Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

ΣΕΤΕ: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης πλήττει τον τουρισμό

touristesakropol2-thumb-large

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας ότι, αν δεν ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί η σεζόν να κινηθεί έως και αρνητικά.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, όσο παρατείνεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο ενισχύεται η πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια, με αποτέλεσμα να πλήττεται σημαντικά ο ελληνικός τουρισμός και οι τουριστικοί προορισμοί. Επίσης, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής οδηγεί την κυβέρνηση στην επιβολή επιπρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως, π.χ., η οριζόντια αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Οδηγεί όμως και σε ακόμα πιο στείρα και παράλογη πολιτική επιβαρύνσεων, όπως το φημολογούμενο «ειδικό τέλος διανυκτέρευσης καταλυμάτων».

Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι η χώρα μας έχει δημιουργήσει σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παράλληλα έχει «παγώσει» αδικαιολόγητα κάθε ουσιαστική δράση στήριξης της πραγματικής οικονομίας, της αγοράς. Σε αυτούς τους τομείς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι με την προσθήκη, καθημερινά, στη λίστα των μέτρων νέων ή αυξημένων φόρων, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, χωρίς πάταξη της φοροδιαφυγής, που εξακολουθεί να διογκώνεται ανεξέλεγκτη, χωρίς επαρκή ροή ρευστότητας στην ασφυκτιούσα οικονομία, χωρίς κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές που απομακρύνονται από τη χώρα κάθε μέρα και περισσότερο, και με τον αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας από τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος να συνεχίζεται, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού. Κατά προέκταση, το ίδιο θα συμβεί στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και στα επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα.

Οσο οι εν λόγω προϋποθέσεις δεν πληρούνται και καθ’ όσον η επιβολή νέων φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων στο τουριστικό μας προϊόν, στις επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και στους ίδιους τους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας, επιλέγεται ως «εύκολη» πολιτική για τον τομέα του τουρισμού τα συνολικά αποτελέσματα ενδεχομένως να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015 και να μην καταστεί εφικτή η επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2016. Επιπρόσθετα, να μην κατορθώσει να αξιοποιήσει, τελικά, ο ελληνικός τουρισμός, στον βαθμό που θα μπορούσε, σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν λόγω διεθνών συγκυριών και που θα προσέδιδαν πρόσθετη δυναμική στα μεγέθη του.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!