Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Σε συναγερμό η περιφέρεια για το δημοψήφισμα της Κυριακής

thumb_640

Σε συναγερμό, έχει τεθεί η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, για τη διεξαγωγή στην περιοχή μας του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, ενώ έχουν ανακληθεί και όλες οι άδειες των υπαλλήλων.

Τα αρμόδια τμήματά της αναμένουν την αποστολή του υλικού, που πρέπει να ετοιμαστεί με τη σειρά του για να διανεμηθεί στις κοινότητες της Ρόδου αλλά και στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Ειδικά για την αποστολή του στα νησιά πάντως υπάρχει σχετική ανησυχία καθώς ο χρόνος είναι αρκετά σύντομος και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια περιορισμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν σταλεί με email μόνο οι εγκύκλιοι του υπουργείου εσωτερικών για τη διεξαγωγή των εκλογών και αναμένεται να φτάσουν οι εκλογικοί σάκοι τα βιβλία των εφορευτικών επιτροπών αλλά κυρίως τα ψηφοδέλτια ( ένα με το ερωτηματολόγιο και ένα με το λευκό).

Τονίζεται ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με τον ίδιο αριθμό εκλογικών τμημάτων, της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης εκτός αν αλλάξει κάτι αιφνιδιαστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ρ» στο δημοψήφισμα δεν θα υπάρξουν ξεχωριστά τμήματα για τους ετεροδημότες, καθώς θα ψηφίσουν μαζί με τους βασικούς εκλογείς της περιοχής μας. Αρμόδιος για τη διοργάνωση και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος σε κάθε εκλογική περιφέρεια (νομό) είναι ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, και στην προκειμένη περίπτωση ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος.

Πως θα γίνει το δημοψήφισμα
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως 19.00 της Κυριακής 5 Ιουλίου. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Η διαδικασία πραγματοποιείται στα ίδια εκλογικά τμήματα, που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.  Τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί λευκού χρώματος σε σχήμα ορθογώνιο, εκτυπώνονται με φροντίδα και ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και είναι ίδια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Επί του εντύπου ψηφοδελτίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος και παραπλεύρως οι απαντήσεις που δηλώνουν τη βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα.  Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει. Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά.
Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης). Λεπτομέρειες που αφορούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, περιέχονται σε ξεχωριστή εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία αποστέλλεται σε όλα τα Υπουργεία, στα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων, στα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στους οικείους Αντιπεριφερειάρχες. Τέλος θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εκλογείς που είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής σε αυτούς μέχρι 30 Απριλίου 2015

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.  Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και στο δημοψήφισμα, σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30 Απριλίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ανακοίνωση ΓΕΣ
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, «οι στρατεύσιμοι της 2015 Δ΄ΕΣΣΟ που προέρχονται από αναβολές υγείας προσκαλούνται να καταταγούν στον Στρατό Ξηράς, την Τετάρτη 08 και Πέμπτη 09 Ιουλίου 2015 αντί την Τετάρτη 01 και Πέμπτη 02 Ιουλίου 2015».
Τα Δελτία Κατατάξεως που έχουν ήδη εκδοθεί βάσει της υπ΄αριθμόν 41/2015 ΕΔΥΕΘΑ/ΓΕΣ/ΔΣΛ/2ο, θεωρούνται ισχύοντα και οι επ΄ αυτών αναγραφόμενες ημερομηνίες κατατάξεως αντιστοιχίζονται αυτοδικαίως -χωρίς να απαιτείται η αλλαγή τους από στρατιωτική αρχή- ως ακολούθως:  
α. Η 01 Ιουλίου 2015 με την 08 Ιουλίου 2015.
β. Η 02 Ιουλίου 2015 με την 09 Ιουλίου 2015.

Όλες οι στρατιωτικές αρχές, εφόσον παρουσιασθούν ενώπιον τους στρατεύσιμοι υποχρεούμενοι με την 2015 Δ΄ ΕΣΣΟ, είναι εξουσιοδοτημένες να προβαίνουν αυτεπαγγέλτως σε αλλαγή των επί των Δελτίων Κατατάξεως αναγραφομένων ημερομηνιών, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Πηγή:http://www.rodiaki.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!