Όπως είναι γνωστό εμείς οι κάτοικοι του Γαυρίου που προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητήσαμε να ακυρωθούν αφενός,
- η Εγκριση Εγκατάστασης της Μονάδας Παραγωγής Σκυροδέματος της εταιρίας ΒΑΛΜΑΣ Α.Ε. στην περιοχή Κάμπος Γαυρίου, από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και αφετέρου,
- η Άδεια Δόμησης του Δήμου Ανδρου, προβάλλοντας περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς λόγους.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις πρόσφατες αποφάσεις του, έκανε δεκτές τις προσφυγές μας και ΑΚΥΡΩΣΕ πανηγυρικά τις δύο εγκρίσεις δικαιώνοντας τον αγώνα μας.
Συγκεκριμένα στο σκεπτικό του ΣτΕ αναφέρεται, ότι η Έγκριση Εγκατάστασης της Μονάδας, δόθηκε από την Περιφέρεια χωρίς προηγουμένως να υποβληθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) απαραίτητη σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό νόμο 4014/2011 στον οποίο προβλέπεται ότι η ύπαρξη Α.Ε.Π.Ο. αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση κάθε Διοικητικής Πράξης, η οποία Α.Ε.Π.Ο. θα πρέπει να είναι νόμιμη.
Σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ, αφού απορρίπτει όλους τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς οι οποίοι προβλήθηκαν, σημειώνει ότι η ΜΠΕ και η αξιολόγηση της, πρέπει να είναι συμβατές με τις χωροταξικές ρυθμίσεις της περιοχής και ειδικότερα με τις ρυθμίσεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) της Άνδρου.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον Δήμο, ότι εκτός από τις προαναφερθείσες Ακυρωτικές Αποφάσεις του ΣτΕ, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας όπως αυτές αναφέρονται ρητά στο έγρ.17741/11/05/2020 της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ,ότι σε περιοχές εντός της ζώνης Γ’ της ΖΟΕ Άνδρου στην οποία βρίσκεται η «εγκατάσταση» της επιχείρησης, δεν επιτρέπεται η βιομηχανική δραστηριότητα.
Επίσης καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου να ανακαλέσουν άμεσα τις Άδειες Εγκατάστασης και Δόμησης που εξέδωσαν ως μη νόμιμες ,συμμορφούμενες με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Επιβάλλεται δε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την άμεση αποξήλωση και απομάκρυνση από το χώρο εγκατάστασης όλων των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών και να αποκαταστήσουν την περιοχή στην προηγούμενη κατάσταση.
Μετά από 2 χρόνια προσπάθειών, ο αγώνας μας δικαιώθηκε με πολύ κόπο και κόστος. Μαζί με μας που προσφύγαμε βρέθηκαν και δεκάδες άλλοι κάτοικοι του Γαυρίου και της ευρύτερης περιοχής που στήριξαν τον αγώνα αυτόν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας . Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τονίζοντας ότι ο αγώνας που δίνεται με ενότητα και μαζική συμμετοχή φέρνει αποτελέσματα.
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΕ
Στην προσπάθεια εξέλιξης και ανάπτυξης ολου του νησιού, ιδιαίτερα του δυτικού τμήματός του, θα μπορούσε να πει κανείς πως η αποκαλούμενη «δικαίωση» των κατοίκων της περιοχής ενάντια σε μια τοπική ανδριώτικη επιχείρηση που σχετίζεται με τον τομέα των κατασκευών και της οικοδόμισης γενικότερα. Ναι, προστατεύουν την περιοχή τους από μια δραστηριότητα βιομηχανικής λειτουργίας. Είναι προτιμότερο να πληρώνουν παραπάνω ανά κυβικό ή ανα όποια μονάδα στην τελική χρησιμοποιείται στον χώρο, για τη μεταφορά του τσιμέντου από την άλλη άκρη του νησιού (η μονάδα κατασκευής σκυροδέματος βρίσκεται στον Ζαγανιάρη) σε περιπτώσεις ανοικοδόμησης κτιρίων, στρωσίματος δρόμων στο βόρειο και δυτικό νησί ή/και σε κάθε ανάγκη μεγάλης ποσότητας σκυροδέματος, οπου απαιτείται η μεταφορά του με μπετονιέρα?
Κύριε Συχνέ επισκέπτη, αν αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι της Βορειδυτικής Άνδρου , μπορεί να λέγαμε μικρό το κακό προκειμένου η περιοχή να μη γίνει «Βιομηχανική» και να συρικνωθεί ή μάλλον να εξαφανιστεί ο τουρισμός που έχει αναπτυχθεία ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αλλά δεν είναι ούτε αυτός ο λόγος διότι μπορεί να βρεθεί μιά περιοχή που δεν είναι πυκνοδομημένη γι’αυτό τον σκοπό. Δεν είμαστε ενάντια στην τοπική επιχειρηματικότητα, αρκεί να σέβεται το περιβάλλον (Συνταγματικά κατοχυρωμένο) και ας επιβαρύνεται με κάποιος κόστος,για το οποίο δεν θεωρώ ότι «θα πέσει έξω η επιχείρηση».