Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Σκουπίδια ή Υλικά και Ενέργεια; Η πραγματική ανακύκλωση ένα εργαλείο για ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον

1

Το Andros Portal, σε μία προσπάθεια διαρκούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά ζητήματα θίγει για μία ακόμα φορά το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της Άνδρου, που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Με ιδιαίτερη τιμή σας παρουσιάζουμε άρθρο του Επίκουρου Καθηγητή Δρ. Σοφοκλή Μακρίδη, ο οποίος θέτει άλλες βάσεις στο μείζον αυτό ζήτημα, προτείνοντας διαφορετικές – εναλλακτικές λύσεις, βιώσιμες και σχεδόν κοστολογημένες.

Ας ανοίξουμε λοιπόν όλοι τα αυτιά μας, σε έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να μην έχει ρίζες από την Άνδρο, αλλά ενδιαφέρθηκε έμπρακτα για τον τόπο, τον μελέτησε και είναι σε θέση λόγω τη επιστημονικής του ιδιότητας, όχι μόνο να έχει άποψη αλλά να «τολμά» να την μοιραστεί με όλους τους Ανδριώτες. 

sofoklis

Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Tμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Πατρών & Sustainable Metals Processing and Recycling, KU Leuven, Belgium

Διαβάζοντας σχετικά άρθρα για το πώς «διαχειρίστηκε» η Δημοτική Αρχή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά – και στη Λευκάδα που ζούσα κάποια χρόνια  αντίστοιχα θέματα υπήρχαν/ουν – σίγουρα δείχνει να έχει βαλτώσει το θέμα. Παράλληλα διάβασα επίσης για μια «πραγματική λύση» στο πρόβλημα ότι είναι η κατασκευή ΧΥΤΥ σε μια περιοχή της Άνδρου. Μα η δημιουργία ΧΥΤΥ είναι μία ξεπερασμένη λύση και ουσιαστικά κανείς δεν τη θέλει στην πίσω αυλή του. 

Μετά από τις ολιγοήμερες διακοπές μου στο πανέμορφο αυτό νησί, την Άνδρο, διαπίστωσα ένα σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια που ο όρος διαχείριση μάλλον είναι το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει. Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν αλλά όπως έλεγε ο Αριστοτέλης:  «υπάρχει μονάχα ένας τρόπος για να αποφύγεις την κριτική, να μη λες τίποτα, να μην κάνεις τίποτα, να μην είσαι τίποτα». Αν δεν πληρούνται και τα τρία δεν μπορείς να αποφύγεις την κριτική. Έτσι και ένας Δήμαρχος που είναι ο άρχοντας της περιοχής… θα κριθεί, ένας πολίτης που θα πετάξει τα αποφάγια του στον κάδο με τα μπουκάλια θα κριθεί και φυσικά και εγώ που γράφω αυτό το άρθρο θα κριθώ.

Διαβάζοντας μια μελέτη του κου Δρίγκα από το ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ [1] αναφέρει μέσα πολλά δεδομένα για το πού μπορεί να τοποθετηθεί ο ΧΥΤΥ, βέβαια στα συμπεράσματα υπάρχει ίσως για μένα προσωπικά το πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όλης της προσπάθειας: «Εντούτοις, η τελική επιλογή της θέσης απαιτεί περαιτέρω γεωτεχνικές και υδρολογικές αναλύσεις για την προστασία των υπόγειων υδάτων αλλά και των υδάτων επιφανείας. Η περιοχή θα πρέπει να τοποθετηθεί και να σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ρύπανση χώματος και υδροφόρου ορίζοντα, μακριά από την πυκνότητα πληθυσμών, για αποφυγή της ρύπανσης και κατά συνέπεια κινδύνου για τη δημόσια υγεία, αλλά όχι τόσο μακριά από δρόμους και πόλεις ώστε να οδηγεί σε αύξηση οικονομικού κόστους μεταφοράς.»

69903007_364413464500991_647691212949553152_n

ΜΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΠΗΓΕΣ ΥΔΑΤΩΝ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΧΥΤΥ;

Επειδή η κριτική έχει μικρή αξία ακόμα και καλοπροαίρετα να γίνεται,  προσωπικά θα ήθελα να προτείνω μερικές λύσεις. Χρειάζεται η κάθε μικρή ή μεγάλη κοινωνία μερικές βασικές δομές για να αλλάξει και να βελτιωθεί. Να αλλάξει ίσως και τον χαρακτήρα μας – τις συνήθειές μας.

Ο Ηράκλειτος που πρώτος συνέδεσε μοίρα και χαρακτήρα, παρατήρησε πως η φύση του ανθρώπου – ο χαρακτήρας με τον οποίο γεννιέται καθορίζει τις πράξεις του, όσα θα του συμβούν στη διάρκεια της ζωής του, την καλή ή κακή μοίρα που τον περιμένει. Ο Γκάντι το είπε πολύ καλύτερα: Να είσαι προσεκτικός με τις σκέψεις σου, γιατί οι σκέψεις σου γίνονται λόγια. Να είσαι προσεκτικός με τα λόγια σου, γιατί τα λόγια γίνονται πράξεις. Να είσαι προσεκτικός με τις πράξεις σου γιατί οι πράξεις σου γίνονται συνήθειες. Να είσαι προσεκτικός με τις συνήθειές σου, γιατί οι συνήθειές σου καθορίζουν τον χαρακτήρα σου. Να είσαι προσεκτικός με τον χαρακτήρα σου, γιατί ο χαρακτήρας σου γίνεται πεπρωμένο σου.

3Προτάσεις:

Ενημέρωση των παιδιών και των ενηλίκων για την διαχείριση σκουπιδιών  και την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των παραγόμενων αντικειμένων.

Ενημέρωση για την δυνατότητα δημιουργίας ενέργειας από τα οργανικά απόβλητα  – μέσω βιοαερίου.

Ενημέρωση για τις τεχνολογίες παραγωγής ακόμα και γρανιτών ή και υλικών ασφαλτόστρωσης από τα ανόργανα υλικά που απορρίπτονται. Ανακύκλωση γυαλιών μέσω χρηματοδότησης: http://www.interreg-balkanmed.eu/approved-project/19 

2

Ενημέρωση για όλες τις δυνατές λύσεις με μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα μέρος των σκουπιδιών όπως καθορίζει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία – http://www.opengov.gr/minenv/?p=6468 & Τροπολογία Αρ.Πρωτ.: 2324.1/66987/18 (12-09-2018)

Αφού υπάρξει η εκπαίδευση-ενημέρωση τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε λύσεις. Η προσωπική επιστημονική μου άποψη είναι ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με καμία μεγάλη δομή απλής συλλογής και αποθήκευσης των σκουπιδιών ούτε με την εγκατάσταση ενός ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί κάθε περιοχή της Άνδρου τοπικά. Υπάρχουν λύσεις ανά υλικό απόρριψης. Π.χ. Με το KU Leuven και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (https://kuleuven.sim2.be/inaugural-lecture-prof-yiannis-pontikes/) κατασκευάζουμε Γρανίτες από «απόβλητα» [2,3,4]. Μικρά κοντέινερ που να κάνουν ανακύκλωση επί τόπου είναι δυνατό να κατασκευάζουν υλικά προς χρήση – άμεσα.

Αν το ποσό που διάβασα που ξοδεύει η δημοτική αρχή για τα σκουπίδια αγγίζει το 1ΜΕuro το χρόνο τότε η λύση που προτείνω είναι όχι απλά βιώσιμη και εφικτή αλλά κατά 800000-900000 ευρώ ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ και αποδοτική για όλους τους πολίτες αυτού του νησιού!!! Ας γίνει η αρχή από τον Βορρά!

4

Μικρές δομές παραγωγής υλικών και ενέργειας που να μην καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον με πράσινες τεχνολογίες όπως είναι το υδρογόνο [5,6]. Ενεργοί πολίτες με ανταπόδοση σε κάθε οικογένεια. Δημιουργία και στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό «Μονάδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χρηματοδότησης». Δημιουργία και στελέχωση μονάδας «Επιστημονικές Διαλέξεις και Δράσεις Εκπαίδευσης για την Βελτίωση της Κοινωνίας». Πριν τρέξουμε πρέπει πρώτα να περπατήσουμε.

Θα ήθελα πριν κλείσω αυτό το άρθρο να πω ότι το νησί αυτό με έχει εντυπωσιάσει με τις δυνατότητες που έχει σε σχέση με τις πηγές του σε νερό. Υπάρχουν όλα τα εργαλεία να υλοποιηθεί η αποδοτική διαχείριση με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος. Θέλουμε;

Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης

smakridis@upatras.gr

 IMG-341b8ba45b13dcc4a78111316d22231d-V IMG-898290c00296b730311085a1845d4171-V

Παραθέτω στο τέλος κάποια παραδείγματα που αναφέρθηκε η αξιοποίηση σκουπιδιών 9 χρόνια.

Τα σκουπίδια στη Γαλλία ήδη παράγουν βιοαέριο και θέρμανση. Είναι προφανές ότι τα απορρίμματα δεν θα αντικαταστήσουν το πετρέλαιο, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί και το να τα θάβουμε για να τα ξεχνάμε. Τα σκουπίδια μας, επίσης, μπορεί να είναι πηγές ενέργειας. Στην τεράστια χωματερή Claye-Souilly, στα ανατολικά του Παρισιού, η Veolia Ρroprete αποφάσισε να εγκαταστήσει την καλύτερη τεχνολογία της σε όρους εκμετάλλευσης των μη επικίνδυνων σκουπιδιών. Σε ένα μεγάλο τμήμα του χώρου αυτού ο επισκέπτης δεν βλέπει παρά χορτάρι και δέντρα. Και δεν είναι καθόλου κάλυψη. Γιατί στο υπέδαφος χιλιάδες τόνοι από σκουπίδια αποσυντίθενται, παράγοντας για καμιά δεκαπενταριά χρόνια βιοαέριο. Αυτή η πολύτιμη έκλυση συλλέγεται και καθοδηγείται προς έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι εγκαταστημένος στον ίδιο χώρο. Ο ηλεκτρισμός που παράγεται μπαίνει, τέλος, μέσα στο δίκτυο της ΕDF (γαλλικής ΔΕΗ) και τροφοδοτεί το ισοδύναμο των αναγκών 228.000 κατοικιών.

Η Veolia, η οποία είναι ηγέτης παγκοσμίως στο περιβάλλον, θέλει να πάει μακρύτερα και εργάζεται για τον μετασχηματισμό του μεθανίου που υπάρχει στο βιοαέριο των σκουπιδιών σε καύσιμο για τα αυτοκίνητα ή, ακριβέστερα, σε καύσιμο για τα 50 απορριμματοφόρα που ανήκουν στην εταιρεία. Η αρχή είναι η ίδια όπως και για το φυσικό αέριο για τα οχήματα. Η αστική κοινότητα της Λιλ, επίσης, έχει ξεκινήσει ένα παρόμοιο σχέδιο το οποίο αναμένεται να προσφέρει καύσιμα για να τροφοδοτούνται τα 100 από τα 300 λεωφορεία της πόλης. Για να τονωθεί όλος αυτός ο κλάδος οι βιομήχανοι περιμένουν στις επόμενες εβδομάδες μια έγκριση από τις αρχές για να μπορούν να επανεισάγουν το βιοαέριο που συλλέγεται από τα σκουπίδια μέσα στο δίκτυο φυσικού αερίου της Gaz de France. Η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ελβετία χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό αυτό το σύστημα.

Περιμένοντας, η ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών μας θα πραγματοποιείται είτε με τη μεθανοποίηση είτε με την καύση. « Το 2006 η Γαλλία παρήγαγε μέσω της καύσης των σκουπιδιών αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτεί 1 εκατ.σπίτια με ηλεκτρισμό και 600.000 με θέρμανση » εξηγεί η Σαντρίν Βενίς της Αdeme. Η Suez, η οποία εκμεταλλεύεται 46 χώρους ενεργειακής αξιοποίησης στον κόσμο, παράγει ηλεκτρισμό και θέρμανση για 1,7 εκατ. κατοίκους. Το ίδιο και η Veolia Ρroprete. « Εμείς παράγουμε κάθε χρόνο τόση ενέργεια όση και μισός πυρηνικός αντιδραστήρας » υπολογίζει ο Ζεράρ Φρις, τεχνικός διευθυντής της Veolia Ρroprete. « Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποτελέσουμε μια μαζική λύση για την παραγωγή ενέργειας.Αλλά, αν τα προσθέσετε όλα αυτά,όλες οι διάφορες αυτές ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ενέργειας αποτελούν στο σύνολό τους μια εναλλακτική λύση » εκτιμά ο Κριστόφ Κρος, εκπρόσωπος του τμήματος Ρroprete Εurope της Suez Εnvironnement.’

‘Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα, δήλωσε με νόημα ο υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου της Kάτω Σαξονίας, κατά τα εγκαίνια πρωτοποριακής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, στο γραφικό Osnabruck της Bορειοδυτικής Γερμανίας.
Tο γεγονός είχε διπλό ενδιαφέρον για την Eλλάδα: Πρώτον, η εταιρεία (Herhof GmbH) που κατασκεύασε και διαχειρίζεται το έργο αποτελεί θυγατρική ελληνικής εταιρείας και, δεύτερον, η εξελιγμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται εναρμονίζεται με τις πιο πρόσφατες κατευθύνσεις της Eυρωπαϊκής Eνωσης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι η χρησιμοποίηση των σκουπιδιών ως προϊόντος καύσης και παραγωγής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί πως από τον περασμένο Iούνιο τέθηκε σε εφαρμογή κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία η ταφή των σκουπιδιών, οι γνωστοί μας XYTA (Xώροι Yγειονομικής Tαφής Aπορριμμάτων), πρέπει να έχει καταργηθεί μέχρι το 2015. Mε άλλη οδηγία ορίζεται, επίσης, πως από το 2010 το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα μας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. H μονάδα που εγκαινιάστηκε στη Γερμανία φαίνεται να καλύπτει ακριβώς τις νέες ανάγκες σε τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας και βέλτιστης αξιοποίησης των απορριμμάτων.
Λειτουργία
Ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Yποδέχεται καθημερινά γύρω στους 350 τόνους απορριμμάτων (90.000 τον χρόνο), τους οποίους επεξεργάζεται μέσω μηχανικής/βιολογικής διαδικασίας ξήρανσης, διαχωρισμού και καθαρισμού. Ως τελικό προϊόν αποδίδεται υψηλής ποιότητας καύσιμη ύλη (εμπορική ονομασία Stabilat), που μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Παράλληλα ανακτώνται χρήσιμα υλικά. Tο καύσιμο καταλήγει σε τσιμεντοβιομηχανίες έναντι 30 ευρώ/τόνο που καταβάλλει η εταιρεία.
Oπως τονίστηκε από τους επικεφαλής της Herhof/Hλέκτωρ, το μεγάλο προσόν της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται είναι ότι η επεξεργασία γίνεται μέσα σε κλειστούς θαλάμους, ενώ τα υγρά και ο αέρας που παράγονται ελέγχονται απόλυτα κατά τη συλλογή και την επεξεργασία.
H ρύπανση είναι σχεδόν μηδενική. Xαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η καύση του Stabilat παράγει κατά 80% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα συμβατικά καύσιμα.

5
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ Και ανακύκλωση και εναλλακτικό καύσιμο
H μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του Osnabruck είναι η 6η που χρησιμοποιεί την τεχνολογία παραγωγής Stabilat. Yπό κατασκευή είναι ακόμα μία μονάδα στο Bερολίνο. O διευθύνων σύμβουλος της Hλέκτωρ Θ. Kατρής επισήμανε ότι «το πρωτοποριακό στοιχείο είναι ότι δεν πηγαίνει τίποτα χαμένο.
Συνδυάζεται η ανακύκλωση των στοιχείων που μπορούν να ανακτηθούν από τα σύμμεικτα απορρίμματα, όπως μέταλλο, αλουμίνιο, γυαλί, με την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου.
H τεχνολογία αυτή μπορεί να έρθει στην Eλλάδα επειδή ταιριάζει με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και ιδιαίτερα της Aθήνας, γιατί μπορούν να γίνουν πολλές μικρές μονάδες».
ΠΛEONEKTHMATA
Mόλις επτά στρέμματα καταλαμβάνει η έκταση του εργοστασίου
H νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται στις παρυφές του Osnabruck, δίπλα στις ράγες του τρένου, σε έκταση μόλις 7 στρεμμάτων. H ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να δεχθεί υπολογίζεται στους 60.000 τόνους ετησίως. Iδανικό μέγεθος θεωρούνται οι 600 τόνοι/ημέρα.
Σημειώνεται πως ο XYTA της Aθήνας στα Λιόσια δέχεται γύρω στους 6.000 τόνους ημερησίως! Πρόκειται για τεράστια ποσότητα, η οποία υπερκαλύπτει τον πληθυσμό της πρωτεύουσας. Kοινό μυστικό για τους γνωρίζοντες, αλλά άγνωστο στον πολύ κόσμο, είναι το ότι η Aθήνα δέχεται εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών απ’ όλη την Eλλάδα.
O Δήμος Aθηναίων παράγει 1.200 τόνους σκουπιδιών ημερησίως, ποσότητα που θεωρείται ήδη υψηλή. Στην Eλλάδα το ποσοστό σκουπιδιών που παράγεται ανά άτομο θεωρείται πολύ υψηλό και ξεπερνά τον μέσον όρο του 1 κιλού/άτομο.
Tο βασικό πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας είναι η πολύ μικρή ποσότητα παραγόμενων καταλοίπων, γύρω στο 20% των εισερχόμενων απορριμμάτων. Ποσοστό 53% των απορριμμάτων κομποστοποιείται και καταλήγει στην καύσιμη ύλη Stabilat. Διαχωρίζονται και ανακτώνται τα μέταλλα, σιδηρούχα και μη υλικά, μπαταρίες, ηλεκτρονικό «σκραπ», ακόμα και νερό που επαναχρησιμοποιείται στην εγκατάσταση. H συγκέντρωση βαρέων μετάλλων μπορεί να μειωθεί έως 95%.

Σχόλια δικά μας: Η ίδια εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ παράγει 5 MW περίπου ενέργεια, επίσης, στο σκουπιδότοπο των Ταγαράδων, Θεσσαλονίκης. Είναι όντως μια απ’ τις επιτυχέστερες προσπάθειες στο χώρο αξιοποίησης απορριμάτων. To έργο, ύψους 6,35 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση κατά 40% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 60% από ιδιωτικά κεφάλαια. Η ισχύς της μονάδας είναι 5 μεγαβάτ, ενώ το έργο θεωρείται προέκταση αντίστοιχης μονάδας που λειτουργεί στην Αθήνα, ισχύος 25 μεγαβάτ.
Στη διάρκεια του 2007, το εργοστάσιο βιοαερίου που λειτουργεί στη χωματερή των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη παρήγαγε και πούλησε στη ΔΕΗ ηλεκτρική ενέργεια 28 γιγαβατωρών, Σε μακροπρόθεσμη βάση, η μονάδα προβλέπεται να προσφέρει τηλεθέρμανση σε σχολεία, δημόσια κτίρια και κατοικίες σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.’

Η Χώρα που Ζει από τα Σκουπίδια της
 

‘Όταν άλλοι θεωρούν τα σκουπίδια βρώμικο πρόβλημα, οι Δανοί τα βλέπουν ως καθαρό και εναλλακτικό καύσιμο, ή ακόμη και ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Δανία διαθέτει πλέον δεκάδες μη συμβατικές μονάδες αποτέφρωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών, δηλαδή υπερσύγχρονα εργοστάσια τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση για τις κοινότητες που τα φιλοξενούν, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον. Η χρήση αυτών των μονάδων έχει μειώσει όχι μόνο τις ενεργειακές δαπάνες και την εξάρτηση της Δανίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και τη χρήση των χωματερών και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην πραγματικότητα, οι μονάδες αυτές λειτουργούν τόσο καθαρά και χωρίς οσμές που πλέον τα τζάκια και οι ψησταριές των σπιτιών απελευθερώνουν περισσότερες διοξίνες από τους αποτεφρωτήρες των σκουπιδιών.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 29 εργοστάσια καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, τα οποία εξυπηρετούν 98 δήμους, σε μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ήδη κατασκευάζονται άλλα 10. Δεν είναι να απορεί κάποιος που τέτοιες μονάδες λειτουργούν χωρίς αντιδράσεις ακόμη και στο κέντρο της Κοπεγχάγης ή σε πλούσια οικιστικά προάστια, καθώς οι ιθύνοντες των μονάδων φροντίζουν η μεταφορά των σκουπιδιών σε αυτές να γίνεται με άκρα διακριτικότητα και προσοχή. Εδώ μετράει ακόμη και η αισθητική: τα πιο πρόσφατα κατασκευασμένα εργοστάσια ξεγελούν το μάτι, καθώς είναι «ντυμένα» με περίτεχνα «κελύφη» που θυμίζουν… γλυπτά! Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτές οι μονάδες «νέας γενιάς» διαθέτουν δεκάδες φίλτρα που συλλέγουν ρυπογόνους παράγοντες, από βαριά μέταλλα ως διοξίνες, που μόλις πριν από δέκα χρόνια θα ξέφευγαν στο περιβάλλον, και χρησιμοποιούν ως καύσιμο μόνον οικιακά και βιομηχανικά απορρίμματα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, μειώνοντας έτσι σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας και προωθώντας την ανακύκλωση. Και επειδή τίποτα δεν πάει χαμένο, στο τέλος της διαδικασίας καύσης, τα οξέα, τα βαριά μέταλλα και ο γύψος πωλούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ οι μικρές ποσότητες τοξικών υλικών υψηλής συγκέντρωσης δημιουργούν μια πάστα η οποία συσκευάζεται με ασφάλεια και αποστέλλεται σε ειδικό μέρος υγειονομικής ταφής τους

Η Ευρώπη πρωτοστατεί στην κατασκευή και τη λειτουργία τέτοιων πρωτοποριακών μονάδων, καθώς διαθέτει περίπου 400 από αυτές.

Οι χώρες που ηγούνται αυτού του τρόπου παραγωγής ενέργειας και ταυτοχρόνως αντιμετώπισης του ζητήματος των απορριμμάτων είναι η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Αντιθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες των 300 εκατομμυρίων πολιτών διαθέτουν μόνο 87 μονάδες καύσης απορριμμάτων και μάλιστα παλαιάς τεχνολογίας, καθώς παρά τα πολυάριθμα προτερήματά της η μέθοδος αυτή έχει συναντήσει σημαντικές αντιστάσεις στην Αμερική από πανίσχυρα «λόμπι» που εκπροσωπούν συμφέροντα βιομηχανιών παλαιάς τεχνολογίας.

Το πρότυπο του Χόρσχολμ
Υπόδειγμα κοινότητας η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια και θέρμανση από σκουπίδια είναι το πεντακάθαρο οικιστικό προάστιο Χόρσχολμ, έξω από την Στοκχόλμη. Το τοπικό εργοστάσιο κρύβεται πίσω από έναν καλόγουστο φράχτη, σε απόσταση μόλις 360 μέτρων από τις αυλές των τελευταίων σπιτιών. Εδώ το κόστος για τη θέρμανση κάθε σπιτιού είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, καθώς το 80% της θερμότητας και το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγονται από την καύση των απορριμμάτων. Μόνο το 4% των σκουπιδιών του Χόρσχολμ καταλήγει σε χωματερές,το 64% ανακυκλώνεται και το 34% καίγεται, αφήνοντας μόνο 1% επικίνδυνα απόβλητα .’ 

(από την εφημερίδα «Το Βήμα», 15/4/2010)

 

[1] ΔΙΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΧΥΤΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΑΝΔΡΟ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, Αθήνα, 2017, http://estia.hua.gr/file/lib/default/data/18456/theFile 

[2] https://www.youtube.com/watch?v=0kpwPIEluX8 (Prof. Yannis Pontikes)

[3] https://eitrawmaterials.eu/project/recover/ (KU Leuven)

[4] www.energy-matters.weebly.com (Upatras)

[5] https://lykeiovagion.blogspot.com/2018/10/blog-post_19.html  , http://www.diakonima.gr/2013/12/26/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC/

[6] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=LEGISSUM:l10132 (Ατζέντα για έναν αειφόρο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό τουρισμό)

 

Διαδώστε!

2 Σχόλια

 1. Ιωάννης Πιτσιλος

  Συγχαρητήρια αγαπητέ Σοφοκλή για το λίαν κατατοπιστικό άρθρο σου. Επειδή ως Ανδριωτης λατρεύω το νησί και επίσης ως Χημικός Μηχανικός είμαι πολύ κοντά ση σε όσα αναφέρεις , εύχομαι τουλάχιστον οι συμπατριώτες μου να ευαισθητοποιηθούν σχετικά και κατ αρχάς

  Reply
  1. Σοφοκλής Μακρίδης

   Αγαπητέ Γιάννη,
   Υπάρχει πάντα αρκετός χρόνος αλλά λιγότερος από χθες. Σε χρειάζεται και το νησί και οι συμπατριώτες σου. Εγώ αλήθεια παρά το ότι βρέθηκα εντελώς αναπάντεχα στο νησι εντυπωσιάστηκα και με όσα ανέφερα και με τον αέρα…Δυναμη, ενέργεια…χρήσιμο και για άλλα ενδιαφέροντα πράσινα οικοδομήματα.

   Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!