Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Συνάντηση κ. ΥΝΑΝΠ με ΓΓ/ΙΜΟ Κ. Kitack Lim στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2016»

da525f27e87d448aae0ab772438b8b10

Χτες 07.06.2014,  πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνάντηση του κ. ΥΝΑΝΠ με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ. Kitack Lim, στο περιθώριο  επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τελευταίος στη χώρα μας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2016».

            Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο κ. ΥΝΑΝΠ αντάλλαξε απόψεις με τον επικεφαλή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού   επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων, όπως:

  • Η προώθηση και περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου του ΙΜΟ για τη συνολική ρύθμιση των θεμάτων της διεθνούς ναυτιλίας, σε συνάρτηση και με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2016 “Shipping: indispensable to the world”.
  • Η αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων του Οργανισμού, ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την προώθηση της ποιότητας στη ναυτιλία.
  • Το σύστημα ελέγχου των Κρατών Μελών του ΙΜΟ, προκειμένου διασφαλισθούν ίσοι όροι δραστηριοποίησης της διεθνούς ναυτιλίας από όλα τα Κράτη σημαίας.
  • Το ανθρώπινο κεφάλαιο της ναυτιλίας, με έμφαση αφενός στην διασφάλιση επαρκούς αριθμού και άρτια καταρτισμένων ναυτικών για τη στελέχωση του παγκόσμιου στόλου και αφετέρου στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών.
  • Η αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ελλάδας στα όργανα του ΙΜΟ.

            Ειδικότερα, οι δύο πλευρές τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία  του θεσμικού ρόλου του ΙΜΟ για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη διεθνή ναυτιλία, που ευστόχως υπογραμμίζεται από το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, ενώ ο κ. ΥΝΑΝΠ εξέφρασε τη σαφή βούληση της χώρας μας να στηρίζει τους στόχους του ΙΜΟ, προς αποφυγή υποβάθμισης του ρόλου του Οργανισμού μέσω περιφερειακών πρωτοβουλιών, που διαταράσσουν το ομοιόμορφο πλαίσιο λειτουργίας της διεθνούς ναυτιλίας και τη διεξαγωγή της με ίσους όρους παγκοσμίως. Ο κ. Γ.Γ. εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης του ΙΜΟ, μέσω και της ενίσχυσης του ρόλου και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της Γραμματείας του Οργανισμού και με την ευκαιρία αυτή, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για την υποστήριξη της. .

            Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. ΥΝΑΝΠ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη επίτευξη συμφωνίας στον ΙΜΟ σε συνάρτηση με την υιοθέτηση και υποχρεωτική διεθνή εφαρμογή υποχρεωτικού συστήματος για τη συλλογή δεδομένων για την κατανάλωση καυσίμων από τα πλοία (MRV system), υπογραμμίζοντας την πάγια ελληνική θέση ότι οποιαδήποτε μέτρα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία θα πρέπει να υιοθετηθούν στο πλαίσιο του ΙΜΟ.

            Επιπρόσθετα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων του Οργανισμού καθώς και στη σκοπιμότητα επίλυσης τεχνικών εκκρεμοτήτων υπό τον συντονισμό των αρμοδίων οργάνων του οργανισμού.

            Ο κ. ΥΝΑΝΠ υπογράμμισε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ΙΜΟ που σχετίζονται με την ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος ελέγχου των κρατών μελών του ΙΜΟ, στο οποίο αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση, καθώς και τις ευχαριστίες του στο προσωπικό της Γραμματείας του Οργανισμού για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει από την έναρξη του εφαρμογής του συστήματος. Ανταποκρίθηκε επίσης θετικά στο αίτημα του κ. ΓΓ/ΙΜΟ να παρουσιασθεί σε όλες τις χώρες του ΙΜΟ  η δομή της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης, την οποία, ο κ. Γ.Γ. χαρακτήρισε ως υποδειγματική.

     Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο θέμα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στα πλοία, στο οποίο αποδίδεται εξαιρετική σημασία τόσο από τον κ. Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ όσο και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Επιπλέον, και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης για την Εκπαίδευση και Πιστοποίηση των Ναυτικών (STCW,) σε συνάρτηση με τη διασφάλιση άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να ανταπεξέλθει με επάρκεια στις σύγχρονες απαιτήσεις της ναυτιλίας, όπως διαμορφώνονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τους νέους τύπους εξειδικευμένων πλοίων. Τέλος, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού αξιωματικών Ε.Ν. και συμφώνησαν στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, με πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα του ναυτικού επαγγέλματος.

    Επιπλέον, ο Γ.Γ. εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη ναυτιλιακή κοινότητα αλλά και το Λ.Σ. / ΕΛ.ΑΚΤ. για τις καθημερινές διασώσεις προσφύγων, ενώ συνηγόρησε στην πρόθεση του κ. ΥΝΑΝΠ να τιμηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις μέσω των υφισταμένων διαδικασιών του Οργανισμού. .

            Τέλος, από τον κ. ΥΝΑΝΠ εκφράστηκε η επιθυμία ενδυνάμωσης της ελληνικής παρουσίας στα όργανα τον ΙΜΟ, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να συνδράμει ακόμα πιο ενεργά και αποτελεσματικά στην προώθηση του ρόλου του Οργανισμού στη ρύθμιση των διεθνών ναυτιλιακών θεμάτων, η οποία αντιμετωπίσθηκε θετικά από τον κ. ΓΓ/ΙΜΟ.

            Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την τακτική τους επικοινωνία και δομημένη συνεργασία τόσο επί των ανωτέρω αντικειμένων όσο και επί του συνόλου των θεμάτων που αφορούν τη ναυτιλία και τον Οργανισμό, προκειμένου η ναυτιλία να συνεχίσει απρόσκοπτα να εξυπηρετεί το διεθνές εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!