Επιστολή προς το Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απέστειλε η κ. Δέσποινα Τούντα, Γεωλόγος και κάτοικος Μπατσίου, θίγοντας το σοβαρό ζήτημα της διάβρωσης της παραλίας και της έντονης υποχώρησης της ακτογραμμής στην Δ.Κ. Μπατσίου.
Η κα Τούντα χαρακτηρίζει το έργο αυτό άμεσης προτεραιότητας αφενός γιατί η η παραλία Μπατσίου αποτελούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια το στολίδι της περιοχής και αφετέρου επειδή η συνεχόμενη καταστροφή που επιδέχεται τα τελευταία χρόνια η παραλία, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες του χωριού καθώς και την κακή εικόνα που παρουσιάζει η παραλία με αποτέλεσμα να απωθεί τους λουόμενους και να μην τους προσελκύει όπως στο παρελθόν.
Επιπλέον αφού παραθέτει το ιστορικό του έργου, αναρωτιέται γιατί δεν συμπεριλήφθηκε το συγκεκριμένο έργο στο τεχνικό Πρόγραμμα ενώ καλεί τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού φαινομένου της διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου και της υποχώρησης της ακτογραμμής, καθώς και των αρνητικών επιπτώσεων που απορρέουν από αυτό.
ΘΕΜΑ: » Αποκατάσταση του φαινομένου διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου»
Αναλυτικά η επιστολή της κα Τούτα έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε,Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου,Κύριε Πρόεδρε της Δημοτικής Κοινότητας Μπατσίου,Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Τοπικοί Σύμβουλοι Δ.Ε Μπατσίου,
Ενόψει της συζήτησης για την έγκριση του προϋπολογισμού έτους 2015 του Δήμου Άνδρου που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 21-11-2014, θέλω να αναφερθώ σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει το Μπατσί και αφορά στο φαινόμενο της διάβρωσης της παραλίας και της έντονης υποχώρησης της ακτογραμμής.
Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό συνεχώς επιδεινώνεται κυρίως λόγω των συχνών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση βραχωδών σχηματισμών σε ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας, αλλά και επιπτώσεις όπως η υποχώρηση του οδοστρώματος, η καταστροφή του τοιχίου του παραλιακού δρόμου και του ξυλοδιάδρομου.
Ως γνωστόν η παραλία Μπατσίου αποτελούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια το στολίδι του χωριού μας και συνεπώς πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών. Δυστυχώς όμως η συνεχόμενη καταστροφή που επιδέχεται τα τελευταία χρόνια η παραλία, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες του χωριού (Ξενοδοχειακές Μονάδες, τουριστικά καταλύματα, καταστήματα κ.λ.π), διότι η κακή εικόνα της παραλίας απωθεί τους λουόμενους και δεν τους προσελκύει όπως στο παρελθόν.
Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άμεσης προτεραιότητας η αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης της παραλίας και της υποχώρησης της ακτογραμμής με την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης η οποία θα υποδείξει τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των ως άνω επιπτώσεων.
Προσωπικά, ως κάτοικος Μπατσίου, ως επιστήμονας – γεωλόγος, αλλά και από την χρόνια ενασχόλησή μου με τα κοινά, πήρα την πρωτοβουλία και έφερα σε επαφή την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τον έγκριτο καθηγητή Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Ευθύμιο Λέκκα, προκειμένου να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης.
Πράγματι τον Φεβρουάριο του 2014, ο καθηγητής κ. Λέκκας επισκέφθηκε το Μπατσί, αποτύπωσε την κατάσταση της παραλίας και στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Δήμο Άνδρου παρουσία του πρώην Δημάρχου Άνδρου, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου και του Λιμενάρχη Άνδρου.
Έν συνεχεία υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόταση για τη διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «έρευνα επί των συνθηκών διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου-προτάσεις αντιμετώπισης» και σύνταξη τευχών δημοπράτησης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 65.000 ευρώ.
Σημειωτέον ότι η ομάδα έρευνας θα αποτελείται από επιστήμονες (ακτομηχανικοί, περιβαντολλόγοι κ.λ.π) με μεγάλη εμπειρία στην εκπόνηση τέτοιων μελετών, ενώ ο καθηγητής κ. Ε. Λέκας θα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της έν λόγω έρευνας.
Τον Μάρτιο του 2014, αποφασίστηκε από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Άνδρου και του ΕΚΠΑ, για την εκπόνηση της ως άνω μελέτης. Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2014, με θέμα «αναμόρφωση του προϋπολογισμού Δήμου Άνδρου έτους 2014» (αριθ. απόφασης 64/2014-Α.Δ.Α: ΒΙΞΕΩΨΙ-4Η9), αποφάσισε την εγγραφή κωδικού και την δέσμευση καταρχήν του ποσού των 10.000 ευρώ για την ως άνω μελέτη (κωδικός έργου 70.7411.0005).
Προκειμένου να υπογραφεί η εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση, από όσο γνωρίζω απαιτείται η εγγραφή στον προϋπολογισμό του Δήμου Άνδρου του συνολικού απαιτούμενου ποσού.
Όπως διαπίστωσα από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21-11-2014, με θέμα την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Άνδρου για το έτος 2015, έχει εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Ενότητας Μπατσίου, το ποσό των 6.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης για την παραλία Μπατσίου.
Κύριε Δήμαρχε, Δεν γνωρίζω τι αφορά το ποσό αυτό, εάν όμως η πολιτική βούληση τόσο η δική σας όσο και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου είναι η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΕΚΠΑ για την εκπόνηση της ακτομηχανικής μελέτης όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου, τότε όπως αντιλαμβάνεστε το ποσό των 6.000 ευρώ, δεν αρκεί για την υλοποίησής της.
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
Παρακαλώ η επιστολή μου αυτή όπως επιδοθεί στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για να λάβουν γνώση του θέματος και να αποφασίσουν σχετικά με τη συνέχιση ή μη της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Άνδρου και του ΕΚΠΑ για την εκπόνηση της ακτομηχανικής μελέτης για την αποκατάσταση του φαινομένου της διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου.
Επίσης παρακαλώ να με ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ο Δήμος Άνδρου για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού φαινομένου της διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου και της υποχώρησης της ακτογραμμής, καθώς και των αρνητικών επιπτώσεων που απορρέουν από αυτό.
Αναμένοντας την απάντησή σας.
Με τιμή
Δέσποινα Τούντα