Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Self test covid για μαθητές: Πώς γίνεται, τι ισχύει με τη βεβαίωση για απουσίες

Όλες οι πληροφορίες για τα self test για κορονοϊό, η διάθεση των οποίων ξεκινά στα φαρμακεία

Από την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινά η διάθεση των self test για κορονοϊό στα φαρμακεία, σε πρώτη φάση σε μαθητές Λυκείου 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικούς, καθώς το τεστ είναι απαραίτητο για το άνοιγμα των σχολείων. Η εισαγωγή και παράδοση της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώθηκε  την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 και τις επόμενες δυο εβδομάδες θα γίνουν νέες παραδόσεις υλικού. 

Η προμήθεια 10 εκατομμυρίων τεστ έγινε με την κατακύρωση της προμήθειας μέσω διαγωνισμού σε 5 αναδόχους και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εντάξει ως συμπληρωματικό πυλώνα τα self test στην εθνική στρατηγική διαγνωστικών ελέγχων για τα κρούσματα από κορονοϊό. 

Η παράδοση των self test από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρίες γίνεται σε δυο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια μεταφέρονται σε πλέον των 100 φαρμακαποθήκες και από εκεί μοιράζονται σε όλα τα φαρμακεία ανά την  Ελλάδα.

Η επιχείρηση διάθεσης των τεστ είναι πλήρως οργανωμένη σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας: Από την παρακολούθηση των προμηθειών και των αποθεμάτων μέχρι τον τελικό διαμοιρασμό τους από τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Πολιτική Προστασία

Τα πρώτα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η διάθεση των self test ξεκινά από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Στη συνέχεια θα διατεθούν στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό

Με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα Υπουργεία ΕργασίαςΠαιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα slef-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) .Θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test  γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Τι ισχύει για τις απουσίες στο σχολείο και την τηλεκπαίδευση

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία  επισημαίνεται ότι:

  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο 
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης
  • Η κατοχύρωση του δικαιώματος απουσίας από το σχολείο κατοχυρώνεται πλήρως (και μόνο) από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Διευκρινίζεται ότι: 

  • τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών

Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές. 

Εργαζόμενοι και καταναλωτές

Σημειώνεται ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου γίνεται με αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Εργαζόμενοι και καταναλωτές μπορουν να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.Gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου.

Τι είναι το selt test

Το self test είναι το νέο μας όπλο στη μάχη με την πανδημία. Είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο αυτοδιάγνωσης που μας επιτρέπει να μάθουμε ανά πάσα στιγμή αν είμαστε θετικοί στον ιό, ώστε να μη βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας ή τις ζωές των αγαπημένων μας και των συνανθρώπων μας. Με το self test, ο έλεγχος για τον ιό γίνεται ευκολότερος και συχνότερος

Κάθε εβδομάδα, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα δωρεάν self test από το φαρμακείο, με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. και της αστυνομικής μας ταυτότητας. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνουμε από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Το self test πραγματοποιείται εύκολα κατ΄ οίκον, χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία υγείας. Οι ενήλικες μπορούν να διενεργήσουν το τεστ μόνοι ή με βοήθεια εφόσον την χρειάζονται. Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων. Σε ανήλικους κάτω των 12 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικους. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Προσοχή! Πριν ξεκινήσουμε το test, θα πρέπει να έχουμε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του.

Κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς 1 στους 3 φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!