Σε δημόσια τοποθέτηση προέβη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, για το ζήτημα των ανεμογεννητριών στην περιοχή Ράχη Κορθίου, παρέχοντας διευκρινήσεις και σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή.
Ο ίδιος ότι αναφέρει δεν υπήρξε καμία ταύτιση με το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Λοτσάρη, όπως περιγράφηκε σε σχετικό δημοσίευμα ενώ ξεκαθαρίζει ότι η παράταξή του θα είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του Περιφερειακού Πάρκου και της εγκατάστασης απ άκρου σε άκρο της Άνδρου Ανεμογεννητριών.
Αναλυτικά ο κ. Σουσούδης αναφέρει:
Πραγματοποιήθηκε χθές 13/9/2019, το πρώτο σε θεματολογία δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα έκτακτο, που σημαίνει ενημερωθήκαμε λίγες ώρες πριν και όχι πέντε μέρες όπως προβλέπεται σε τακτικές συνεδριάσεις και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Θέμα βασικό ήταν η γνωμοδότηση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη περιοχή Ράχη Κορθίου.
Στο συμβούλιο ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα από πολλούς ομιλητές με κοινό παρανομαστή, την μη εγκατάσταση των τεράστιων αυτών μηχανημάτων ύψους πάνω από 150 μέτρα.
Ο Δήμαρχος κ. Δ. Λοτσάρης αφού μας είπε ότι εμείς δεν αποφασίζουμε, απλά γνωμοδοτούμε, έκανε την τοποθέτησή του και ανάμεσα στα άλλα, όπου έδειξε να συμφωνεί, αναφέρθηκε στην «κακή μας» πολιτική, της τότε αντιπολίτευσης 2010-2014, όπου ήμουν ο επικεφαλής, επειδή αντιταχθήκαμε στην μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής και του Περιφερειακού Πάρκου του Πανεπιστημίου της Λάρισας και του κ. Ευθυμιόπουλου. Η μελέτη αυτή, ανέφερε στο συμβούλιο, ο κ. Δ. Λοτσάρης ότι προέβλεπε χωροταξία των ανεμογεννητριών και έτσι δεν θα κινδύνευε το νησί από ανεξέλεγκτη χωροθέτηση.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Λοτσάρης ουδέποτε πήρε θέση στη συγκεκριμένη μελέτη στο παρελθόν.
Θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους Ανδριώτες και τις Ανδριώτισσες, ότι:
1. Σε καμία περίπτωση δεν ταυτιστήκαμε με τον Δήμαρχο κ. Δ. Λοτσάρη, όπως αναφέρθηκε στο site «εν άνδρω», το οποίο ουσιαστικά εξέδωσε δελτίο τύπου του Δημάρχου.
2. Το Περιφερειακό Πάρκο μέσα από το δίκτυο Δάφνη, το οποίο ως μελέτη καταφέραμε να το ακυρώσουμε προέβλεπε την εγκατάσταση περισσότερων από 600 MW, δηλαδή πάνω από 200 ανεμογεννήτριες των 170 μέτρων. Αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος την καταστροφή που αυτό θα επέφερε στην ανάπτυξη του νησιού μας και θα κατέστρεφε το πλούσιο φυσικό τοπίο του νησιού μας. Η διαδρομή πλέον μέσα από τα μονοπάτια, καθώς και η οπτική επαφή από χωριά και παραλίες του νησιού μας, θα εξασφάλιζε και θέα στα τεράστια αυτά τέρατα.
3. Το Περιφερειακό Πάρκο ΔΕΝ εξασφάλιζε χωροθεσία κ. Λοτσάρη, αλλά αντίθετα ήταν στη κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάρκου να τοποθετηθούν όπου εκείνο έκρινε.
4. Να ενημερώσω επίσης ότι δεν είμαστε κάθετα αρνητικοί στην εγκατάσταση τους, αλλά υπό όρους θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Όπως π.χ. η συνολική ισχύς να μη ξεπερνά κατά πολύ το ηλεκτρικό φορτίο που χρειάζεται το νησί μας και είναι περίπου 15 με 20 MW. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε λόγω του κλίματός μας να γίνει η Άνδρος η ηλεκτρογεννήτρια πολλών άλλων περιοχών. Συνεπώς υπό προυποθέσεις και πάντα σε σημεία που να μην υπάρχει οπτική όχληση και μέσα από την κοινωνική αποδοχή θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε τηρώντας τους παραπάνω και όχι μόνο όρους.
5. Ήταν απαισιόδοξο το γεγονός της μη προσέλευσης κόσμου αλλά και του Επάρχου, ο οποίος θα πρέπει να εκφέρει την βαρύνουσα άποψή του για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Κλείνοντας αυτή τη πρώτη δημόσια τοποθέτησή μου, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες, θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε προσπάθεια του κ. Δ. Λοτσάρη για επαναφορά του Περιφερειακού Πάρκου και της εγκατάστασης απ άκρου σε άκρο της Άνδρου Ανεμογεννητριών θα μας βρεί κάθετα αντίθετους και θα χαλάσει το εποικοδομητικό κλίμα που φέραμε ως αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο.
Με τιμή
Θεοδόσης Ι. Σουσούδης
πρ. Δήμαρχος Άνδρου
Η θέση που εκφράζει στην συγκεκριμένη Ανακοίνωση του ο πρώην Δήμαρχος, έχει την απόλυτη σύμφωνη γνώμη μου ως Ανδριώτη Αρχιτέκτονα – του μοναδικού ίσως Πιστοποιημένου Μελετητή Εφαρμογών Α.Π.Ε. (ενταγμένου απο το 2008 στο Μητρώο Μελετητών του Κ.Α.Π.Ε.) αλλά και ως μέλους του κόμματος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Η πάγια θέση Ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (E.G.P.) καθώς και των Ελλήνων Οικολόγων για την Ανάγκη Τάχιστης Μετάβασης στην Εποχή της Παραγωγής Ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη με Απομείωση – Σταματημα λειτουργίας των Η.Σταθμών καύσης Άνθρακα (και Λιγνίτη) και την Μετάβαση στην 100% από Α.Π.Ε. Ηλεκτρική Κάλυψη, Μεταβάλλεται στην περίπτωση των Ευαίσθητων Οικοσυστημάτων και των Εξαιρετικών Τοπίων που αποτελούν στο σύνολο τους τα Ελληνικά Νησιά. Στην περίπτωση αυτή προκρίνουμε την πλήρη Εναρμόνιση με την συμφωνία των Τοπικών κοινωνιών – την υιοθέτηση Εξειδικευμένου Χωροταξικού για τις Ά.Π.Ε. – τα Υβριδικά Συστήματα με συνδυασμό Α.Π.Ε. και Ταμιευτήρων Νερού (που θα λειτουργούν ως Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας – φυσικές «μπαταρίες») και τις απο το 2018 Νομοθετημένες Ενεργειακές Κοινότητες – που επιτρέπουν την σύσταση Συνεταιρισμού των κατοίκων που θα διαχειρίζεται – εκμεταλλεύεται το σύνολο των μονάδων Α.Π.Ε. καθώς και τους χώρους τοποθέτησης τους , με γνώμονα αποκλειστικά τόσο το Κοινό και τοπικό συμφέρον όσο και την πλήρη γνώση του Χώρου , του Τοπίου και των ιδιαιτεροτήτων αλλά και των αναγκών τους. Γιά όλους τους παραπάνω λόγους στηρίξαμε ως Π.Κ. Κυκλάδων το Σύμφωνο Αντίδρασης των 4 Νησιωτικών Δήμων (το 2018), που αφορούσε την ακόμη Μεγαλύτερη Χωροθέτηση – με Απόφαση του Υ.ΠΕ.Κ.Α. του 2014 – των 330 MW Αιολικών, με το 50% (165 MW) στην Άνδρο !!!