κατοίκων του νησιού μας, οι οποίοι με επιστημονικά τεκμήρια και κατατεθείσες απόψεις γνωστών Πανεπιστημιακών, κατέδειξαν την αστοχία των αποτελεσμάτων της μελετητικής εταιρείας ως προς την επιλογή της Πλούσκας. Και βέβαια δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ο αγαπητός κ. Δήμαρχος ότι 7 από τους 13 (δηλ. πάνω από τους μισούς) συμβούλους του καταψήφισαν τη σχετική θέση στην Απόφαση του Δ.Σ.!! Το ίδιο αρνητικές ήταν οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Μπατσίου και Γαυρίου, «ψιλά γράμματα» όμως αυτά για τον Δήμαρχό μας.

  Αλλά τσιμουδιά γι’ αυτό! Φαίνεται μάλλον ότι και οι δικοί του διαφωνούντες σύμβουλοι συμπλέουν με την «πρωτοφανή πολιτική και κυβερνητική παρέμβαση» για την ανατροπή της 1ης θέσης επιλογής..…

  Ως επικεφαλής του συνδυασμού «Άνδρος της Ζωής μας», στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Οκτωβρίου 2015, όπου συζητήθηκε το θέμα των θέσεων για το ΧΥΤΥ, με τεκμηριωμένη εισήγησή μου (βλέπε:http://androstiszoismas.blogspot.gr/2015/10/blog-post_12.html#more ) και ενώ, σημειωτέον, δεν κατείχα τότε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καταψήφισα την επιλογή της Πλούσκας για συγκεκριμένους λόγους. Τότε βέβαια ο κ. Δήμαρχος δεν οραματιζόταν φαντάσματα κυβερνητικών παρεμβάσεων στα επιχειρήματά μου… Τα επινόησε προσφάτως για να καταγγείλει τη σημερινή κυβέρνηση.

  Ο κ. Δήμαρχος, παντελώς έκθετος πλέον, χάνοντας τη ψυχραιμία του, καταφεύγει σε απίστευτη λασπολογία εις βάρος του θεσμικού ρόλου του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣ μετά από την εμπεριστατωμένη έκθεση του τελευταίου, με την οποία διατυπώνει σοβαρότατες αντιρρήσεις για την επιλογή της Πλούσκας, λόγω των μειονεκτημάτων που η θέση αυτή παρουσιάζει. Ως γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκε το νησί, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, διενεργώντας επιτόπια εξέταση όλων των θέσεων, από τις οποίες βρήκε ως πιο κατάλληλες μόνο δύο, ανάμεσα στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Πλούσκα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το παράδοξο αυτό, με τους εν γένει προβληματισμούς εξέφρασε στις συναντήσεις που είχε τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Άνδρου, γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημά τους ότι ο κ. Καπετάνιος τούς αιφνιδίασε λίγο πριν την τελική έκβαση της υπόθεσης.

  Οι απόψεις αυτές του κ. Καπετάνιου, οι οποίες έχουν σημαίνουσα βαρύτητα και δεν μπορούν να αγνοηθούν από όσους ξέρουν και σέβονται τον ρόλο της Υπηρεσίας της οποίας προΐσταται και των αρμοδιοτήτων αυτής, πυροδότησαν, εκ μέρους του Δημάρχου και των συνοδοιπόρων του, ένα γαϊτανάκι απειλών περί δήθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων στο θέμα του ΧΥΤΥ, φτάνοντας στο απαράδεκτο σημείο να εμπλέξει στα σχέδιά του κορυφαία στελέχη κυβέρνησης. Ξεσκεπάστηκε επιτέλους η πραγματική επιθυμία του ιδίου, αλλά και άλλων συμφερόντων, να γίνει ο ΧΥΤΥ στην Πλούσκα με κάθε θυσία.

  Όλοι μας στην Άνδρο γνωρίζουμε τα ψεύδη που έλεγε προεκλογικά για τον ΧΥΤΥ και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε προτείνει και τη θέση της Αγίας Θέκλης, τώρα δεν θέλει ούτε να το ακούσει. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι την πρότεινε για να παραπλανήσει το κοινό από την πεισματική και πραγματική του βούληση για την Πλούσκα.

  Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του επιθυμία, οι κινήσεις για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης ήταν δραματικά αργές. Το ΠΕΣΠΑ, από τον Ιανουάριο του 2016 είχε εντοπίσει ελλείψεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ζήτησε από τον Δήμο συμπληρωματικά στοιχεία και υδρογεωλογική μελέτη, αφού στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη υδάτων, καθώς εκεί λειτουργούν και τρείς δημοτικές γεωτρήσεις που υδρεύουν την περιοχή της Υδρούσας .

  Εδώ λοιπόν φαίνεται το μέγεθος της επικινδυνότητας του ανδρός και των περί αυτών δημοτικών του συμβούλων και μη, διότι, εκτός της απαράδεκτης καθυστέρησης των ενεργειών του, «βάφτισε» την μελέτη –σκοπίμως- ως «έκθεση» , για να αποφύγει την αυστηρότερη νομοθεσία περί μελετών και την έδωσε αδιαφανώς με απ’ ευθείας ανάθεση σε εκλεκτό του άτομο, προφανώς για να οδηγηθεί στο δικό του επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μετά από προσφυγή των κατοίκων, ακύρωσε αυτή την έκνομη Απόφαση και ανάγκασε τον Δήμαρχο να συντάξει υδρογεωλογική μελέτη και όχι έκθεση. Επιπλέον, προσφάτως η Ο.Ε., με προεδρεύοντα τον Αντιδήμαρχο κ. Βουραζέρη, και μετά από εισήγησή του Δημάρχου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, επικαλούμενη προδήλως παραπλανητικούς κατεπείγοντες και απρόβλεπτους λόγους, βάσει του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, να αναθέσει -και πάλι αδιαφανώς, χωρίς δημοσίευση πρόσκλησης – σε έτερο μελετητή της επιλογής του, την εκπόνηση της υδρογεωλογικής μελέτης.

  Ακόμα και οι δικοί του σύμβουλοι τού γύρισαν προσφάτως την πλάτη, όταν μόλις, την προηγούμενη Παρασκευή συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. για να συζητηθεί η επιστολή Καπετάνιου. Το Συμβούλιο δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας αφού μόνο 4 από τους 13 συμβούλους του παρέστησαν, ενώ από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ένας. Προηγούμενα είχε ζητήσει συνάντηση στους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων και τον Έπαρχο για συζήτηση και τοποθέτηση επί του θέματος. Άραγε μετά από πρόταση ποιού και για ποιο λόγο ; Τελικά δεν καταφέρνει να πείσει για τις ενέργειές του σχεδόν κανέναν.

  Μάλιστα, πάνω στον πανικό του έφτασε το Σάββατο το βράδυ (22/10) να εκδώσει Ανακοίνωση ανυπόγραφη, χρησιμοποιώντας κακώς τον τίτλο «ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ» με την οποία συνεχίζει την επίθεσή του κατά του κ. Καπετάνιου και αντί να την αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, την απέστειλε σε συγκεκριμένο τοπικό ενημερωτικό ηλεκτρονικό site ( γιατί άραγε ;;), παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια δεοντολογίας. Οι δημοτικοί του σύμβουλοι συμφωνούν με την ενέργειά του αυτή; Τους εκφράζει; Κάποιοι ήδη πήραν θέση και διαφωνούν με τις ενέργειες τους. Καλό είναι να πάρουν δημόσια θέση και οι υπόλοιποι για να μάθει επιτέλους και ο κόσμος που τους εμπιστεύτηκε τι τελικώς πρεσβεύουν.

  Για να μην αναφερθούμε στις παλινωδίες του ενώπιον του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, από το οποίο δεν έχει λάβει ακόμα τη σχετική γνωμοδότηση.

  Τα διλήμματα που θέτει περί δήθεν απώλειας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας είναι προφανώς έωλα και προβάλλονται για να πιέσει καταστάσεις προς την κατεύθυνση που αυτός επιθυμεί, παρότι διακήρυττε δημοσίως μέχρι προσφάτως ότι θα κάνει «ότι πουν οι υπηρεσίες». Φαίνεται ότι στον δικό του φανταστικό κόσμο η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων δεν συνιστά δημόσια υπηρεσία, αφού τα πορίσματά της δεν συμφωνούν με τις πολιτικές του επιδιώξεις. Για το πραγματικό συμφέρον του τόπου δε, πουθενά δεν γίνεται λόγος.!!

  Τα ανωτέρω καταδεικνύουν εντέλει ότι αυτός που επιχειρεί ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση προς πάσα πολιτική κατεύθυνση και – κυρίως – προς την Κυβέρνηση, είναι ο ίδιος ο κ. Σουσούδης και η παρέα του και όχι ο κ. Καπετάνιος του οποίου οι απόψεις του, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χωροθέτησης ΧΥΤΥ και τις οποίες κάθε σώφρων και λογικός Δήμαρχος θα όφειλε να λάβει υπόψη του για την ταχύτερη επίλυση του θέματος.

  Στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης μαθαίνουμε ότι ο κ. Δήμαρχος με 2 Αντιδημάρχους του συμμετείχαν χθες σε συνάντηση για το θέμα του ΧΥΤΥ, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και τον κ. Καπετάνιο.

  Αν και το αποκλειστικό τοπικό site παραπληροφόρησης κατά τις επιθυμίες του – που έχει αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη της θέσης της Πλούσκας – έσπευσε χθες να βγάλει δελτίο τύπου για λογαριασμό του κ. Δημάρχου (!!) περί δήθεν συμφωνίας του Υπουργού με τις απόψεις Σουσούδη, εμείς – και πρωτίστως όλη η τοπική κοινωνία – αναμένουμε, αντί των επιλεκτικών διαρροών, την άμεση επίσημη ανακοίνωση του Δήμου στην ιστοσελίδα του για τα ακριβή αποτελέσματα αυτής της κρίσιμης συνάντησης. Θα έχει άραγε το θάρρος η τριανδρία του Δήμου μας να μας πει την αλήθεια ;

  Διαφορετικά, θα εικάσουμε ευλόγως ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά όσο οι προπαγανδιστές του κ. Δημάρχου θέλουν απεγνωσμένα διαστρεβλωτικά να παρουσιάζουν στον κόσμο. Πάντως οι πληροφορίες άλλα μας λένε. Αναμένουμε με ενδιαφέρον……

  Να μη ξεχνάμε ότι παραμένει βέβαια και έτερη μεγάλη εκκρεμότητα με τα απορρίμματα, εκείνη του δεματοποιητή, για την οποία ουδέν πράττει ο κ. Δήμαρχος.

  Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού μας δεν χρειάζεται κορώνες και μικροπολιτική.

  Πολύ δε περισσότερο δεν ωφελεί η διχαστική τακτική του κ. Δημάρχου που πεισματικά εμμένει να αγνοεί όσα σοβαρά επιστημονικά δεδομένα εναντιώνονται στους πολιτικούς σχεδιασμούς του. Δυστυχώς, το δημόσιο συμφέρον ελάχιστα έως καθόλου μοιάζει να τον απασχολεί και επιδεικτικά συνεχίζει να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας της τοπικής κοινωνίας.

  Απαιτείται νηφαλιότητα, διαφάνεια ενεργειών, σεβασμός στους νόμους, τους θεσμούς και τις υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να αφήσουμε να ενεργήσουν χωρίς σκοπιμότητες, κατανόηση των εύλογων αντιδράσεων μεγάλης μερίδας κατοίκων και κυρίως αποδοχή των αντικειμενικά τεκμηριωμένων επιστημονικών απόψεων των ειδικών επί του θέματος των αποβλήτων.

  Γιάννης Καπάκης

  Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

  Δήμου Άνδρου

  Αναρτήθηκε από ANDROS ZOIS στις Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2016

  Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

  BlogThis!

  Μοιραστείτε το στο Twitter

  Μοιραστείτε το στο Facebook

  Κοινοποίηση στο Pinterest

  Ετικέτες ΔΗΜΟΤΙΚΑ

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Reply
 3. GIANNIS

  Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ 3 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΤΣΙ

  Το έγγραφο Γλυνού που ουδέποτε ανακλήθηκε και η απόλυτη σύμπνοια του ντόπιου κατεστημένου στο θέμα της Πλούσκας

  Ο πρώην Δήμαρχος Ι. Γλυνός τον Μάϊο του 2013 ενημέρωνε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με την αδειοδότηση του ΧΥΤΥ ότι ήταν στις άμεσες σκέψεις του Δήμου η κατάργηση (!!!!) των 3 γεωτρήσεων που υδρεύουν την ευρύτερη περιοχή του Μπατσίου καθόσον οι υφιστάμενες παρείχαν κακή ποιότητα νερού και σκόπευε να υδροδοτήσει την περιοχή εναλλακτικά με άλλα μέσα, χωρίς όμως να τα κατoνομάζει.

  Από τότε τέτοια προαποφασισμένη επιμονή για να γίνει ο ΧΥΤΥ σώνει και καλά στην Πλούσκα…….Oμολογουμένως μας παραξενεύει…..

  Για να μην θυμηθούμε τις προεκλογικές κορώνες της παράταξης του κ. Σουσούδη για τα νερά της Πλούσκας. Χάϊδεμα στα αυτιά των κατοίκων για να υφαρπάξουν την ψήφο τους και τώρα η «μάχη των μαχών» για να πάει ο ΧΥΤΥ εκεί που οι ίδιοι έλεγαν ότι υπάρχουν νερά ! ! !

  Τι ήξερε για τον υδροφόρο ορίζοντα και την υδατοστεγανότητα της περιοχής και φοβόταν άραγε ο πρώην Δήμαρχος ώστε έσπευσε να δηλώσει ότι θα καταργούσε τις γεωτρήσεις προκειμένου να γίνει ο ΧΥΤΥ πάση θυσία στην Πλούσκα ?

  Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μπατσίου τον Ιούνιο του 2015 ζήτησε ομόφωνα από τον κ. Σουσούδη την άμεση απόσυρση αυτού του απαράδεκτου εγγράφου. Δύο μάλιστα πρώην Αντιδήμαρχοι (οι κ.κ. Α. Ψητός και Κ. Μαγουλάς) «άδειασαν» στυγνά τον κ. Γλυνό, παραδεχόμενοι ότι αυτός έστειλε το έγγραφο εν αγνοία τους και χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη τους ! ! !

  Στη συνέχεια ακολούθησαν αλλεπάλληλες αιτήσεις ομάδας κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονταν έντονα και τεκμηριωμένα ζητώντας από τον κ. Σουσούδη να ανακαλέσει το έγγραφο από τον φάκελο της μελέτης για το ΧΥΤΥ και να πάρει σαφή θέση καθόσον η τύχη των γεωτρήσεων στο Μπατσί συνδέεται άμεσα με το ζωτικό θέμα της υδροδότησης της περιοχής.

  Από ηχητικό υλικό συγκεντρώσεων κατοίκων και δημοτικής αρχής για το θέμα του ΧΥΤΥ, φαίνεται ο κ. Σουσούδης να δηλώνει ότι το «έγγραφο δεν είναι σωστό».

  Κάτω από τις έντονες πιέσεις των κατοίκων ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Αποκεντρωμένη ότι δεν προτίθεται να καταργήσει τις 3 γεωτρήσεις και πολύ χλιαρά και αποστασιοποιημένα «πρότεινε» απλώς την απόσυρση του εγγράφου του κ. Γλυνού για να ρίξει στάχτη στα μάτια των διαμαρτυρομένων, να κερδίσει χρόνο και να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα.

  Αλλά για κακή του τύχη, η Αποκεντρωμένη δεν πείστηκε από τις δήθεν καλές προθέσεις του και ζήτησε από τον κ. Σουσούδη τον Σεπτέμβριο του 2015 «να αιτηθεί ρητώς την απόσυρση» του εγγράφου.

  Ιδού το Βίντεο:

  https://www.youtube.com/watch?v=YiSAHi0Yxr8&feature=youtu.be

  Και φυσικά εκείνος εδώ και ένα χρόνο δεν έκανε τίποτα. Ένοχα το αποσιώπησε…..

  Μόνον λόγια, μεγάλα και παχιά λόγια . Για ιθαγενείς.

  Πάμε για χωροθέτηση ΧΥΤΥ με έγγραφο που λέει ότι θα καταργηθούν οι 3 γεωτρήσεις στο Μπατσί, χωρίς πρόνοια για άλλη βιώσιμη λύση στην περιοχή.

  Αυτή είναι η αλήθεια και δεν αμφισβητείται.

  Προχειρότητα ή το χειρότερο σκοπιμότητα ?

  Μήπως εν τέλει οι κ.κ. Γλυνός και Σουσούδης, φανατικοί οπαδοί και οι δύο της Πλούσκας, είναι το ίδιο και το αυτό ?

  Μήπως το ίδιο ποθούν διακαώς και άλλοι εκκολαπτόμενοι μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου κλείνοντας το μάτι δεξιά-αριστερά για τα ψηφάκια, αρκεί ο ΧΥΤΥ να γίνει μακριά από την περιοχή τους ?

  Τις μεθοδεύσεις Γλυνού που κατηγορούσε ο κ. Σουσούδης ως αντιπολίτευση, έρχεται εδώ και 2 χρόνια και τις εφαρμόζει ο ίδιος και η παρέα του απαρέγκλιτα και ακόμα χειρότερα.

  Με πιο τρανό παράδειγμα, αυτό της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, εμμονικά πάντα στην Πλούσκα, με χίλιες δυο μηχανορραφίες. Και όποιος τολμήσει να αντισταθεί στα σχέδιά τους, αυτόματα μπαίνει στο στόχαστρο των σκοταδιστικών «παπαγάλων» και της λασπολογίας τους.

  Το πιο σκληρό κατεστημένο που δυναστεύει το νησί μας χρόνια τώρα, ξύπνησε σύσσωμο και αγαστά συνασπιζόμενο υπέρ της Πλούσκας, δείχνοντας ξεκάθαρα πια το προσωπείο του.

  Λαϊκίστικη διεφθαρμένη μικροπολιτική, ξεπερασμένη και καταδικασμένη από τον περήφανο Ανδριώτικο λαό που αναζητά την αλήθεια και το δίκαιο.

  Το μέγα ζήτημα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στο νησί μας δεν μπορεί να λυθεί με αυταρχισμό, αδιαφάνεια και κοροϊδία του κόσμου.

  Απαιτεί τη συναίνεση ΟΛΩΝ μας διότι αφορά τη ζωή, την περιουσία, την υγεία και το μέλλον ΟΛΩΝ μας και όχι μόνον ορισμένων εκλεκτών.

  Αναρτήθηκε από ANDROS ZOIS στις Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2016 Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

  BlogThis!

  Μοιραστείτε το στο Twitter

  Μοιραστείτε το στο Facebook

  Κοινοποίηση στο Pinterest

  Ετικέτες ΔΗΜΟΤΙΚΑ

  Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

  Στου κουφού την πόρτα,

  όσο θέλεις βρόντα…

  Reply
 4. leonardos

  Κυκλαδίτης δήμαρχος σοκάρει: Ελάτε να δείτε πως ζούμε…

  by enandro

  in ΠΟΛΙΤΙΚΗ  on 22 Dec 2016

  Ολοφώτεινο το καλοκαίρι στην μικρή Σίκινο. Για 2-3 μήνες όλα καλά. Μετά όμως τι γίνεται; Διακόσιες ψυχές μόνο στο νησί για 7-8 μήνες. Και το καράβι 12 ώρες. Και το ΦΠΑ 24%!!!

  (Απόσπασμα από ομιλία του Δημάρχου Σικίνου Βασίλη Μαράκη, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Η ομιλία του εκφράζει όλους τους Κυκλαδιτες. Απευθύνεται σε αυτούς που βολεμένοι στα πόστα της εξουσίας «ξέχασαν» το πιο ευαίσθητο κομμάτι της Ελλάδας: τα νησιά του Αιγαίου. Ο Δήμαρχος αυτής της μικρής κουκίδας στον χάρτη σήκωσε όλες τις Κυκλάδες στους ώμους του. Κοίταξε την κυβέρνηση και τους πολιτικούς θαρραλέα στα μάτια και τους είπε σκληρές αλήθειες, που δεν θέλουν να ακούνε. Δεν μάσησε τα λόγια και δεν φοβήθηκε να πάει κόντρα στα ψεύτικα λόγια και την αδιαφορία. Μικρό το νησί του, μεγάλο το ανάστημα του. Περιέγραψε μια πραγματικότητα που όσοι δεν την έχουν ζήσει δεν μπορούν να την αντιληφθούν. Τουλάχιστον ας διαβάσουν το τι βιώνουν όσοι «φυλάνε Θερμοπύλες». Σίγουρα θα σοκαριστούν… Κ.Χ.)

  Η ΟΜΙΛΙΑ

  Ο δήμαρχος Σικίνου είπε σκληρές αλήθειες και έξω από τα δόντια… Αλήθεια οι βουλευτές των Κυκλάδων: οι 3 του ΣΥΡΙΖΑ και ο 1 της ΝΔ που είναι άραγε;

  «Μόλις έλαβα την πρόσκληση με χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκα στο πλοίο της γραμμής και κάνοντας το ταξίδι των 12 ωρών – γιατί τόσο χρειάζεται για να έρθουμε εμείς, ειδικά το χειμώνα, από τη Σίκινο στον Πειραιά, ήρθα εδώ δίπλα σας.

  Ξέρετε, η Σίκινος είναι ένα μικρό, πανέμορφο νησί, όχι τυχαία αγαπημένο από τον Ελύτη. Μία ξεχωριστή, μικρή κουκίδα στο Αιγαίο. Ένα νησί, που τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες το σέβονται, διατηρούν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και την Ιστορία του. Θα λέγαμε ότι είναι από τους τελευταίους αναλλοίωτους, αυθεντικούς τόπους, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον ελλαδικό χώρο.

  Όμως, όπως τα περισσότερα νησιά, δυστυχώς υπάρχουν δύο διαφορετικές πραγματικότητες. Τα καλοκαίρια, όλα πανέμορφα, φώτα, κόσμος, διασκέδαση, δουλειά, εργασία, προβολή, προσωπικότητες στο νησί μας, αισθήματα χαράς.

  Μια εικόνα καλοκαιρινή. Την άλλη εικόνα την περιγράφει με λόγια ο δήμαρχος Σικίνου. Είναι το άλλο Αιγαίο: των 7-8 μηνών τον χρόνο!!!

  Μόλις όμως τελειώσει ο Σεπτέμβριος και μπούμε στον Οκτώβριο, η εικόνα αλλάζει άμεσα: ο κόσμος φεύγει, τα φώτα σβήνουν – κάθε μέρα μετράω λάμπες που σβήνουν, στο λιμάνι πρέπει να έχουν μείνει καμία δεκαριά σπίτια αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν, τα δρομολόγια λιγοστεύουν – δεν μιλάμε πια για γρήγορα πλοία, έχει τελειώσει η σεζόν.

  Τα αισθήματα που κυριαρχούν είναι της μοναξιάς, της απομόνωσης και πολλές φορές του φόβου, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Ας μη μιλάμε εδώ πλέον για νοσοκομεία και κρατικές υπηρεσίες, αναφερόμαστε σε 200 μόνιμους, ηρωικούς κατοίκους, που στηρίζουν το νησί χειμώνα -καλοκαίρι. Και βέβαια το κράτος για να επιβραβεύσει αυτούς τους κατοίκους όπως και των άλλων μικρών νησιών, από 1/1/2017 ανεβάζει και σε εμάς το ΦΠΑ από 17% σε 24%. Είναι στήριξη αυτή;

  Ο κάθε δήμαρχος λοιπόν που σέβεται και αγαπά τον τόπο, πρέπει να φροντίζει να κάνει τη ζωή των κατοίκων όσο καλύτερη γίνεται. Να κάνει τη διαβίωσή τους πιο ευχάριστη και πιο ασφαλή κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και να προετοιμάζει το νησί ώστε να λειτουργήσει πιο σωστά και οργανωμένα την επόμενη τουριστική σεζόν, με έργα υποδομής και άλλες δράσεις.

  Ενώ όμως υπάρχει πάρα πολύ καλή διάθεση και γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και τώρα και από τις προηγούμενες διοικήσεις – και στα άλλα νησιά με τους δημάρχους που μιλάω – οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και τις περισσότερες φορές ανυπέρβλητες.

  Ανάμεσα στη Φολέγανδρο και στην Ίο, η Σίκινος. Ξεχασμένη από όλους. Δεν την ξέχασε όμως ο ΦΠΑ μιας κυβέρνησης που κυβερνά άτσαλα χωρίς πρόγραμμα και χωρίς μέριμνα για τους ακρίτες!!!

  Όπως γνωρίζετε, το οικονομικό περιβάλλον είναι ζοφερό. Οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους είναι ελάχιστες, αλλά και μειωμένες κατά 70% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

  Πέρα από την δραματική έλλειψη πόρων, είναι πολύ έντονη και η υποστελέχωση. Μιλάμε για δήμους χωρίς τεχνικές υπηρεσίες. Χωρίς μηχανικούς, χωρίς εξειδικευμένους υπαλλήλους ώστε να διεκδικηθούν προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα μεγάλα έργα. Ουσιαστικά μιλάμε για δήμους χωρίς προσωπικό.

  Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του κράτους αντί να μειώνονται, αυξάνονται, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια, στην ουσία αναχώματα στο έργο μας.

  Το κράτος και η υποστήριξη είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Νιώθεις μόνος και παλεύεις για τα πάντα. Δήμαρχος, αντιδήμαρχος, να κάνεις το μηχανικό – και να τον κάνεις και καλά, τον πυροσβέστη, τον τραυματιοφορέα – με όποιο ρίσκο ενέχει αυτό, τον οδηγό όλων των οχημάτων, τον ψυχολόγο και πολλά άλλα. Και απεγνωσμένα πρέπει να ζητάμε βοήθεια και οικονομική στήριξη από παντού. Ελάτε να δείτε πως ζούμε…»

  Υ.Γ. Η Σίκινος είναι ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται μεταξύ των νήσων Φολέγανδρου και Ίου. Σε απόσταση 14 μιλίων από την πρώτη και 10 μιλίων από την δεύτερη. Από τον Πειραιά απέχει 102 μίλια. Η Σίκινος στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 260 άτομα.

  fShare

  Κυκλαδίτης δήμαρχος σοκάρει: Ελάτε να δείτε πως ζούμε…

  by enandro

  in ΠΟΛΙΤΙΚΗ  on 22 Dec 2016

  Ολοφώτεινο το καλοκαίρι στην μικρή Σίκινο. Για 2-3 μήνες όλα καλά. Μετά όμως τι γίνεται; Διακόσιες ψυχές μόνο στο νησί για 7-8 μήνες. Και το καράβι 12 ώρες. Και το ΦΠΑ 24%!!!

  (Απόσπασμα από ομιλία του Δημάρχου Σικίνου Βασίλη Μαράκη, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Η ομιλία του εκφράζει όλους τους Κυκλαδιτες. Απευθύνεται σε αυτούς που βολεμένοι στα πόστα της εξουσίας «ξέχασαν» το πιο ευαίσθητο κομμάτι της Ελλάδας: τα νησιά του Αιγαίου. Ο Δήμαρχος αυτής της μικρής κουκίδας στον χάρτη σήκωσε όλες τις Κυκλάδες στους ώμους του. Κοίταξε την κυβέρνηση και τους πολιτικούς θαρραλέα στα μάτια και τους είπε σκληρές αλήθειες, που δεν θέλουν να ακούνε. Δεν μάσησε τα λόγια και δεν φοβήθηκε να πάει κόντρα στα ψεύτικα λόγια και την αδιαφορία. Μικρό το νησί του, μεγάλο το ανάστημα του. Περιέγραψε μια πραγματικότητα που όσοι δεν την έχουν ζήσει δεν μπορούν να την αντιληφθούν. Τουλάχιστον ας διαβάσουν το τι βιώνουν όσοι «φυλάνε Θερμοπύλες». Σίγουρα θα σοκαριστούν… Κ.Χ.)

  Η ΟΜΙΛΙΑ

  Ο δήμαρχος Σικίνου είπε σκληρές αλήθειες και έξω από τα δόντια… Αλήθεια οι βουλευτές των Κυκλάδων: οι 3 του ΣΥΡΙΖΑ και ο 1 της ΝΔ που είναι άραγε;

  «Μόλις έλαβα την πρόσκληση με χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκα στο πλοίο της γραμμής και κάνοντας το ταξίδι των 12 ωρών – γιατί τόσο χρειάζεται για να έρθουμε εμείς, ειδικά το χειμώνα, από τη Σίκινο στον Πειραιά, ήρθα εδώ δίπλα σας.

  Ξέρετε, η Σίκινος είναι ένα μικρό, πανέμορφο νησί, όχι τυχαία αγαπημένο από τον Ελύτη. Μία ξεχωριστή, μικρή κουκίδα στο Αιγαίο. Ένα νησί, που τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες το σέβονται, διατηρούν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και την Ιστορία του. Θα λέγαμε ότι είναι από τους τελευταίους αναλλοίωτους, αυθεντικούς τόπους, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον ελλαδικό χώρο.

  Όμως, όπως τα περισσότερα νησιά, δυστυχώς υπάρχουν δύο διαφορετικές πραγματικότητες. Τα καλοκαίρια, όλα πανέμορφα, φώτα, κόσμος, διασκέδαση, δουλειά, εργασία, προβολή, προσωπικότητες στο νησί μας, αισθήματα χαράς.

  Μια εικόνα καλοκαιρινή. Την άλλη εικόνα την περιγράφει με λόγια ο δήμαρχος Σικίνου. Είναι το άλλο Αιγαίο: των 7-8 μηνών τον χρόνο!!!

  Μόλις όμως τελειώσει ο Σεπτέμβριος και μπούμε στον Οκτώβριο, η εικόνα αλλάζει άμεσα: ο κόσμος φεύγει, τα φώτα σβήνουν – κάθε μέρα μετράω λάμπες που σβήνουν, στο λιμάνι πρέπει να έχουν μείνει καμία δεκαριά σπίτια αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν, τα δρομολόγια λιγοστεύουν – δεν μιλάμε πια για γρήγορα πλοία, έχει τελειώσει η σεζόν.

  Τα αισθήματα που κυριαρχούν είναι της μοναξιάς, της απομόνωσης και πολλές φορές του φόβου, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Ας μη μιλάμε εδώ πλέον για νοσοκομεία και κρατικές υπηρεσίες, αναφερόμαστε σε 200 μόνιμους, ηρωικούς κατοίκους, που στηρίζουν το νησί χειμώνα -καλοκαίρι. Και βέβαια το κράτος για να επιβραβεύσει αυτούς τους κατοίκους όπως και των άλλων μικρών νησιών, από 1/1/2017 ανεβάζει και σε εμάς το ΦΠΑ από 17% σε 24%. Είναι στήριξη αυτή;

  Ο κάθε δήμαρχος λοιπόν που σέβεται και αγαπά τον τόπο, πρέπει να φροντίζει να κάνει τη ζωή των κατοίκων όσο καλύτερη γίνεται. Να κάνει τη διαβίωσή τους πιο ευχάριστη και πιο ασφαλή κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και να προετοιμάζει το νησί ώστε να λειτουργήσει πιο σωστά και οργανωμένα την επόμενη τουριστική σεζόν, με έργα υποδομής και άλλες δράσεις.

  Ενώ όμως υπάρχει πάρα πολύ καλή διάθεση και γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και τώρα και από τις προηγούμενες διοικήσεις – και στα άλλα νησιά με τους δημάρχους που μιλάω – οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και τις περισσότερες φορές ανυπέρβλητες.

  Ανάμεσα στη Φολέγανδρο και στην Ίο, η Σίκινος. Ξεχασμένη από όλους. Δεν την ξέχασε όμως ο ΦΠΑ μιας κυβέρνησης που κυβερνά άτσαλα χωρίς πρόγραμμα και χωρίς μέριμνα για τους ακρίτες!!!

  Όπως γνωρίζετε, το οικονομικό περιβάλλον είναι ζοφερό. Οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους είναι ελάχιστες, αλλά και μειωμένες κατά 70% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

  Πέρα από την δραματική έλλειψη πόρων, είναι πολύ έντονη και η υποστελέχωση. Μιλάμε για δήμους χωρίς τεχνικές υπηρεσίες. Χωρίς μηχανικούς, χωρίς εξειδικευμένους υπαλλήλους ώστε να διεκδικηθούν προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα μεγάλα έργα. Ουσιαστικά μιλάμε για δήμους χωρίς προσωπικό.

  Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του κράτους αντί να μειώνονται, αυξάνονται, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια, στην ουσία αναχώματα στο έργο μας.

  Το κράτος και η υποστήριξη είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Νιώθεις μόνος και παλεύεις για τα πάντα. Δήμαρχος, αντιδήμαρχος, να κάνεις το μηχανικό – και να τον κάνεις και καλά, τον πυροσβέστη, τον τραυματιοφορέα – με όποιο ρίσκο ενέχει αυτό, τον οδηγό όλων των οχημάτων, τον ψυχολόγο και πολλά άλλα. Και απεγνωσμένα πρέπει να ζητάμε βοήθεια και οικονομική στήριξη από παντού. Ελάτε να δείτε πως ζούμε…»

  Υ.Γ. Η Σίκινος είναι ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται μεταξύ των νήσων Φολέγανδρου και Ίου. Σε απόσταση 14 μιλίων από την πρώτη και 10 μιλίων από την δεύτερη. Από τον Πειραιά απέχει 102 μίλια. Η Σίκινος στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 260 άτομα.

  fShare

  Reply
 5. leonardos

  φοβάται το φως ο κ. Σουσούδης;

  Τα νερά της Πλούσκας δεν πρέπει να αποτυπωθούν …..

  Και δεύτερο ηχηρό ράπισμα κατά της Διοίκησης Σουσούδη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

  Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα αυτοδιοικητικά πεπραγμένα. Το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Τα ψεύδη καταρρέουν.

  Ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με Απόφασή του (βλ. συνημμένα) στις 14.12.2016 (A.Δ.Α. : 65ΖΥΟΡ1Ι-ΡΘΒ) ακύρωσε – για μια ακόμα φορά – Απόφαση της Ο.Ε. Άνδρου σχετικά με την απ’ ευθείας ανάθεση της εκπόνησης υδρογεωλογικής μελέτης για τον ΧΥΤΥ, καταρρίπτοντας ολοσχερώς τους αναληθείς ισχυρισμούς της διοίκησης του Δήμου που νόμιζε ότι μπορεί να ξεγελά τους πάντες, να απειλεί, να παρεμβαίνει σε υπουργικά γραφεία εξωθεσμικά και προς επηρεασμό των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, να εκλιπαρεί την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να την στηρίξει με αποφάσεις της, να λοιδορεί Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, αρκεί να πετύχει να γίνει ο ΧΥΤΥ πάνω στα νερά της Πλούσκας. Εκεί που χτίζονται πολιτικές καριέρες, θεριεύουν συμφέροντα και εξαργυρώνονται ψήφοι.

  Όσοι τόλμησαν να υψώσουν τεκμηριωμένο λόγο και να καυτηριάσουν τις έκνομες μεθοδεύσεις του αυτοδιοικητικού κατεστημένου του νησιού μας που επιθυμεί τον ΧΥΤΥ αποκλειστικά στην Πλούσκα, παρά τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα που η θέση αυτή παρουσιάζει, κυνηγήθηκαν αλύπητα από τον Δήμαρχο και τα πρόθυμα παπαγαλάκια του.

  Δεν χαιρόμαστε γι’ αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη. Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στο νησί μας είναι τόσο σοβαρό που δεν έχει νικητές και χαμένους.

  Θα βρει το σθένος ο κ. Δήμαρχος να ομολογήσει δημοσίως ότι έσφαλε όπως οφείλει να πράττει ένας πολιτικός άνδρας όταν διαχειρίζεται τις τύχες ενός ολόκληρου νησιού; Θα τολμήσει να αναθέσει την υδρογεωλογική μελέτη κατόπιν διαφανούς διαγωνισμού για να μας αποδείξει επιτέλους ότι δεν φοβάται το αποτέλεσμα στο οποίο αυτή θα καταλήξει; Οι δημοτικοί του σύμβουλοι τι θα πουν στους κατοίκους της Υδρούσσας;

  Αλλά και ο κ. Έπαρχος, που προσφάτως υπερψήφισε με μεγάλη ευκολία το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ενώ γνώριζε ότι δεν συμπεριλαμβάνει νομίμως καταρτισθέν Τοπικό Σχέδιο για τον Δήμο μας (βλ. υπ’ αρ. 14/22.01.2016 Απόφαση Δ.Σ. Άνδρου) και παρά τις αντίθετες Αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Μπατσίου και Γαυρίου αλλά και τις αναφορές ομάδας κατοίκων, τι έχει άραγε να μας πει γι’ αυτή την εξέλιξη; Όχι πάντως ότι είμαστε τυπολάτρες…

  Παρακολουθούμε από κοντά τις κινήσεις του Δημάρχου και της ομάδας του και ευχόμαστε να μην ισχύει αυτό που πληροφορούμαστε ότι στις 15.12.2016, δηλ. μια ημέρα μετά την ακύρωση της απόφασης για την υδρογεωλογική μελέτη, κατέθεσε, πέρα από κάθε λογική, στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης, την επίμαχη ήδη ακυρωθείσα μελέτη με το υπ’ αρ. πρωτ. 89804/15.12.2016 έγγραφό του!!!

  Προειδοποιούμε ότι ο δρόμος για την κατασκευή ΧΥΤΥ θα είναι πολύ δύσκολος, αν στηρίζεται σε κουτοπόνηρες ενέργειες, δεν διαθέτει την συναίνεση των κατοίκων και αγνοεί την επιστημονική εγκυρότητα.

  Ιδού και η απόφαση από το διάυγεια:

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!