Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Σύσκεψη εργασίας στη Ρόδο για την επάρκεια ηλεκτροδότησης και την ενεργειακή θωράκιση

unnamed (2)

Ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για τα θέματα που αφορούν την επάρκεια ηλεκτροδότησης και την ενεργειακή θωράκιση της Ρόδου ήταν η πολύωρη σύσκεψη εργασίας ενημέρωσης και διαλόγου με τους εκπροσώπους της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας  του Δήμου Ρόδου.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για όσα συζητήθηκαν όχι μόνο από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αλλά από το σύνολο της Ροδιακής κοινωνίας. Ο Δήμαρχος Ρόδου ήταν ο οικοδεσπότης και παράλληλα διεύθυνε την συζήτηση παρουσία του Προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθ. Ζερβού και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ κ. Κων. Ζωντανού καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών των δυο εταιρειών.

Την Περιφερειακή Αρχή εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου που βρισκόταν εκτός Ρόδου, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για θέματα που αφορούν τη λειτουργία και τη διαχείριση των λιμένων της Περιφέρειας. Στη σύσκεψη συμμετείχε από πλευράς ΠΝΑΙ και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη εντεταλμένη σε θέματα εθελοντισμού με τη διττή της ιδιότητα του μέλους του ΑΠΟΠΕΣ.

Παρόντες ήταν επίσης ο Στρατηγός, η Βουλευτής Μ. Ιατρίδη, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων, η Πρόεδρος και μέλη του ΑΠΟΠΕΣ και εκπρόσωποι φορέων. Το πρώτο θέμα στην ατζέντα της σύσκεψης αφορούσε το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Πρασονήσι. Ο κ. Φλεβάρης τόνισε ότι η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί ζητούμενο και αναγκαιότητα για όλους και για να επιτευχθεί απαιτούνται επενδύσεις και υποδομές στον τομέα της ενέργειας. Υπογράμμισε το ειδικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη για τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να παρέχουν ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ στον τόπο και τα οποία πρέπει να αποτελούν μετρήσιμο μέγεθος πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πολλών θέσεων εργασίας.

Ζήτησε διευκρινήσεις και ενημέρωση για επιμέρους θέματα που αφορούν την μελλοντική λειτουργία του νέου εργοστασίου και αναφέρθηκε εκτενώς στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα από ένα ισχυρό δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς και στο μεγάλο και στρατηγικό στόχο της μελλοντικής διασύνδεσης της Ρόδου και των νησιών της Περιφέρειας με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έκαναν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και το γενικό κλίμα που επικράτησε ήταν σαφέστατα υπέρ της άμεσης, οργανωμένης, σύγχρονης και αποτελεσματικής ένταξης της μονάδας στην Κατταβιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ρόδου, με τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής της έως το 2016. Οι υπεύθυνοι ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύτηκαν για σύγχρονες εγκαταστάσεις και τελευταίου τύπου εξοπλισμό με δυνατότητα λειτουργίας και με φυσικό αέριο και με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα της λειτουργίας κέντρου αναδιανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Αγίου Νικολάου και οι κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών της πόλης της Ρόδου αφού κατέθεσαν τις θέσεις τους ζήτησαν την εξέταση εναλλακτικών προτάσεων. Η συζήτηση συνεχίστηκε έως την αποχώρηση των Προέδρων ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ λόγω της προγραμματισμένης πτήσης τους για την Αθήνα αλλά και μετά μεταξύ των υπολοίπων συμμετεχόντων στη σύσκεψη. Ο διάλογος ολοκληρώθηκε παρά την αρχική ένταση σε αρκετά καλό κλίμα και θα συνεχιστεί για το συγκεκριμένο θέμα την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Ζωντανός ανέφερε ότι θα επιδιώξει να είναι παρών ο ίδιος ή εκπρόσωπός του στη συνεδρίαση  και θα εξετάσει τα δεδομένα και τις θέσεις που θα προκύψουν. Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης και η συμμετοχή στη σύσκεψη μόνο θετικό αποτέλεσμα έχει. Παράλληλα ο διάλογος διευκολύνει τη δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής και κοινώς αποδεκτής λύσης. Τέλος ζήτησε από τους παράγοντες ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ να ρίξουν ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των πολιτών.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!