Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Σήμερα μαγειρεύουμε: Σπαγκέτι φούρνου με πλευρώτους και γραβιέρα

zymarika_karmponara-fournou-thumb-large

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄ Μαγείρεμα + Ψήσιμο:50΄

Υλικά για ταψί περίπου 32×38 εκ., για 8 άτομα:

  • 500 γρ. σπαγκέτι
  • 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (μπορούμε να βάλουμε και light)
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • 150 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
  • το ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο πορτοκάλι (δίνει έξοχο άρωμα, αλλά, αν μας ξενίζει, το παραλείπουμε)
  • 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια 2 – 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που δίνεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο, το ξύσμα, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, έως ότου αρχίσει η κρέμα να κοχλάζει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε τα μακαρόνια και τα απλώνουμε στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ανακατεύουμε να αναμειχθούν και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τυρί. Ψήνουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 5 λεπτά να σταθούν και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!