Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Στα Κάστρα της Άνδρου, του Αρχιτέκτονα – ερευνητή Νίκου Βασιλόπουλου

unnamed (1)

Την Κυριακή 31 Μαΐου πραγματοποίησα την πρώτη μου ξενάγηση στο Πάνω Κάστρο (Κοχυλιανό) με τη Λέσχη Ανάγνωσης, πλαισιωμένος και βοηθούμενος από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου που ανέλαβε την όλη διοργάνωση και την έφερε σε πέρας με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, μπορώ να πω ψυχή τε και σώματι.

unnamed (2)

Η δύσκολη ανάβαση περιελάμβανε την ξενάγηση στα απομεινάρια της παλαιάς εισόδου του μεσαιωνικού (1212;) φράγκικου Kάστρου και των σταδίων της επίπονης ανακατασκευής των αμυντικών έργων. Τα εναπομένοντα ευτυχώς ακόμη ερείπια και ίχνη είχαν πολλά να μας πουν και να μας εξηγήσουν τους λόγους της παρουσίας τους. Εξετάζοντας πιο ψύχραιμα τον γνωστό θρύλο της προδοσίας και της σφαγής των κατοίκων από τους Τούρκους έκανα μία απόπειρα για προσέγγιση εξήγησης των ιστορικών γεγονότων που μάλλον δικαιώνουν την ιστορική βάση του θρύλου (Κατάληψη της Άνδρου από τους Τούρκους το 1470).

unnamed (3)

Ολοκληρώνοντας τη δύσκολη ανάβαση φτάσαμε μέσα στο Κάστρο όπου εξήγησα τις δραματικές φάσεις της πορείας του και αναφέρθηκα στα απομεινάρια των τόσο πολλών μικρών κατοικιών που ανεγέρθηκαν καλύπτοντας εκτεταμένα και ταυτόχρονα (1550;) τον χώρο. Η σχέση μιας παράλληλης θρησκευτικής αλλαγής με το Κάτω Κάστρο υπήρξε καθοριστική και επιβεβαιωτική για την πορεία του Πάνω Κάστρου. Η Τουρκική κατάκτηση, η επιλογή από τους κατακτητές Οθωμανούς του Κάτω Κάστρου ως Κάστρου τους σήμανε όχι μόνον το τέλος του αλλά και την υποχρεωτική δημιουργία του οικισμού του Κοχύλου. Τα στοιχεία από το Τουρκικά Φορολογικά Κατάστιχα του 1670 βοηθούν στην τεκμηρίωση της δραματικής αυτής αλλαγής και του τέλους.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη της ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ για την ζεστή και εγκάρδια συμμετοχή τους αλλά και την κ. Ευτυχία Ηλιάδου για την πετυχημένη αφίσα παρόλο που δεν κατάφερε να έρθει μαζί μας, το Sea satin Nino για την ευγενική χορηγία, καθώς επίσης το ζαχαροπλαστείο Ερμής και τα Νερά Σάριζα, που έκαναν την ξενάγησή μας πιο γλυκιά και δροσερή.

unnamed (4)

Τέλος, θέλω να σας ενημερώσω για την ομιλία που θα κάνω το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Κέντρου Δια βίου μάθησης του Δήμου Άνδρου με θέμα τη Λατινοκρατία στην Άνδρο, το Κάτω Κάστρο και την πορεία αλλαγής ενός κυκλαδίτικου οικισμού σε πόλη (Χώρα), αλλά και την επιρροή της ναυτιλίας στην αρχιτεκτονική εξέλιξη της Χώρας.

unnamed

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!