Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Στενεύει η ρευστότητα του Δημοσίου – Κυβερνητική «σκούπα» στα αποθεματικά οργανισμών

trapeza_tis_elladas_aftodioikisi-696x406

Με την αξιολόγηση να βρίσκεται στο αέρα και τις δόσεις των δανειστών να εκκρεμούν, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο οικονομικής ασφυξίας. Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει αδυναμία καταβολής μισθών, συντάξεων και κάλυψης πάγιων υποχρεώσεων, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή, να προχωρήσει από την προήγουμενη Πέμπτη, η μεταφορά των αποθεματικών των ταμείων, των νοσοκομείων και των δημοσίων οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδος

Το σκηνικό θυμίζει το Μάιο του 2015 όταν η κυβέρνηση είχε σαρώσει τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και των περιφερειών, πιέζοντας τα διοικητικά συμβούλια να εγκρίνουν τη μεταφορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ.

Την Πέμπτη εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ΕΥΔΑΠ η μεταφορά ποσού, με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο που χορηγεί η ΤτΕ είναι υψηλότερο, 3,70%. Την ίδια μέρα εστάλη έγγραφο στα νοσοκομεία όλης της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Το ίδιο κυβερνητικό αίτημα απευθύνθηκε και στον ελλειμματικό Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει τεράστιες οφειλές προς τρίτους, επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. Χθες το μεσημέρι εγκρίθηκε η μεταφορά 67 εκατ. ευρώ από το Ταμείο της Βουλής σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλα 100 εκατομμύρια έφυγαν από το ΟΑΕΔ.

Την ίδια κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ακόμη και αν κλείσει μέσα στην εβδομάδα η αξιολόγηση η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκταμιεύσει πριν τον Ιούνιο του 2016, δόσεις από τους πιστωτές της.

Αυτή τη σιγμή η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει 10 δισεκ. καταθέσεις, τα νοσοκομεία 448 εκατ. η τοπική αυτοδιοίκηση 2,3 δισεκ. και τα ασφαλιστικά Ταμεία 2,44 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο μόνο μέσα στον Ιούνιο – Ιούλιο και Αύγουστο, λήγουν δόσεις προς το ΔΝΤ άνω των 5 δις ευρώ, που μαζί με την καταβολή μισθών και συντάξεων αναμένεται να στερέψουν τα κρατικά Ταμεία.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!