Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Σύρος: Σεμινάριο εκπαιδευτικών «Λέμε αντίο στην πλαστική σακούλα»

Document-page-001

Στο πλαίσιο του Έργου LIFE DEBAG, κατά τη διάρκεια της φετινής “Plastic bag free week” και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα: «Λέμε αντίο στην πλαστική σακούλα» την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στις 17.30μμ.

Το έργο LIFE DEBAG «Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον» (LIFE14 GIE/GR/001127), που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στο Έργο συμμετέχουν πέντε φορείς με εμπειρία στα πεδία της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι και ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια του Έργου θα υλοποιηθεί μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης με άξονα το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαινόμενο για το οποίο, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, η γνώση των πολιτών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελλειμματική. Παρότι η διάχυση και τα αποτελέσματα του Έργου αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο, βασικό πιλότο εφαρμογής των δράσεών του αποτελεί το νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε ετήσια βάση, η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου καθιερώνεται ως “Plastic bag free week”, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιούνται οι κεντρικές δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες και τους επισκέπτες της Σύρου.

Κατά τη διάρκεια της φετινής “Plastic bag free week” και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα:

«Λέμε αντίο στην πλαστική σακούλα»

την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στις 17.30μμ.

Στόχος του σεμιναρίου είναι τόσο η ενημέρωση των εκπαιδευτικών αναφορικά με το ζήτημα της πλαστικής σακούλας, όσο και η εξοικείωσή τους με βιωματικές εκπαιδευτικές μεθόδους, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν στις τάξεις τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές! 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ιδιαίτερα εκτεταμένη ακτογραμμή, η οποία συγκεντρώνει πλήθος ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, που έχει οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Ένα από τα  προβλήματα που είναι ιδιαίτερα έντονο, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, είναι αυτό των θαλάσσιων απορριμμάτων. Το πλαστικό είναι ένα από τα κύρια συστατικά των απορριμμάτων, ενώ η πλαστική σακούλα είναι ανάμεσα στα 3 επικρατέστερα απορρίμματα!

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ευαισθητοποιώντας μία ιδιαίτερα σημαντική ομάδα πολιτών, τους νεότερους πολίτες.

Αναλυτικά:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

17.30 Καλωσόρισμα- Εκπαιδευτικές Δράσεις του προγράμματος LIFE DEBAG, Στελλίνα Κουλουζάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

17.45 «Άνθρωποι και σκουπίδια», Χρυσάννα Διαμαντή, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, MFA, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Κυκλάδων

18.00 Οδεύοντας προς μία αειφορική διαχείριση των απορριμμάτων με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση,  Μαρία – Γεωργία Δ. Σπαρτινού, Δρ. Βιολόγος, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κυκλάδων

18.15 Βιωματικό Εργαστήριο: Λέμε αντίο στην πλαστική σακούλα, Στελλίνα Κουλουζάκη, Περιβαλλοντολόγος, MSc Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

19.30 Διάλλειμα

19.45 Συνέχεια Βιωματικού Εργαστηρίου

20.15 Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πλαστική σακούλα, Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Σταυρούλα Κορδέλλα, Περιβαλλοντολόγος-Ωκεανογράφος MSc

20.45 Συζήτηση

Επίσης στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον – LIFE DEBAG, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στην πλατεία Μιαούλη, το απόγευμα, μετά τις 7.30 μμ, θα γίνουν  σχετικές δράσεις για παιδιά και θα μπορούν να συμμετάσχουν, όσα παιδιά βρίσκονται εκεί και το επιθυμούν.

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!