Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Συγκέντρωση για τις ανεμογεννήτριες: Ή ενωμένοι ή το χάσαμε…

71550867_2288520624773176_8946027654746734592_n

Μετά από ένα τεράστιο διάστημα αδράνειας, φαίνεται πως οι Ανδριώτες  σιγά – σιγά  γινόμαστε πάλι μία γροθιά, μπροστά σε ένα από τα σημαντικότερα ίσως ζητήματα, που όχι απλά έχει φτάσει στο κατώφλι μας, αλλά έχει μπει εδώ και χρόνια στο «σπίτι» μας, πιάνοντας μας κυριολεκτικά στον ύπνο. Αναφέρομαι στο μείζον θέμα των ανεμογεννητριών και την μεγαλειώδη για τα Ανδριακά δεδομένα συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κόρθι.

Παρότι δεν κατάφερα να παρευρεθώ, ο παλμός που μου μεταφέρθηκε ήταν δυνατός και συγκινητικός. Περίπου 200 άτομα (πρωτοφανής η ενεργοποίηση των κατοίκων) από όλες τις περιοχές της Άνδρου, βρέθηκαν στον Πολυχώρο Όρμου Κορθίου, με κοινή διαπίστωση στο τέλος της εκδήλωσης ότι «έχουμε αργήσει». 

Οι ομιλητές από την Τήνο, την Πάρο, την Αθήνα και την Άνδρο, με συντονιστή τον κ. Αλέξανδρο Μαβή, που έδωσαν στίγμα για την οικολογική, οικονομική, νομική και κοινωνική διάσταση του ζητήματος, έκαναν λόγο για 100  ανεμογεννήτριες γιγαντιαίων διαστάσεων, με την ιστορία αυτή να ξεκινάει πριν από 15 χρόνια, περνώντας το μήνυμα για απόλυτο «όχι» στις ανεμογεννήτριες.  

Το κακό είναι πως οι φωνές που είχαν εντοπίσει το πρόβλημα ήταν ελάχιστες και υποτιμήθηκε από τους Διοικούντες το έκτρωμα που επιχειρείται στο νησί μας.

Στο και 5 λοιπόν, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από το Δήμαρχο Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη, η κοινωνία φαίνεται πλέον έτοιμη να αντιταχθεί σε κάτι που πολύ απλά δεν ρωτήθηκε ποτέ αν θέλει. Γιατί ποτέ δεν ενημερώθηκαν σωστά οι πολίτες για όσα έρχονται, σκοπίμως όσοι ήξεραν σώπασαν και κανείς από εκείνους που είχαν θέσεις ευθύνης επί χρόνια, δεν ασχολήθηκε σοβαρά.

Η νέα Δημοτική Αρχή έδειξε ενεργά εξαρχής την ευαισθητοποίηση της στο ζήτημα των ανεμογεννητριών, συστήθηκε αμέσως Επιτροπή με την ιδιότητα της παρακολούθησης όσων συμβαίνουν, έφερε στο συμβούλιο πρόταση για την άσκηση ένδικων μέσων και το σημαντικότερο έβαλε επιτέλους στο τραπέζι την εκπόνηση χωροταξικής μελέτης για τις ΑΠΕ.

Από εδώ και πέρα, αυτό που αναμένουμε είναι να μπει μπροστάρης στην βούληση των κατοίκων όπου η πλειοψηφία έχει ταχθεί ενάντια στην βιομηχανοποίηση του νησιού και όλοι μαζί, πολίτες και Δήμος, να προσπαθήσουν να ανατραπεί η υποβάθμιση της Άνδρου.

Αυτή η εκδήλωση ας είναι η αρχή… Το μήνυμα της ημέρας… Ή ενωμένοι ή το χάσαμε

Μερικά από τα slides που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση

1 2 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Αντριάνα Μπόθου

* Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αλέξανδρο Γαρδέλη για την παραχώρηση των φωτογραφιών των slides που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!