Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Στερέωση – αποκατάσταση Ναού Επισκοπής Σικίνου

naos_episkopis_sikinoy_1

Το ποσό των 880.000 ευρώ διατίθεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» για την υλοποίηση του έργου «Στερέωση-αποκατάσταση Ναού Επισκοπής Σικίνου».

Την σχετική απόφαση υπέγραψε χτες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος τροποποιώντας προγενέστερη απόφασή του σύμφωνα με την οποία είχε διατεθεί το ποσό των 750.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του τροποποιήθηκε καθότι κατά την επικαιροποίηση της μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν πρόσθετες και αναγκαίες εργασίες (περαιτέρω στατικές ενισχύσεις, ανάδειξη ασύλητου τάφου ο οποίος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εξυγίανσης του δαπέδου στο εσωτερικό του μνημείου και επανένταξη αρχιτεκτονικών μελών τα οποία εντοπίστηκαν διάσπαρτα στον  περιβάλλοντα χώρο του μνημείου).

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανταποκρίθηκε άμεσα στις νέες απαιτήσεις εκτέλεσης των πρόσθετων απαραίτητων εργασιών και αύξησε το αρχικό ποσό κατά 130.000 ευρώ αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αρχαιολογική, ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του μνημείου όχι μόνο για το νησί της Σικίνου αλλά και για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, αφού το μνημείο αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα κτήρια της αρχαιότητας και είναι ίσως το μοναδικό, που διατηρεί όλες τις μεταγενέστερες επισκευές και προσθήκες του. Είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, όπως και όλο το κτηριακό συγκρότημα της Επισκοπής.

Το έργο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση μετασκευής ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου σε χριστιανικό ναό, το οποίο φέρει έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και χρήζει άμεσης παρέμβασης για τη διάσωσή του. Το μνημείο παρουσίαζε σημαντικά στατικά προβλήματα (τα οποία καθόρισαν και τη μορφή του για αιώνες), προβλήματα υγρασίας, μορφολογικές αλλοιώσεις, λόγω των μεταγενέστερων επεμβάσεων και εικόνα εγκατάλειψης, λόγω ελλιπούς συντήρησης. Πέρα από την προστασία του μνημείου και τη διατήρησή του στο χρόνο, θα αναδειχθεί το παλίμψηστο των οικοδομικών φάσεων του, με σεβασμό στα μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όλων των εποχών.

 

Το Γραφείο Τύπου

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!