Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Σενάριο για καταβολή ΕΝΦΙΑ σε 4 αντί για 6 δόσεις

enfia-aftodioikisi-620x320

Η διατήρηση του «μνημονιακού» ΕΝΦΙΑ αποφασίστηκε από την κυβέρνηση για να μη χαθούν έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ τα οποία θεωρείται ότι ο φόρος αυτός εξασφαλίζει στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση:

Ο ΕΝΦΙΑ θα επιβληθεί και φέτος χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο σε όλα σχεδόν τα κτίσματα, τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.).

Με το φόρο αυτό θα επιβαρυνθούν διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, κτίρια βιοτεχνιών, κτίσματα επαγγελματικής στέγης, κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται, ημιτελείς οικοδομές με ή χωρίς εργοταξιακό ρεύμα, καλλιεργούμενα χωράφια που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καλλιεργήσιμες ή μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θέσεις στάθμευσης, πυλωτές, αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι, πισίνες σε κοινόχρηστους χώρους ακινήτων, ακόμη και βοσκότοποι και δασικές εκτάσεις. Θα εξαιρεθούν ουσιαστικά μόνο τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, δηλαδή οι αποθήκες και οι στεγασμένοι χώροι καλλιέργειας προϊόντων φυτικής παραγωγής (θερμοκήπια), οι στάνες, οι στάβλοι, τα κοτέτσια κ.λπ. Δεν θα εξαιρεθούν τα «κενά» κτίσματα, ούτε τα ακίνητα που δεν αποδίδουν εισόδημα στους κατόχους τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, συμφωνήθηκε ήδη με τους δανειστές ότι για τον υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 θα ληφθούν υπόψη οι ήδη ισχύουσες αντικειμενικές τιμές που έχουν θεσπιστεί από το 2007 (!) και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και για τον υπολογισμό του φόρου αυτού το 2014. Οι νέες αντικειμενικές τιμές που προωθούνται από το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες αναμένεται να είναι μειωμένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς, θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016.

Η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, οπότε τα χρονικά περιθώρια είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ θα είναι πολύ στενά: για να ενταχθεί ολόκληρο το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει η χρονική περίοδος καταβολής του ΕΝΦΙΑ να διαρκέσει το πολύ 4 μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Συνεπώς, οι μηνιαίες δόσεις στις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015 περίπου 6 εκατομμύρια υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα περιοριστούν στις 4, ενώ η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2014 ολοκληρώθηκε σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά μηνιαίων δόσεων ΕΝΦΙΑ από αυτά τα οποία κατέβαλαν για το 2014. Αν συνυπολογιστεί και το ότι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις φορολογούμενων ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του φόρου θα γίνουν με λανθασμένο τρόπο, είναι βέβαιο ότι για ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην οριστική βεβαίωση του φόρου, οπότε η εξόφληση του φόρου θα απαιτηθεί να γίνει σε 2 ή 3 μηνιαίες δόσεις!

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!