Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Σταθερή παρέμεινε η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

atmo-660

Το αποκορύφωμά της έφτασε φέτος στις 11 Σεπτεμβρίου η τρύπα του στρώματος του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, καλύπτοντας μια έκταση 24,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν όση και στο μέγιστο σημείο της πέρυσι (24 εκατ.), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Το 2014, η τρύπα του όζοντος είχε μια έκταση σχεδόν όσο όλη η Βόρεια Αμερική. Το μέγεθος της τρύπας είναι συγκρίσιμο με αυτό των ετών 2010, 2012 και 2013, ενώ είναι μικρότερο από εκείνο των ετών 1998-2006.

Το ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2000, όταν η τρύπα έφθασε σε έκταση 29,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου κατά 9% μεγαλύτερη σε σχέση με την έκτασή της το 2014.

Η τρύπα έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει τάση σταδιακής συρρίκνωσης, αν και με αργό ρυθμό, μετά την παγκόσμια συμφωνία (Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ) το 1987, που έθεσε περιορισμούς στη χρήση των χημικών ουσιών (των χλωροφθορανθράκων), οι οποίες καταστρέφουν το όζον.

Εκτός από τον περιορισμό των χημικών ουσιών του χλωρίου στην ατμόσφαιρα, μείωση της τρύπας του όζοντος επιφέρει και η άνοδος της θερμοκρασίας στη στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: http://newpost.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!